GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lokalna samouprava ne odriče se kontrolnog paketa u LRH

Lokalna samouprava ne odriče se kontrolnog paketa u LRH
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2020 / 18:50
Autor: SEEbiz / Novi list
OPATIJA – Tvrtka Nova Liburnija, preko koje četiri jedinice lokalne samouprave na Liburniji drže kontrolni paket 25 posto plus 1 dionicu Liburnia Riviera Hotela, glasat će protiv dokapitalizacije LRH čime će dokapitalizacija očito biti stavljena na čekanje.

Naime, na prekjučerašnjoj Skupštini Nove Liburnije jednoglasno je odlučeno kako lokalne samouprave neće podržati niti jedan predloženi modus dokapitalizacije od oko 28 milijuna kuna.

Naime, prema prvoj varijanti društvo bi se dokapitaliziralo na način da pravo prvenstva imaju postojeći dioničari pa bi lokalne samouprave morale »iskeširati« oko 7 milijuna kuna za nove dionice, a u drugoj varijanti je ostavljena mogućnost da tvrtku dokapitalizira većinski vlasnik Gitone Adriatic ili da se dionice prodaju na redovnom tržištu na burzi.

Jasno, u te dvije varijante lokalne samouprave gube kontrolni paket. U Novoj Liburniji kažu, iz LRH im se nitko na temu predložene dokapitalizacije nije obratio prije nego što je taj prijedlog upućen Nadzornom odboru te glavnoj skupštini LRH.

Danijel Jerman, direktor Nove Liburnije, kazao je kako Iako Nova Liburnija te posebice njeni vlasnici Grad Opatija, općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji razumiju da je uslijed izbijanja COVID-19 pandemije poslovanje društva LRH znatno otežano, jer i sami osjećaju iste posljedice, no kako Nova Liburnija ne može prihvatiti dokapitalizaciju iz više razloga.

– Prvenstveno, uzimajući u obzir trenutačnu ekonomsku situaciju u zemlji kao i stanje u proračunima svih jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj, Nova Liburnija, odnosno njeni vlasnici, jedinice lokalne samouprave, u ovome trenutku nisu u mogućnosti osigurati potreban iznos u svojim proračunima za sudjelovanje u dokapitalizaciji.

Čak i da je sredstva moguće osigurati, primjerice uzimanjem kredita, potrebno je najprije izmijeniti proračune svih jedinica lokalne samouprave te provesti drugu propisanu proceduru, što nije moguće obaviti u roku do održavanja Glavne Skupštine LRH d.d. S obzirom na navedeno, ako bi Nova Liburnija glasala za predložene odluke, a ne bi bila u mogućnosti sudjelovati u dokapitalizaciji, vlasnički udio Nove Liburnije u LRH pao bi ispod 25 posto i jedne dionice čime bi prestao utjecaj koji Nova Liburnija ima na ključne strateške odluke koje donosi glavna skupština društva LRH.

A ako društvu LRH nedostaje sredstava za održanje likvidnosti, smatramo da je umjesto dokapitalizacije radi osiguranja likvidnosti, a s obzirom na snažnu kapitalnu strukturu društva LRH, racionalno likvidnost osigurati i na drugi način, primjerice podizanjem povoljnih kratkoročnih kredita kojima bi se premostilo trenutno razdoblje otežanog poslovanja.

Na taj način su i neke od samih jedinica lokalne samouprave, koje čine vlasničku strukturu Nove Liburnije, premostile svoje probleme likvidnosti, istaknuo je Jerman te dodao kako Nova Liburnija te njeni vlasnici Grad Opatija, Općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji žele i bit će i nadalje partner društva LRH te razgovarati o zajedničkim ciljevima koji bi trebali dovesti do pozicioniranja opatijske rivijere kao destinacije najviše kvalitete s cjelogodišnjom ponudom.

Stoga su i zatražili sastanak s odgovornim osobama većinskih vlasnika društava Gitone Adriatic d.o.o. i Holster Privatstiftung.

Da podsjetimo, u LRH dokapitalizaciju pravdaju potrebom za održanjem likvidnosti, a u konačnici novom većinskom vlasniku bi izgleda korona kriza, ako ne na predstojećoj Glavnoj Skupštini zakazanoj za 30. lipnja, onda kasnije, mogla pomoći da stekne apsolutni većinski paket, odnosno da lokalne samopurave padnu ispod 25 posto udjela.

Tagovi: Nova Liburnija, Liburnia Riviera Hoteli, Gitone Adriatic, Danijel Jerman, Opatija, Mošćenička draga, Lovran
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE