GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lani po prvi put u povijesti iznos naplaćene cestarine premašio 3 milijarde kuna

Lani po prvi put u povijesti iznos naplaćene cestarine premašio 3 milijarde kuna
CESTARINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.01.2020 / 15:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka - Zagreb (ARZ) u 2019. godini je zabilježen promet 61,56 milijuna vozila te je po prvi put u povijesti naplaćena cestarina u iznosu većem od 3 milijarde kuna, izvijestili su u četvrtak iz HAC-a temeljem privremenih podataka.

Prema prvim privremenim podacima za 2019. godinu, na svim autocestama u nadležnosti HAC-a i ARZ-a je zabilježen promet od 61.565.203 vozila i ukupno naplaćena cestarina u iznosu od 3,004 milijarde kuna. Ovo je prvi put u povijesti da je iznos naplaćene cestarine prešao brojku od 3 milijarde, navodi se u priopćenju HAC-a.

Ističu i da je u 2019. u odnosu na 2018. iznos naplaćene cestarine veći za 4,3 posto, a prometa za 5 posto.

Iz HAC-a izdvajaju i da je u financijskom smislu najznačajniji prihod u 2019. ostvaren na autocesti A3 (Bregana-Zagreb-Lipovac), u iznosu od gotovo milijardu kuna, odnosno 992 milijuna kuna.

Pojedinačno po mjesecima, najznačajniji je kolovoz, kada je naplaćena cestarina u iznosu od 475 milijuna kuna.

Udio bezgotovinskog plaćanja (ENC i kreditne kartice) u 2019. veći od 60 posto.

Iz HAC-a ističu kako je u prošloj godini u odnosu na 2018. zabilježen porast prometa i izvan glavne turističke sezone. "Hrvatska je izrazito turistička destinacija te iz tog razloga nije za očekivati da promet bude istog intenziteta tijekom cijele godine. Na temelju podataka za 2019. i u godini pred nama očekuje se daljnji rast prometa i prihoda", navodi se u priopćenju.

Premda je mreža autocesta u Hrvatskoj najvećim dijelom izgrađena, iz HAC-a naglašavaju da su aktivnosti usmjerene na nastavak izgradnje koridora 5.c i novih dionica, poput obilaznice Novog Vinodolskog, te ulaganja u pojačano održavanje cestovne infrastrukture i unaprjeđenje sigurnosnih standarda za što će tvrtka ove godine uložiti nešto više od 600 milijuna kuna.

Nastavlja se i rad na projektu novog sustava naplate cestarine kojim će Hrvatska, ističu iz HAC-a, dobiti sustav koji će se temeljiti na kombinaciji dviju suvremenih i provjerenih tehnologija - naplati putem unaprijeđene verzije ENC uređaja ugrađenog u vozilo (DSRC) i automatskog sustava očitavanja registarskih oznaka (ALPR).

Time će se, kako se navodi, znatno povećati protočnost i smanjiti štetne emisije uzrokovane zastojima, jer dok ručna naplata cestarine ima kapacitet oko 200 vozila po satu, novi sustav omogućuje prolaz i do 3.000 vozila.

"Istovremeno, u sklopu reforme cestovnog sektora RH, u HAC-u se provodi proces restrukturiranja i modernizacije poslovanja koji je do sada rezultirao smanjenjem operativnih troškova i daljnjim smanjenjem broja radnika kako bi tvrtka do sredine 2030. u potpunosti otplatila cestarski dug nastao u vrijeme pojačane izgradnje autocesta", zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: cestarine, Hrvatske autoceste, Autocesta Rijeka-Zagreb
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE