GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Laucovom Genosu gotovo 18 milijuna državnih kuna za nove metode analize glikana

Laucovom Genosu gotovo 18 milijuna državnih kuna za nove metode analize glikana
BESPOVRATNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2020 / 20:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) jučer je u prostorijama BIOCentra predstavila tvrtku Genos kao novog korisnika gotovo 18 milijuna kuna bespovratnih sredstava i novog budućeg stanara bioinkubacijskog centra.

Projekt Nova generacija visokoprotočnih glikoservisa predstavlja nastavak napora tvrtke Genos u zadržavanju uloge globalnog pionira na području komercijalne provedbe visokoprotočne analiza glikana. Cilj projekta je razviti devet novih visokoprotočnih usluga te validacija nove usluge razvojem novih biomarkera. Projekt donosi nova tehnološka rješenja koja će omogućiti razvoj nove generacije lijekova i biomarkera, a istovremeno široko otvoriti vrata za razvoj personalizirane medicine. Kao rezultat provedbe projekta tvrtka očekuje udvostručenje prihoda, iznadprosječnu dobit, povećanje zapošljavanja te ulaganje u istraživanja i razvoj i općenito povećanu konkurentnost tvrtke.

Prof. dr. sc. Gordan Lauc, predsjednik Uprave tvrtke Genos, istaknuo je kako im je ovaj projekt od iznimne važnosti budući će im omogućiti daljnji razvoj analitičkih metoda, njihovog glavnog proizvoda.

„Genos danas dominira globalnim tržištem visokoprotočne analitike glikana za potrebe kliničkih i epidemioloških studija, no bit će nam jako teško dugo zadržati globalnu dominaciju budući da je Institut za zdravlje SAD-a pokrenuo poseban program financiranja razvoja tog područja te je do sada uložio preko 30 milijuna dolara u financiranje sličnih projekata u Americi. No, zahvaljujući ovom projektu razvit ćemo devet novih analitičkih metoda, koje će nam omogućiti da još neko vrijeme budemo ispred konkurencije.“ – izjavio je prof. Lauc.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 24 milijuna kuna, dok je vrijednost bespovratnih sredstava gotovo 18 milijuna kuna. Sredstva su osigurana kroz natječaj „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“ u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK) 2014. – 2020. koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

„Za sada HAMAG-BICRO provodi sedam projekata po ovom pozivu ukupnog iznosa bespovratne potpore gotovo 58 milijuna kuna, dok je u ugovaranju još sedam novih projekata koji će se ugovoriti u kolovozu 2017., u iznosu od gotovo 103 milijuna kuna“ – izjavio je Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a.

Zanimljivost projekta ogleda se i u samom okruženju u kojem će se isti razvijati, naime tvrtka Genos planira preseljenje u laboratorijski prostor BIOCentra koji je u dvije godine postojanja zabilježio iznimno značajne rezultate. U Inkubacijskom centru za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije popunjenost kapaciteta kroz najam laboratorijskog prostora iznosi 55 %, dok se do kraja godine očekuje čak 93 %-tna popunjenost. Isti zapošljava 14 djelatnika, od kojih su većina doktori znanosti i magistri struke. Kroz centralni laboratorij do sada je realizirano 35 projekata – 14 projekata dolazi iz zavoda, devet iz znanstvenih institucija te devet iz komercijalnih tvrtki od kojih su četiri u stranom vlasništvu.

Foto: genos.hr

Tagovi: Gordan Lauc, Genos, HAMAG-BICRO, glikan
PROČITAJ I OVO
Prekinuta potraga za hrvatskim pomorcem u Japanskom moru, proteklo je preko 25 sati od njegovog nestanka
EPILOG
Prekinuta potraga za hrvatskim pomorcem u Japanskom moru, proteklo je preko 25 sati od njegovog nestanka
DUBROVNIK – Prekinuta je potraga za hrvatskim pomorcem s broda Atlantske plovidbe (AP) “Miho Pracat” u Japanskom moru, zbog proteka vremena za preživljavanje od preko 25 sati, izjavila je u nedjelju voditeljica odnosa s investitorima i javnošću AP-a Sanja Putica.
Ghetaldus se širi u Sloveniji
ŠIRENJE
Ghetaldus se širi u Sloveniji
LJUBLJANA - Hrvatska optika Ghetaldus, koja ove godine slavi 64. godišnjicu postojanja svoje poslovanje odlučila je proširiti na Sloveniju.
Potraga za nestalim članom posade Atlantske plovidbe u Japanu
BRODARI
Potraga za nestalim članom posade Atlantske plovidbe u Japanu
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je u subotu da se traga za članom posade njihovog broda u Japanskom moru, nakon što je oko 9 sati po lokalnom vremenu primijećen njegov nestanak.
Celjske mesnine otvaraju restorane u Beogradu i Novom Sadu
RESTORANI
Celjske mesnine otvaraju restorane u Beogradu i Novom Sadu
BEOGRAD - Celjske mesnine najavile su da će do kraja sledeće godine otvoriti svoje restorane u Beogradu i Novom Sadu.
Gotovo 30 posto tvrtki bez zaposlenih
STATISTIKA
Gotovo 30 posto tvrtki bez zaposlenih
ZAGREB - Gotovo 30 posto tvrtki u Hrvatskoj u prošloj godini nije imalo zaposlenih - od 139.009 poduzetnika takvih je bilo 41.595 ili 29,9 posto, objavila je Financijska agencija (Fina) na temelju podataka iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE