GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lenac: Krenulo ugovaranje novih poslova, dokovi se pune

Lenac: Krenulo ugovaranje novih poslova, dokovi se pune
MALO OPTIMIZMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 11:04
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - U najvećem domaćem remontnom brodogradilištu, Viktoru Lencu, s prvim danima svibnja počeo je lagani poslovni muving iz kojeg se može naslutiti da one prilično crne projekcije s kojima su baratali u ovom brodogradilištu sredinom ožujka, kada je krenula korona- pošast u Hrvatskoj, neće biti baš takvih razmjera.

Slijedom svih otkazanih poslova, zatvaranja granica i potpune paralize tržišta, u ovom su kvarnerskom škveru predviđali da bi u drugom kvartalu ove godine mogli zabilježiti pad prihoda od čak 70 posto u odnosu na prva tri mjeseca ove godine, a u odnosu na iznimno uspješni zadnji kvartal prošle godine bojali su se i pada od čak 80 posto.

Kako za Novi list navodi članica Uprave Lenca Sandra Uzelac, u zadnjih desetak dana počeli su se nešto intenzivnije ugovarati novi poslovi, mahom nužni remonti, a dogovoreno je i par poslova na ugradnji uređaja za pročišćavanje balastnih voda.

Rezultat toga je i da je u ovom trenutku njihov najveći dok, »jedanaestica«, gotovo popunjen do konca srpnja, a otprilike ista je situacija i sa unutarnjim Dokom 5. Obimniji zahvati na logističkom brodu Američke ratne mornarice, »USNS Carson City« idu svojim tijekom i polako se privode kraju tako da bi ovaj dvotrupac trebao isploviti iz Martinšćice do početka lipnja.

- U odnosu na naša predviđanja iz ožujka ove godine, kada nas je COVID-19 sve skupa bacio u potpuno zamračeni tunel, iz današnje perspektive možemo reći da situacija ipak nešto bolje izgleda. Poslovi koje u ovom trenutku imamo ugovorene, kao i brodovi koji su nam u najavi pružaju osnovu za očekivanja da će nam pad prihoda u drugom kvartalu ipak biti značajno manji od onog što smo predviđali prije dva mjeseca, kaže Uzelac.

Dodaje i da je najveću ulogu u tome odigrala suglasnost koju su u brodogradilištu posljednjih dana travnja uspjeli dobiti od nadležne epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, a koja se tiče mjera prilikom dolaska brodova na remont odnosno njihovih posada, ali i svog onog stručnog specijalističkog kadra iz inozemstva koji je nužan u poslovanju jednog takvog remontnog škvera kao što je »Viktor Lenac«.

Odnosi se to ponajprije na predstavnike klasifikacijskih društava, kao i sve one servisere na čiji se angažman »Lenac« mora osloniti, a kojih u Hrvatskoj nema. Tako posade brodova koji dolaze na remont u Martinšćicu od 27. travnja više ne moraju obaviti 14-dnevnu karantenu da bi uopće mogli počeli komunicirati s radnicima u »Lencu« već se sada te mjere preventivne izolacije posade provode paralelno s radovima na brodu.

Na ovaj je način brodogradilište uspjelo ugovoriti neke poslove već za svibanj, tim više što klijenti »Lenca« imaju određeno povjerenje u rokove obavljanja remonta, pa na ovaj način koriste mogućnost da im brodovi ne stoje neuposleni zbog obveznih strogih karantena.

Kako objašnjava Uzelac, to još uvijek podrazumijeva vrlo stroge mjere - od socijalnog distanciranja posade i zaposlenika »Lenca«, obveznog nošenja zaštitne opreme, svakodnevnog mjerenja tjelesne temperature, ograničenog kretanja i čitavog niza drugih, lančano povezanih mjera kako bi se i dalje prisutni rizik što je moguće više anulirao.

Pokretanje »Lenca« dobra je vijest i za kooperante. Nakon potpunog zatišja u travnju, ponovo se kreće i s njihovim angažmanom. Ovo kvarnersko brodogradilište jedno je od osamdesetak tisuća domaćih tvrtki koje su iskoristile pravo na pomoć iz Vladinih paketa mjera, od isplate potpora za očuvanje radnih mjesta u iznosu minimalne plaće, odgode plaćanja poreza i doprinosa, kao i moratorija na otplatu kredita kod HBOR-a.

Premda je bila opcija s kojom se moralo računati, pogotovo u onom razdoblju potpune neizvjesnosti kuda će pandemija COVID-19 odvesti Hrvatsku i svijet, plaće zaposlenima u »Lencu«, njih blizu 400, nisu smanjivane niti zasad ima razloga za to.

Recesijski val u brodarstvu
Unatoč pozitivnim vijestima i laganom oživljavanju poslovanja, u »Viktoru Lencu« vrlo su oprezni oko daljnjih predviđanja jer je prilično izvjesno da brodarskom tržištu, pa tako i biznisu remonta, slijedi recesija.

Potvrđuju to i zadnji izvještaji ugledne kuće Clarkson o utjecaju COVID-19 na brodarstvo, slijedom kojih se očekuje da će u 2020. godini trgovina morem pasti za oko 5,1 posto što je čak i više od pada zabilježenog tijekom globalne financijske krize 2008. - 2009. godine kada je taj pad bio 4,1 posto.

Tagovi: Viktor Lenac, brodogradnja, Sandra Uzelac
PROČITAJ I OVO
Uspješniji su empatični šefovi, ali samo trećina njih tako se ponaša
ANKETA
Uspješniji su empatični šefovi, ali samo trećina njih tako se ponaša
ZAGREB - Emocije koje pokazuju šefovi nekad su bile znak slabosti, ali istraživanja upućuju da veći autoritet imaju vođe koje su u stanju pokazati autentične osjećaje i ranjivost jer su u stanju iskoristiti najbolje osobine radnika, pokazuje anketa globalne organizacije Catalyst, piše u subotu Jutarnji list.
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
ŽESTOKA PIĆA
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
POŽEGA - Hrvatski proizvođač alkoholnih pića i slatkiša Zvečevo priopćio je da će njegovi dioničari na Glavnoj skupštini razmotriti prijedlog za prodaju dijela imovine tvrtke koji se odnosi na proizvodnju žestokih pića. U obavijesti dostavljenoj Zagrebačkoj burzi nisu iznijeli više detalja o tome.
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
POTEZI
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
LJUBLJANA - Mercator je sazvao Skupštinu za 1. rujna na prijedlog svog većinskog vlasnika Fortenove Grupe, a dioničari će odlučiti o prijedlogu povećanja kapitala tvrtke za oko šest miliona eura.
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DOGOVOR
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je kako je sklopila ugovor o povratnom leasingu na rok od tri godine s kineskom financijskom institucijom CSSC Shipping Company iz Hong Konga.
Dukat opoziva jogurte s crnim ribizom i s naranča cimetom
OPOZIV
Dukat opoziva jogurte s crnim ribizom i s naranča cimetom
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače da proizvođač Dukat iz Zagreba, zbog utvrđenoga pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje, opoziva svoje proizvode Dukatos jogurt crni ribiz 150g i Dukatos jogurt naranča cimet 150g određenih rokova trajanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE