GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lufthansa prihvatila europske uvjete za državnu pomoć

Lufthansa prihvatila europske uvjete za državnu pomoć
UVJETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2020 / 15:16
Autor: SEEbiz / H

BERLIN - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa prihvatila je uvjete koje je Europska komisija dogovorila s vladom u Berlinu kako bi odobrila devet milijardi eura državne pomoći prijevozniku uzdrmanom posljedicama pandemije koronavirusa.

Europska komisija zatražila je da se Lufthansa odrekne nekoliko slotova u zračnim lukama u Frankfurtu i Münchenu, izvijestili su iz njemačkog prijevoznika.

Kompanija će povući četiri zrakoplova iz ??te dvije luke i prepustiti slotove konkurenciji. To aritmetički odgovara tri prava na polijetanje i tri prava na slijetanje dnevno, pojasnili su u Lufthansi.

Preuzete obaveze nešto su manjeg opsega od onih skiciranih u početnim planovima Komisije, istaknuli su.

Opcija će navodno biti dostupna samo novim konkurentima u Frankfurtu i Münchenu u razdoblju od najmanje 18 mjeseci.

Ako je ne iskoriste, bit će ponuđena postojećim konkurentima. Slotovi bi trebali biti dodijeljeni aukcijom a preuzet će ih samo europski konkurent koji nije dobio značajniju državnu pomoć u vrijeme pandemije.

Europska unija poručila je da kompromisno rješenje odražava obaveze koje su Njemačka i Lufthansa preuzele "kako bi se očuvalo efikasno tržišno natjecanje".

"To će omogućiti održiv ulazak ili proširenje aktivnosti drugih zrakoplovnih kompanija u navedenim zračnim lukama u korist potrošača i efikasnog tržišnog natjecanja", rekao je u subotu glasnogovornik EU-a.

Nadzorni odbor Lufthanse prihvatio je dogovor Berlina i Bruxellesa a trebao bi odobriti i kompletan paket državne pomoći u vrijednosti devet milijardi eura. Tvrtka će nakon toga u kratkom roku sazvati izvanrednu skupštinu dioničara kako bi ishodila i njihovu dozvolu.

Nakon nadzornog odbora paket bi trebala odobriti i Europska komisija.

U njemačkom ministarstvu gospodarstva ističu upravo činjenicu da pomoć još nije dobila definitivno zeleno svjetlo. "Nastavljaju se i pregovori s Europskom komisijom o dozvolama za državne potpore", naveli su u priopćenju objavljenom u subotu ujutro.

Njemačka vlada objavila je da je Lufthansa prije pandemije bila profitabilna, a sada se sučeljava s najvećom financijskom krizom otkad je osnovana. Zbog pandemije prizemljila je oko 90 posto zrakoplova a u jednom trenutku gubila je oko 800 milijuna eura mjesečno.

Tagovi: Lufthansa, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE