GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kvarnerski ugostitelji o novom lockdownu: Dokazano loša mjera

Kvarnerski ugostitelji o novom lockdownu: Dokazano loša mjera
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2021 / 08:11
Autor: SEEbiz / Novi list

RIJEKA - Novi lockdown u koji od ponedjeljka ulazi Primorsko-goranska županija, ponovo će na dva tjedna isprazniti terase ugostiteljskih objekata. Ugostitelji su s radom na terasama počeli 1. ožujka, dakle, radili su nešto manje od mjesec i pol dana, što je za mnoge bio predah tijekom kojeg su uzeli malo zraka.

Ipak, situacija nije nimalo zavidna. No mnogi, pogotovo u turističkim destinacijama vezanim primarno za ljetnu sezonu, ukazuju koliko je važno da ne izgubimo ljetne dolaske turista.

Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, kazao je za Novi list kako se vidi da brojke novozaraženih već sada padaju, kao i da je i sam Stožer svjestan da se incidencije događaju u radnoj sredini.

– Razumijem potrebu da se osjeća kao da se nešto čini. Što se tiče najava da se želi smiriti situaciju prije početka glavne sezone, sigurno je da ćemo »pročistiti« broj firmi koje posluju i broj zaposlenih. Bilo bi stvarno dobro da je u ovoj situaciji Primorsko-goranska županija dala svojim poduzetnicima nekakva sredstva pomoći. Iskreno se nadam da će to pomoći i da nije uzalud, a dalje ćemo vidjeti. Ako već idemo u to, pozdravljam da idemo malo oštrije i šire na zatvaranje i rješavanje, jer zatvaranje samih ugostiteljskih objekata je dokazano kriva mjera, istaknuo je Jakominić.

Damir Pende, predsjednik Ceha ugostitelja Raba, također je ukazao kako ugostiteljski objekti u kojima se provode i poštuju epidemiološke mjere, nisu problem. Ali i kako je važno spasiti sezonu.

– Sigurno da nam nije drago da ponovo moramo zatvarati, jer cijelu zimu nismo radili, tek sada kako je krenulo otvaranje i lijepo vrijeme, ali ako će to pomoći da se stvarno smanji broj zaraženih, onda podržavamo sto posto. Cilj svega je da stanemo na noge i odradimo sezonu. Mi svi na otoku živimo od ljeta i ako toga ne bude, bit će jako nezgodno. Svi smo sto posto vezani za turizam. Sada u predsezoni, između Uskrsa i blagdana Duhova što je, ajmo reći nekakva mrtva sezona, je takav potez možda i najbezbolniji.

Ponavljam, ako će to dovesti do toga da početkom sezone, s Duhovima, dođemo do minimalnog broja novozaraženih i ako do tada stvorimo preduvjete da turisti mogu doći i da možemo početi privređivati, podržavamo ove mjere. Iako mislim da nisu problem samo kafići, već ima tu i niz drugih subjekata koji utječu na broj zaraženih i na koje bi trebalo paziti, ali mi smo uvijek, nažalost, prvi na udaru. Po meni je mogućnost zaraze na nekoj restoranskoj terasi gdje su stolovi razmaknuti tri metra i gdje se poštuju epidemiološke mjere, sigurno manja od boravka u nekom šoping centru i slično. Ponavljam, bez sezone će na otocima, ali i na ovom dijelu Jadrana koji je i lani bio perjanica i vukao naprijed, biti teško, rekao je predsjednik rapskog Ceha ugostitelja.

Na pitanje je li se nakon 1. ožujka uzelo malo zraka i što odradilo, kazao nam je kako na otoku ima dosta stranaca koji imaju svoje kuće za odmor i brodove i nešto ljudi je došlo. Reći će kako je i tim gostima iz Njemačke, Austrije, Slovenije, također dosta ograničenja i zatvaranja u vlastitoj zemlji i žele se maknuti, žele putovati. Pogotovo onaj tko je cijepljen ili prebolio koronu.

– I onda dođe k nama, a restoran radi do 19 sati?! Kako ćete na večeru, ako morate napustiti restoran do 19 sati. Dok istovremeno gosti hotela u hotelskom restoranu mogu konzumirati hranu do pola noći. To nam je ustvari nelojalna konkurencija, kazao je naš sugovornik, istaknuvši i manje poznat podatak da je udio ugostiteljstva u ukupnom hrvatskom turizmu 38 posto, s time da u ugostiteljstvu radi preko pedeset posto zaposlenih u turizmu.

– Zamislite koja smo mi snaga, a uvijek smo prvi na udaru. Samo na našem otoku s 9.000 stanovnika, imamo oko 270 ugostitelja. I svi imaju nekog zaposlenog, onda je lako izračunati koliko je to mjesečnih plaća. A to se zaboravlja. Činjenica je da je gro ugostitelja u obiteljskom poslu, neki vode objekte i generacijski, posao im je praktički život. Radi se od pet ujutro pa do poslije pola noći. Taj dio se ne percipira, podsjetio je Pende.

Tagovi: lockdown, Primorsko-goranska županija, Vedran Jakominić, Damir Pende, Ceh ugostitelja Raba
PROČITAJ I OVO
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE