GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljubljanske mlekarne obustavile isporuke Mercatoru jer nije pristao na poskupljenje mlijeka

Ljubljanske mlekarne obustavile isporuke Mercatoru jer nije pristao na poskupljenje mlijeka
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2023 / 14:38
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Ljubljanske mlekarne prekinule su prošlog ponedjeljka isporuke Mercatoru, javlja N1, jer Mercator nije pristao na poskupljenje mlijeka.

U prošloj godini prihvatili smo 19 zahtjeva Lactalisa, vlasnika Ljubljanskih mlekarni, no posljednji smo odbili kao neutemeljen, odgovaraju iz Mercatora.

Ljubljanske mlekarne su kao razlog obustave isporuke proizvoda navele neslaganje oko cijene. "Partner nije prihvatio početak najavljenog povećanja veleprodajnih cijena u studenom, ali je unatoč tome podigao cijenu proizvoda na polici", sažeto je priopćenje Ljubljanskih mlekarni na portalu N1. Ujedno su dodali kako "vjeruju da će se dogovoriti" te da će do tada njihovi proizvodi biti dostupni i kod svih ostalih trgovaca, dodaje portal.

U Mercatoru pak kažu drugačije. “U posljednjih godinu dana francuska multinacionalna kompanija Lactalis poslala nam je 20 različitih cjenika ili zahtjeva za poskupljenjem svojih proizvoda, s poskupljenjem do 74 posto na godišnjoj razini. Uvijek su sve tvrdnje potkrijepili prijetnjom da će zaustaviti isporuku robe”, rekli su za STA. Za posljednju smo ocijenili da je poskupljenje neutemeljeno, i to zbog stabilizacije ili pada cijena osnovne sirovine te jer niti jedan drugi proizvođač mliječnih proizvoda u Sloveniji nije najavio niti zahtijevao poskupljenje, dodaju.

Kako su objasnili u Mercatoru, prihvatili su 19 Lactalisovih zahtjeva, ali nisu sva poskupljenja prebacili izravno na poskupljenja u maloprodaji jer su željeli osigurati dostupnost proizvoda i zadržati konkurentne cijene za kupce. "Zbog toga je Mercator prošle godine značajno smanjio maržu i čak 19,6 posto zahtjeva za poskupljenjem nije prebacio na maloprodajne cijene", ističu.

Iz Mercatora su ustvrdili da se Lactalis nakon prekida opskrbe nije želio niti pokušao dogovoriti, te da Lactalisovi posljednji potezi značajno odudaraju od davno utvrđenih, profesionalnih i tržišnih zakonitosti koje vrijede u poslovnom okruženju. Ujedno su uvjeravali da su proveli niz mjera kako bi svojim kupcima što prije osigurali proizvode Ljubljanskih mlekarni po konkurentnim cijenama te pitali je li ponašanje Lactalisa u skladu s činjenicom da Ljubljanske mlekarne imaju dominantan položaj na Slovensko tržište.sa slovenskim zakonodavstvom.

Tagovi: Ljubljanske mlekarne, mlijeko, Mercator, Fortenova grupa
PROČITAJ I OVO
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
KOLEKTIVNI UGOVOR
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
ZAGREB - Od 1. svibnja 2024. godine povećanje minimalnih osnovnih plaća od prosječno 17 % za temeljna ugostiteljska zanimanja, koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu, proširuje se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
Novo Nordisk nadmašio očekivanja na krilima prodaje popularnog lijeka za mršavljenje
BOLJE OD OČEKIVANJA
Novo Nordisk nadmašio očekivanja na krilima prodaje popularnog lijeka za mršavljenje
KOPENHAGEN - Danski farmaceutski div Novo Nordisk, koji je prošle godine postao najvrednija tvrtka u Europi zahvaljujući velikom uspjehu svojih lijekova za mršavljenje, u četvrtak je nadmašio procjene dobiti za prvo tromjesečje.
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
IN MEMORIAM
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
LJUBLJANA - Preminuo je poduzetnik Miran Goslar, objavila je Općina Ljubljana (Mol), čiji je on bio počasni građanin. Između ostalog, bio je generalni direktor Mercatora, a nadgledao je i privatizaciju ove tvrtke.
Carrefour dolazi u Srbiju
TRGOVINA
Carrefour dolazi u Srbiju
PARIZ - Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu francuski Carrefour dolazi u Srbiju.
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
DOBRE BROJKE
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
NEW YORK - Američki pružatelj usluga plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario 6,35 milijardi dolara (5,92 milijarde eura) prihoda, što je za desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE