GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lufthansa postigla dogovor o plaćama i s kabinskim osobljem

Lufthansa postigla dogovor o plaćama i s kabinskim osobljem
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2024 / 12:52
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa postigao je dogovor sa sindikatom Ufo o plaćama kabinskog osoblja, čime je okončan dugogodišnji nesporazum koji je doveo do nekoliko štrajkova i posljedičnog otkazivanja brojnih letova u proteklom razdoblju.

Dvije su strane sklopile kolektivni ugovor na razdoblje od tri godine, javlja njemačka tiskovna agencija dpa.

Kako je danas priopćeno iz sindikata, sporazumom, koji će vrijediti do kraja 2026. godine, predviđeno je povećanje plaća za 17,4 posto za 19.000 zaposlenih, i to u tri faze. Ujedno kabinskom osoblju donosi jednokratni inflatorni dodatak od 3000 eura. Dogovor moraju potvrditi i članovi Ufe.

Sindikat je isprva tražio povećanje plaća od 15 posto tijekom 18 mjeseci. Prema dogovoru, do 1. svibnja ove godine planirano je povećanje plaća od osam posto, do 1. ožujka 2025. plaće će rasti dodatnih pet posto, a do 1. ožujka 2026. još tri posto.

Zbog nesuglasica kabinsko osoblje Lufthanse u prošlosti je nekoliko puta štrajkalo, posljednji put 12. ožujka. Zbog toga su mnogi letovi otkazani.

Neposredno prije uskršnjih praznika Lufthansa je postigla dogovor i sa sindikatom Verdi koji zastupa osoblje njezine zračne luke. Dogovor postignut posredovanjem podržalo je 94,5 posto članova sindikata.

U međuvremenu, piloti ove važne europske aviokompanije već su neko vrijeme obuhvaćeni kolektivnim ugovorom.

Uz pomoć posrednika prošli je tjedan također postignut kompromis oko plaća zaposlenika u zračnoj luci koji rade kod privatnih izvođača njemačkih zračnih luka. I ovo osoblje je u prošlosti organiziralo nekoliko štrajkova zbog velikog nezadovoljstva plaćama.

Tagovi: Lufthansa, plaće, kabinsko osoblje, verdi, ufo
PROČITAJ I OVO
Nova TV i RTL kažnjeni sa 100.000 eura zbog premalih ulaganja u hrvatske proizvođače
KAZNA
Nova TV i RTL kažnjeni sa 100.000 eura zbog premalih ulaganja u hrvatske proizvođače
ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije (VEM) izreklo je prekršajne naloge od 100.000 eura Novoj TV i RTL-u Hrvatska zbog kršenja zakonske odredbe prema kojoj su nakladnici lani morali najmanje 2,5 posto ukupnog godišnjeg brutoprihoda osigurati za djela hrvatskih neovisnih proizvođača.
Marera Construction preuzela Beton Plus
AKVIZICIJE
Marera Construction preuzela Beton Plus
BEOGRAD - Tvrtka Marera Construction uspješno je završila proces preuzimanja Beton Plusa iz Beograda, renomirane tvrtke za proizvodnju svježeg betona, čime je postala njen 100% vlasnik.
Po čemu je poznata mesna industrija Vajda koja je u središtu nove istrage EPPO-a?
ISTRAGA
Po čemu je poznata mesna industrija Vajda koja je u središtu nove istrage EPPO-a?

ČAKOVEC - Kriminalistička istraga koju zajednički provode EPPO i međimurska policija, neslužbeno se doznaje, istražuje tvrtku Vajda. Zbog subvencijske prijevare na štetu proračuna EU navodno se pretražuju prostorije koje koristi desetak osoba.

Vlada odobrila jamstva za kredite HŽ Infrastrukturi i Putničkom prijevozu
KREDITI
Vlada odobrila jamstva za kredite HŽ Infrastrukturi i Putničkom prijevozu
ZAGREB - Vlada je u četvrtak dala prethodnu suglasnost i odobrila jamstvo za kredit HŽ Infrastrukturi radi financiranja financijskih obveza prema izvođačima u iznosu od 32,5 milijuna eura, kao i prethodnu suglasnost za kredite HŽ Putničkog prijevoza ukupne vrijednosti 24 milijuna eura, za obnovu voznog parka i radionica
Adris odobrio dividendu od 2,57 eura
DIVIDENDA
Adris odobrio dividendu od 2,57 eura
ROVINJ - Adris je jučer održao glavnu skupštinu na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti. Podsjetimo, Adris je predložio da se u obliku dividende odobri 2,57 eura dividende po dionici (DPS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE