GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Likvidnost: HT, Adris i Končar EI na vrhu

Likvidnost: HT, Adris i Končar EI na vrhu
NOVČANA POZICIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2021 / 09:35
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Danas smo vam odlučili predstaviti kratku analizu likvidnosti najvećih hrvatskih tvrtki.

U veljači su hrvatske tvrtke objavile svoje preliminarne rezultate u fiskalnoj godini, pa smo odlučili ažurirati našu analizu gotovine po dionici. Analiza se radi kako bi se vidjela snaga bilance i koliko su likvidne odabrane hrvatske tvrtke. Ova brojka kao postotak cijene dionice tvrtke može nam dati bolji uvid u snagu tvrtke pri vraćanju novca dioničarima (bilo putem dividendi ili otkupa), plaćanja duga itd.

Važno je napomenuti da bi promatranje samo gotovine po dionici tvrtke moglo dovesti do zavaravajućih zaključaka bez uzimanja u obzir i zaduženosti tvrtke, što možete vidjeti ovdje.

Visoka razina gotovine po dionici ukazuje na solidne rezultate tvrtke, reosiguravajući dioničare da tvrtka posluje s „dovoljno prostora“ da pokrije sve potencijalne poteškoće i da društvo ima odgovarajući kapital, pišu analitičari Intercapitala.

Od odabranih tvrtki Končar posluje s najvećim novčanim udjelom kao postotkom njihove trenutne cijene dionice od 47,9%, dok njihov novčani udio iznosi 321,12 kuna. Sljedeći je Adris (povlaštene dionice) S 41,9%. Arena Hospitality s 25,8% treća je na listi. Slijede HT i Valamar Riviera s 20,2%, odnosno 18,3%.

S druge strane, Optima Telekom ima najmanje gotovine po dionici od 0,12 kune, što predstavlja 5,7% trenutne cijene dionice. U međuvremenu, Maistra ima najmanji novac po dionici kao postotak njihove trenutne cijene dionice (0,85%).

Što se tiče novčane pozicije odabranih hrvatskih tvrtki na kraju rujna, dvije hrvatske tvrtke probijaju razinu od milijardu kuna - HT s tri milijarde i Adris s 2,77 milijardi kuna, dok je Končar na 820 milijuna kuna.

Tagovi: Hrvatski Telekom Adris Grupa, Valamar Riviera, Končar EI, Maistra, Optima Telekom
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući
ŽIVOTNA SREDINA
Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući

BEOGRAD - Nedavna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će o izgradnji rudnika litijuma u Jadru odlučivati građani na referendumu izazvala je pažnju javnosti ali ju je istovremeno i podelila.

Spojeni su prvi stupovi Pelješkog mosta
MOST
Spojeni su prvi stupovi Pelješkog mosta
KOMARNA - Na gradilištu Pelješkog mosta podignut je i montiran prvi zatvarajući segment „CR 4“ između stupova S4 i S5, pa je sada ukupno spojeno 620 metara konstrukcije sa strane Komarne.
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju
VAKCINE
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju

BEOGRAD - Fabrika vakcina "Sinofarm" gradiće se u blizini Zemun polja

Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
OGORČENJE
Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
PODGORICA-Na društvenim mrežama se pojavila informacija da se u avionu nacionalnom avio prevozniku Air Montenegro služi ketering identičan onom u Air Srbija.
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi
FIJASKO
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi

NEW YORK - Nekoliko pošiljaka cjepiva Johnson&Johnson za covid-19 koje se proizvodi u tvornici u Baltimoreu i kojega se proizvodnja prije nekoliko tjedana morala zaustaviti, morat će se baciti, priopćile su u petak američke zdravstvene vlasti.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE