GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Leasing kuće odobravat će reprograme, ali uz individualni pristup

Leasing kuće odobravat će reprograme, ali uz individualni pristup
LEASING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2021 / 08:11
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Savjet Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga na sjednici u ponedjeljak, između ostalih točki dnevnog reda, razmatrao je i trenutačno stanje leasing moratorija i reprograma. Naime, prema podacima iz ožujka ove godine, 86 posto svih aktivnih reprograma isteklo je u travnju ove godine.

Prema očitovanjima leasing društava Hanfi, u sljedećem se razdoblju planiraju odobravati reprogrami ili drugi načini restrukturiranja po istecima moratorija, posebno za korisnike iz najrizičnijih djelatnosti, no, kako ističu, uz individualan pristup prilikom odobravanja, ovisno o poslovanju primatelja leasinga, vrsti leasing ugovora i vrsti objekta.

Uz reprograme, opcija su i drugi načini restrukturiranja kao što su: novi dogovor oko plaćanja dospjelih obveza, daljnje plaćanje samo kamate, produljenje perioda financiranja, eventualni ustupi na nove primatelje, eventualno smanjenje kamatne stope, piše Jutarnji list.

Do sredine travnja 2021. isteklo je ukupno 25 tisuća prethodno sklopljenih reprograma ukupne vrijednosti 4,2 milijardi kuna te je ostalo otprilike dvije tisuće reprograma ukupne vrijednosti 0,9 milijardi kuna (5,1% vrijednosti aktivnih ugovora). Otad do danas broj aktivnih reprograma smanjio se dodano za 24,3 posto. Najrizičnije djelatnosti (prijevoz, charter i rent-a-car) u ukupno aktivnim reprogramima sudjeluju s 47 posto (u broju ugovora) te 62 posto (u vrijednosti ugovora).

Hanfa je dosad u tri navrata izdala preporuke s namjerom da se olakša financijski položaj onih primatelja leasinga koji su do pandemije redovito podmirivali obveze po ugovorima o leasingu. Također, do 30. lipnja 2021. leasing društva za navedene primatelje leasinga nisu trebala formirati ispravke vrijednosti potraživanja.

Tagovi: leasing društva, Hanfa, Dubravko Orlovac, Raiffeisen Leasing, BKS – leasing Croatia, Erste&Steiermärkische S-Leasing, Impuls Leasing, Mercedes Benz Leasing Hrvatska, HETA Asset Resolution Hrvatska, OTP Leasing, PBZ-LEASING, UniCredit Leasing Croatia
PROČITAJ I OVO
Lufthansa smanjila gubitak
POBOLJŠANJE
Lufthansa smanjila gubitak
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa priopćio je danas da je dodatno smanjio gubitke u drugom tromjesečju 2021. godine i zabilježio prvi pozitivan novčani tok od početka korona krize, zahvaljujući bržem smanjenju troškova od planiranog.
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
LETOVI
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
RIJEKA - U nedjelju 31. listopada 2021. polijeće nova linija Trst-Bruxelles kojom upravlja Ryanair.
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
POTEZI
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
KIJEV - Ukrajinski sud odlučio je vratiti u stopostotno državno vlasništvo tvornicu titana i magnezija koja je u 49-postotnom vlasništvu ukrajinskog oligarha Dmitrija Firtaša, izvijestio je specijalizirani ured za suzbijanje korupcije (SAP).
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
SVE GORE
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
BAR - Barska plovidba je za šest mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju od 1,6 miliona eura, što je značajno lošiji rezultat u odnosu na isti period prošle godine kada je minus iznosio 125 hiljada eura.
Veliki povratak British Airwaysa u Hrvatsku
LETOVI
Veliki povratak British Airwaysa u Hrvatsku
ZAGREB - British Airways dugo je čekao na povratak u hrvatske zračne luke u ovoj ljetnoj sezoni. Kompanija nije htjela riskirati, čekala je ukidanje mjera a međunarodna putovanja u Velikoj Britaniji, a odmah nakon najave da će se to i dogoditi, obnovila je većinu svojih linija prema hrvatskim zračnim lukama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE