GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kutleša: Pristiglo više od 6.000 zahtjeva poduzetnika za naknadu fiksnih troškova

Kutleša: Pristiglo više od 6.000 zahtjeva poduzetnika za naknadu fiksnih troškova
TROŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 21:08
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša izvijestio je u utorak kako je do sada podnijeto nešto više od 6.000 zahtjeva za isplatu naknada poduzetnicima za fiksne troškove te dodao kako će se taj broj sigurno i dalje povećavati.

Potporu u plaćanju dijela ili svih fiksnih troškova struje, vode, interneta, zakupa i slično do danas je zatražilo više od 5 tisuća i 600 poduzetnika. U Poreznoj upravi obrađeno je i prihvaćeno gotovo 80 posto tih zahtjeva u iznosu od 46 i pol milijuna kuna. U odnosu na prosinac, kada su troškovi za koje se traži potpora morali biti plaćeni, novost je da sada poduzetnici mogu račune platiti u roku od 8 dana od isplate nadoknade, ako to nisu učinili prije podnošenja zahtjeva.

- Do sad smo imali nešto više od 6 tisuća zahtjeva, danas poslijepodne. Taj broj do 15. veljače za prosinac sigurno će se povećati. Naša očekivanja su bila od 16-20 tisuća zahtjeva za naknadu djela ili svih plaćenih fiksnih troškova. Donesena je nova uputa za siječanj, od 15. veljače do 15. ožujka novi zahtjevi s novim pravilima, gdje će se moći dobiti naknada. Onda će biti omogućeno plaćanje poslije dobivanja naknade, rekao je Božidar Kutleša.

Rekao je kako sve podatke koje Porezna uprava razmjenjuje s HZZ-om idu na vrijeme, naknade isplate vrši HZZ.

- Sredstva su osigurana i ne očekujemo probleme u isplati naknade, dodao je.

Kutleša je istaknuo kako se digitalizacija odvijala prije pandemije, te da su nedavno imali milijuntog korisnika e-Porezne.

- Kroz sve što smo radili pokušali smo animirati naše građane i poduzetnike u korištenju sustava Porezne uprave. Planiramo kroz daljnje projekte m-porezna, mobilna aplikacija koja će sve što postoji u e-Poreznoj omogućiti na mobilnim uređajima. Imamo i drugih projekata koji se financiraju iz fondova Europske unije, rekao je.

- Time smanjujemo potrebu dolaska u Poreznu upravu i epidemiološke ugroze, dodao je.

U siječnju u svim djelatnostima u odnosu na siječanj prošle godine, zabilježen je pad broja računa za 25 posto, iznos računa je niži za 10 posto. Za veljaču, podaci su nešto bolji. Pad broja računa je 10,12 posto dok je iznos računa niži za 2,5 posto. U trgovinama na veliko i malo, padovi su beznačajni što se tiče veljače.

- U ugostiteljstvu je najveći pad. S obzirom na to da je ugostiteljstvo zatvoreno mjerama Stožera, osim dostave hrane, tu je pad broja računa na razini 80 posto, dok je iznos računa manji za 70 posto, rekao je Kutleša.

Rekao je kako je Porezna uprava krenula s fiskalizacijom samoposlužnih uređaja od veljače ove godine.

- Registrirano je preko 19 tisuća samoposlužnih aparata. Preko 80 posto ih je ušlo u fiskalizaciju. Prosječan dnevni broj računa je od 550-600 tisuća. Dnevni iznos je oko 3 milijuna kuna. Tu postoji jedan dio obveznika koji nije fiskalizirao, pa sada slijede obrade i kontrole razloga, rekao je.

Što se tiče nesrazmjera imovine porezne stope su se promijenile pa je stopa koja je bila 54 posto, narasla na 60 posto.

- Taj broj građana je teško utvrditi prije nego se uđe u pojedinačni nadzor. Od 2016. godine do danas je obrađeno 313 takvih predmeta gdje je utvrđena porezna obveza, koji je 176 milijuna kuna. Od toga je naplaćeno 36 milijuna kuna, a za ostatak se provode mjere prisilne naplate, zaključio je.

Tagovi: naknada fiksnih troškova, Božidar Kutleša, Porezna uprava
PROČITAJ I OVO
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE