GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Letovi iz Hrvatske masovno se otkazuju

Letovi iz Hrvatske masovno se otkazuju
VIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2020 / 20:41
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Avionsku kartu za Ryanairov let Zadar-Dublin-Zadar kupila sam u četvrtak 5. ožujka.

Već idući dan na mail mi je stigla obavijest da je let otkazan zbog koronavirusa, požalila nam se čitateljica Slobodne, koju je iznenadilo jer je njezino putovanje u Irsku bilo zakazano tek za mjesec dana, od 3. do 12. travnja.

Ni Hrvatska ni Irska nisu žarišta širenja koronavirusa. U obje zemlje situacija je pod kontrolom. Nije proglašeno izvanredno stanje. Niti ograničen zračni promet.

Ryanair je, međutim, odlučio dio svojih letova – otkazati. Suočen sa rapidnim padom broja prodanih karata uslijed korone, najveći svjetski low cost prijevoznik pokušava što više smanjiti štetu. Na pojedinim relacijama „skresali“ su čak četvrtinu letova.

Naša čitateljica čak je imala sreće, jer joj je Ryanair zbog otkazanog leta ponudio povrat novca za oba smjera. Pa bar neće izgubiti novce.

Drugi čitatelj koji nam se javio nije bio te sreće. On je kupio kartu za let Zadar-Prag-Zadar od 25. do 30. travnja. Njega je Ryanair obavijestio da mu je let Prag-Zadar otkazan. Ali ne i Zadar-Prag. Za povratak su mu ponudili ili povrat novca ili izbor drugog let.

- Odlučio sam se skratiti boravak za dva dana i kartu „prebaciti“ na 28. travnja – ispričao nam je čitatelj.

No, imamo i slučaj treće naše čitateljice koja je u Njemačku trebala putovati početkom ožujka. Kartu Eurowingsa je preko agencije kupila 23. siječnja let Zagreb -Stuttgart 1. travnja.

Pritom je platila i premiju osiguranja, koju je Slobodnoj Dalmaciji dala na uvid. Putno zdravstveno ugovorom koji je sklopila pokrivalo je 10 tisuća eura, plus isplatu jednokratne naknade od 500 eura u slučaju boravka u bolnici duljeg od 72 sata. Kao i osiguranje otkaza putovanja u vrijednosti od 1290 kuna. Ukupno je platila 1380 kn.

Kada je zbog koronavirusa let htjela otkazati, rekli su joj da to nije moguće jer aviokompanije koronu ne priznaju kao valjan razlog za otkaz putovanja. Povrat novca za let mogla bi dobiti jedino uz liječničku potvrdu da je bolesna.

Naša čitateljica tvrdi da joj nikakvu liječničku potvrdu nisu spominjali kada je policu ugovarala. Iako su je u agenciji uvjeravali u suprotno. Niti išta o liječničkoj potvrdi piše u Ugovoru.

Ona, međutim, definitivno nije jedina koja je posljednjih dana imala ovakvo iskustvo. Osiguravateljske kuće naprosto ne pokrivaju rizik koji nastaje otkazivanjem putovanja u strahu od korona virusa.

Povrat najvećeg dijela novca, pojasnili su nam u uredu jednog našeg poznatog osiguravatelja, moguć je za uplaćene aranžmane turističkih agencija, plaćene aviokarte i smještaj u slučaju jednog od slijedećih rizika: bolesti, nesretnog slučaja, elementarne nepogode, smrti ili vojne vježbe. Za rizike kojima je pogođen osiguranik, njegov životni partner, djeca, roditelji, braća i sestre.

Ako bilo tko od njih slomi nogu, doživi prometnu nesreću ili mu je poplavljen dom, putovanje se može otkazati, a osiguravatelj pokriva 90 posto uplaćenog iznosa. U naravno uredno priloženu dokumentaciju.

No ne i kada je riječ o epidemiji. Ili ratu.

Oni policama nisu pokriveni.

Jer bi osiguravatelji - bankrotirali.

Tagovi: Zračna luka Zadar, Ryanair, koronavirus, Eurowings
PROČITAJ I OVO
Oštar pad neto dobiti Dukata
POTONUĆE
Oštar pad neto dobiti Dukata
ZAGREB - Dukat je u prvih devet mjeseci ostvario neto dobit od 9,1 milijun kuna, što je pad za 30,6 milijuna kuna ili 77,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje financijsko izvješće te kompanije objavljeno u petak.
Vjerovnici pristali dokapitalizirati Uljanik 1856.
ODLUKE
Vjerovnici pristali dokapitalizirati Uljanik 1856.
PULA - Jučer je održana Skupština vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju na kojoj je donesena odluka da se sva imovina neophodna za obavljanje brodograđevne djelatnosti unese u temeljni kapital nove tvrtke – Uljanik Brodogradnja 1856.
Aluminij ponovno pokrenuo proizvodnju
DOBRE VIJESTI
Aluminij ponovno pokrenuo proizvodnju
MOSTAR - Mostarski Aluminij ponovo je u pogonu nakon više od godinu dana, izvijestila je BHRT.
S tržišta povučena Domaća kobasica Braće Pivac
POVLAČENJE
S tržišta povučena Domaća kobasica Braće Pivac
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u petak da je s tržišta povuklo Domaću kobasicu koju proizvodi Mesna industrija Braća Pivac, zbog neoznačenog sadržaja soje na deklaraciji proizvoda.
Đuro Đaković značajno smanjio gubitak
POBOLJŠANJE
Đuro Đaković značajno smanjio gubitak
SLAVONSKI BROD - Grupacija Đuro Đaković u prvih devet mjeseci ove godine imala je gubitak od 31,8 milijuna kuna, što je gotovo sedam milijuna manje nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju podaci iz financijskog izvješća te slavonskobrodske kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE