GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lenac u prvom kvartalu poslovao s 3,1 milijuna eura dobiti

Lenac u prvom kvartalu poslovao s 3,1 milijuna eura dobiti
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2020 / 15:25
Autor: SEEbiz
RIJEKA – Brodogradilište Viktor Lenac je u prvom tromjesečju ove godine ostvarilo neto dobit od 3,1 milijuna eura, a ukupni poslovni prihodi iznosili su oko 15,4 milijuna eura.

Odlična zaposlenost iz posljednjeg tromjesečja lani nastavljena i u prvom tromjesečju ove godine, podaci su iz tromjesečnog nerevidiranog konsolidiranog izvješće te tvrtke.

Tijekom prvog tromjesečja radovima na 23 projekta ostvareno je oko 14 milijuna eura prihoda od osnovne djelatnosti.

Dovršeno je šest započetih projekata, u cijelosti je realizirano 11 novih projekata te započeto i djelomično realizirano 5 novih projekata.

Iz Lenca navode da su visoki prihodi rezultat nekoliko većih projekata ugovorenih još u 2019., da je riječ o brodovima američke ratne mornarice USNS "Trenton" i USNS "Yuma" te opsežnom remontu cruisera "Marella Dreams."

Radovi na brodu "Trenton", koji je trebao biti isporučen potkraj siječnja, još traju, zbog dodatnih radova kojima je vrijednost posla povećana.

Osim započetih radova na USNS "Carson City" i pripreme cijevi za ugradnju sustava za pročišćavanje balastnih voda na brodu "Red Opal", ostali projekti su potkraj ožujka imali visok stupanj dovršenosti.

U prvom tromjesečju nastavljena su ulaganja u imovinu, obavljeni su investicijski radovi na Doku 11 i drugi projekti, vrijedni ukupno oko 650 tisuća eura.

Iz brodogradilišta navode da je širenje pandemije Covid-19 značajno utjecalo na međunarodnu razmjenu roba i usluga te da je te negativnosti kostrensko brodogradilište osjetilo sredinom ožujka, kada su brojne protuepidemijske mjere otežale logističke aktivnosti vezane uz projekte u tijeku. Upiti za nove poslove značajno su se smanjili tijekom prvog tromjesečja, mnogi klijenti najavili su odgode svojih remontnih aktivnosti, a neki su do daljnjeg otkazali već dogovorene poslove, kažu u Lencu.

Mnoge produepidemijske mjere su za djelatnost remonta predstavljale ograničenja zbog kojih se brodari nisu mogli odlučiti na remontne poslove. Tako je početkom travnja, dovršetkom radova na svim brodovima, osim na tek započetom brodu "Carson City", u Viktoru Lencu drastično smanjena zaposlenost. Neki brodovi u najavi su odgođeni za kasnija razdoblja, a novih ugovora nije bilo.

Za očuvanje radnih mjesta Viktor Lenac je iskoristio mjere pomoći Vlade za subjekte pogođene pandemijom - mjere HZZ-a, odgodu plaćanja javnih davanja i moratorije na kredite.

Potkraj travnja Lenac je dobio suglasnost nadležne epidemiološke službe za rad i ograničeno komuniciranje sa stranim osobama, bez kojih obavljanje remontnih radova nije bilo moguće. To je rezultiralo ugovaranjem novih poslova, za sredinu svibnja i nadalje, tako da Lenac sada u najavi ima novih desetak projekata, za iduća dva i pol mjeseca.

Potkraj ožujka u Lencu je bilo 368 ili 2 radnika manje nego u isto vrijeme lani, a prosječna mjesečna neto plaća u prvom tromjesečju iznosila je 7.854 kune.

U konsolidirane financijske izvještaje Grupe V. Lenac uključena su povezana društva Viktor Servisi, u kojem je matično društvo 100 postotni vlasnik, a u međuvremenu je pripojeno matičnoj tvrtki, te VL Steel, s 32 radnika, u kojem matično društvo ima 75 posto udjela.

Povezano društvo Viktor Servisi ostvarilo je dobit od 19 tisuća kuna, dok je VL Steel imao gubitak od 72 tisuće kuna.

Tagovi: Viktor Lenac, brodogradnja, Sandra Uzelac
PROČITAJ I OVO
Krenula otpuštanja u Alpini
REZOVI
Krenula otpuštanja u Alpini
LJUBLJANA - Alpina je uručila 38 zaposlenika odluke o prestanku radnog odnosa, javlja Radio Slovenija.
ToMontenegro još nije predao zahtjev za dobijanje dozvola za rad
ZAHTJEV
ToMontenegro još nije predao zahtjev za dobijanje dozvola za rad
PODGORICA - Državna kompanija “ToMontenegro” nije Agenciji za civilno vazduhoplovstvo predala zahtjev za dobijenje dvije dozvole koje su potrebne da bi mogla da počne sa radom.
U 400 gradova stiže više od milijun spremnika za odvojeno prikupljanje otpada
OTPAD
U 400 gradova stiže više od milijun spremnika za odvojeno prikupljanje otpada
SPLIT - Do sredine lipnja ove godine 400- tinjak gradova i općina koji su se javili Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobit će spremnike za odvojeno prikupljanje otpada u kućanstvima, ukupno 1,18 milijuna kanti.
Dionice Granolija katapultirane nakon odličnih rezultata
UZLET
Dionice Granolija katapultirane nakon odličnih rezultata
ZAGREB - Dionice Granolija u ovom su tjednu katapultirane čak 99 posto, na 32,6 kuna. Volumen trgovine nije bio pretjeran, samo 105 tisuća kuna.
Američki regulator odobrio jednodozno cjepivo kompanije Johnson & Johnson
CJEPIVO
Američki regulator odobrio jednodozno cjepivo kompanije Johnson & Johnson
WASHINGTON - Johnson & Johnson cjepivo protiv Covida-19 dobilo je službeno odobrenje američkih regulatora, što ga čini trećom vrstom cjepiva dostupnog u toj zemlji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE