GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Likvidnost: HT, Adris i Končar EI na vrhu

Likvidnost: HT, Adris i Končar EI na vrhu
NOVČANA POZICIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2021 / 09:35
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Danas smo vam odlučili predstaviti kratku analizu likvidnosti najvećih hrvatskih tvrtki.

U veljači su hrvatske tvrtke objavile svoje preliminarne rezultate u fiskalnoj godini, pa smo odlučili ažurirati našu analizu gotovine po dionici. Analiza se radi kako bi se vidjela snaga bilance i koliko su likvidne odabrane hrvatske tvrtke. Ova brojka kao postotak cijene dionice tvrtke može nam dati bolji uvid u snagu tvrtke pri vraćanju novca dioničarima (bilo putem dividendi ili otkupa), plaćanja duga itd.

Važno je napomenuti da bi promatranje samo gotovine po dionici tvrtke moglo dovesti do zavaravajućih zaključaka bez uzimanja u obzir i zaduženosti tvrtke, što možete vidjeti ovdje.

Visoka razina gotovine po dionici ukazuje na solidne rezultate tvrtke, reosiguravajući dioničare da tvrtka posluje s „dovoljno prostora“ da pokrije sve potencijalne poteškoće i da društvo ima odgovarajući kapital, pišu analitičari Intercapitala.

Od odabranih tvrtki Končar posluje s najvećim novčanim udjelom kao postotkom njihove trenutne cijene dionice od 47,9%, dok njihov novčani udio iznosi 321,12 kuna. Sljedeći je Adris (povlaštene dionice) S 41,9%. Arena Hospitality s 25,8% treća je na listi. Slijede HT i Valamar Riviera s 20,2%, odnosno 18,3%.

S druge strane, Optima Telekom ima najmanje gotovine po dionici od 0,12 kune, što predstavlja 5,7% trenutne cijene dionice. U međuvremenu, Maistra ima najmanji novac po dionici kao postotak njihove trenutne cijene dionice (0,85%).

Što se tiče novčane pozicije odabranih hrvatskih tvrtki na kraju rujna, dvije hrvatske tvrtke probijaju razinu od milijardu kuna - HT s tri milijarde i Adris s 2,77 milijardi kuna, dok je Končar na 820 milijuna kuna.

Tagovi: Hrvatski Telekom Adris Grupa, Valamar Riviera, Končar EI, Maistra, Optima Telekom
PROČITAJ I OVO
Potraga za nestalim članom posade Atlantske plovidbe u Japanu
BRODARI
Potraga za nestalim članom posade Atlantske plovidbe u Japanu
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je u subotu da se traga za članom posade njihovog broda u Japanskom moru, nakon što je oko 9 sati po lokalnom vremenu primijećen njegov nestanak.
Celjske mesnine otvaraju restorane u Beogradu i Novom Sadu
RESTORANI
Celjske mesnine otvaraju restorane u Beogradu i Novom Sadu
BEOGRAD - Celjske mesnine najavile su da će do kraja sledeće godine otvoriti svoje restorane u Beogradu i Novom Sadu.
Gotovo 30 posto tvrtki bez zaposlenih
STATISTIKA
Gotovo 30 posto tvrtki bez zaposlenih
ZAGREB - Gotovo 30 posto tvrtki u Hrvatskoj u prošloj godini nije imalo zaposlenih - od 139.009 poduzetnika takvih je bilo 41.595 ili 29,9 posto, objavila je Financijska agencija (Fina) na temelju podataka iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja.
Raste broj stečajeva i brisanih tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Raste broj stečajeva i brisanih tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice listopada.
Uprava Luke Koper sporazumno podnosi ostavku
ODLAZAK
Uprava Luke Koper sporazumno podnosi ostavku
KOPER - Uprava i Nadzorni odbor Luke Koper danas su sklopili sporazum prema kojem Uprava na čelu s Dimitrijem Zadelom podnosi ostavku. Zadelu i članovima uprave Metodu Podkrižniku i Irmi Gubanec prestaje mandat 15. studenog, rekao je nakon izvanredne sjednice nadzornog odbora njegov predsjednik Franci Matoz.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE