GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lenac: Krenulo ugovaranje novih poslova, dokovi se pune

Lenac: Krenulo ugovaranje novih poslova, dokovi se pune
MALO OPTIMIZMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 11:04
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - U najvećem domaćem remontnom brodogradilištu, Viktoru Lencu, s prvim danima svibnja počeo je lagani poslovni muving iz kojeg se može naslutiti da one prilično crne projekcije s kojima su baratali u ovom brodogradilištu sredinom ožujka, kada je krenula korona- pošast u Hrvatskoj, neće biti baš takvih razmjera.

Slijedom svih otkazanih poslova, zatvaranja granica i potpune paralize tržišta, u ovom su kvarnerskom škveru predviđali da bi u drugom kvartalu ove godine mogli zabilježiti pad prihoda od čak 70 posto u odnosu na prva tri mjeseca ove godine, a u odnosu na iznimno uspješni zadnji kvartal prošle godine bojali su se i pada od čak 80 posto.

Kako za Novi list navodi članica Uprave Lenca Sandra Uzelac, u zadnjih desetak dana počeli su se nešto intenzivnije ugovarati novi poslovi, mahom nužni remonti, a dogovoreno je i par poslova na ugradnji uređaja za pročišćavanje balastnih voda.

Rezultat toga je i da je u ovom trenutku njihov najveći dok, »jedanaestica«, gotovo popunjen do konca srpnja, a otprilike ista je situacija i sa unutarnjim Dokom 5. Obimniji zahvati na logističkom brodu Američke ratne mornarice, »USNS Carson City« idu svojim tijekom i polako se privode kraju tako da bi ovaj dvotrupac trebao isploviti iz Martinšćice do početka lipnja.

- U odnosu na naša predviđanja iz ožujka ove godine, kada nas je COVID-19 sve skupa bacio u potpuno zamračeni tunel, iz današnje perspektive možemo reći da situacija ipak nešto bolje izgleda. Poslovi koje u ovom trenutku imamo ugovorene, kao i brodovi koji su nam u najavi pružaju osnovu za očekivanja da će nam pad prihoda u drugom kvartalu ipak biti značajno manji od onog što smo predviđali prije dva mjeseca, kaže Uzelac.

Dodaje i da je najveću ulogu u tome odigrala suglasnost koju su u brodogradilištu posljednjih dana travnja uspjeli dobiti od nadležne epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, a koja se tiče mjera prilikom dolaska brodova na remont odnosno njihovih posada, ali i svog onog stručnog specijalističkog kadra iz inozemstva koji je nužan u poslovanju jednog takvog remontnog škvera kao što je »Viktor Lenac«.

Odnosi se to ponajprije na predstavnike klasifikacijskih društava, kao i sve one servisere na čiji se angažman »Lenac« mora osloniti, a kojih u Hrvatskoj nema. Tako posade brodova koji dolaze na remont u Martinšćicu od 27. travnja više ne moraju obaviti 14-dnevnu karantenu da bi uopće mogli počeli komunicirati s radnicima u »Lencu« već se sada te mjere preventivne izolacije posade provode paralelno s radovima na brodu.

Na ovaj je način brodogradilište uspjelo ugovoriti neke poslove već za svibanj, tim više što klijenti »Lenca« imaju određeno povjerenje u rokove obavljanja remonta, pa na ovaj način koriste mogućnost da im brodovi ne stoje neuposleni zbog obveznih strogih karantena.

Kako objašnjava Uzelac, to još uvijek podrazumijeva vrlo stroge mjere - od socijalnog distanciranja posade i zaposlenika »Lenca«, obveznog nošenja zaštitne opreme, svakodnevnog mjerenja tjelesne temperature, ograničenog kretanja i čitavog niza drugih, lančano povezanih mjera kako bi se i dalje prisutni rizik što je moguće više anulirao.

Pokretanje »Lenca« dobra je vijest i za kooperante. Nakon potpunog zatišja u travnju, ponovo se kreće i s njihovim angažmanom. Ovo kvarnersko brodogradilište jedno je od osamdesetak tisuća domaćih tvrtki koje su iskoristile pravo na pomoć iz Vladinih paketa mjera, od isplate potpora za očuvanje radnih mjesta u iznosu minimalne plaće, odgode plaćanja poreza i doprinosa, kao i moratorija na otplatu kredita kod HBOR-a.

Premda je bila opcija s kojom se moralo računati, pogotovo u onom razdoblju potpune neizvjesnosti kuda će pandemija COVID-19 odvesti Hrvatsku i svijet, plaće zaposlenima u »Lencu«, njih blizu 400, nisu smanjivane niti zasad ima razloga za to.

Recesijski val u brodarstvu
Unatoč pozitivnim vijestima i laganom oživljavanju poslovanja, u »Viktoru Lencu« vrlo su oprezni oko daljnjih predviđanja jer je prilično izvjesno da brodarskom tržištu, pa tako i biznisu remonta, slijedi recesija.

Potvrđuju to i zadnji izvještaji ugledne kuće Clarkson o utjecaju COVID-19 na brodarstvo, slijedom kojih se očekuje da će u 2020. godini trgovina morem pasti za oko 5,1 posto što je čak i više od pada zabilježenog tijekom globalne financijske krize 2008. - 2009. godine kada je taj pad bio 4,1 posto.

Tagovi: Viktor Lenac, brodogradnja, Sandra Uzelac
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE