GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Bar: Promet značajno veći nego prošle godine

Luka Bar: Promet značajno veći nego prošle godine
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2020 / 21:17
Autor: SEEbiz / Pobjeda
BAR - U Luku Bar je uplovio najveći brod od osnivanja kompanije, “Pacific success” na koji će biti ukrcano 110.000 tona boksita.

Ovaj posao značajan ne samo za Luku, već i kompletnu crnogorsku privredu, ugovoren je sa kompanijom “UNIPROM”, koja se obavezala da ove godine preko barske luke izveze 640.000 tona ove rude aluminijuma, što će najvećoj kompaniji u gradu pod Rumijom omogućiti da ostvari četvrtinu ukupnih godišnjih prihoda.

Uprkos otežanim uslovima rada, obim pretovara u prva četiri mjeseca ove godine je na nivou planiranog i značajno je veći u odnosu na prethodnu godinu, čemu značajno doprinosi i realizacija ugovora sa kompanijom “UNIPROM”, prenosi Pobjeda.

- Koliko je taj posao značajan za Luku Bar i Montecargo, svjedoči činjenica da nam u strukturi ukupnih prihoda ovaj posao donosi četvrtinu na godišnjem nivou, a mislim da je taj procenat znatno veći u bilansima Montecarga. Uzimajući u obzir kakve sve multiplikativne efekte lučki biznis reflektuje na veći dio onih koji se bave pružanjem te vrste usluga, jasno je što u ovom trenutku ovaj posao znači za Luku Bar i za kompletnu crnogorsku privredu- istakao je izvršni direktor Luke Vladan Vučelić.

Da utovar teče planiranom dinamikom, potvrdio je državni sekretar u Ministarstvu pomorstva i saobraćaja Muamer Hajdarpašić, koji je istakao da se cijeli posao obavlja u skladu sa preporukama NKT- sa zaštitnom opremom i svim mjerama predostrožnosti.

Brod “Pacific success” dužine je je 295 m i širine 46 m, a nosivosti 180.000 tona.

-Ugovorena dnevna norma ukrcaja je 15.000 tona za vremenski pogodan radni dan, na osnovu čega se može pretpostaviti da će bod ostati u Luci šest- sedam dana- kazao je predsjednik Borda direktora Luke Bar Branko Branković, koji je podsjetio da je 1987. godine u Luku Bar uplovio brod “Smederevo” beogradskog “Beoplova”, dugačak 292, 5 m, širok 44, 6 m i nosivosti 162.500 tona, a među većima koji je ticao dokove Luke, kako bilježi statistika, je i brod malezijske kompanije za prevoz rude, dug 294 m, širine 47 m i nosivosti 135.000 tona.

-Uplovljenje najvećeg broda u Luku Bar ikad, jeste istorijski trenutak za ovu kompaniju, ne samo zbog veličine broda, već i zbog toga što se jedan od najvećih lučkih poslova odvija u ovako teškim okolnostima- kazao je predsjednik opštine Bar Dušan Raičević, koji je istakao da realizacija ovog ugovora uliva nadu i optimizam da je crnogorska privreda spremna da se uhvati u koštac sa najvećim izazovima i u vremenu kada prijeti ekonomska kriza na globalnom nivou.

Predsjednik Borda direkora Luke Branko Branković se zahvalio menadžmentu i radnicima na posvećenom radu i naglasio da je novonastala situacija nametnula potrebu drugačijeg organizovanja kompanije.

-Do sada smo postigli tri najveća cilja- sačuvali smo zdravlje zaposlenih, shodno Odluci Vlade Crne Gore, sve lučke kapacitete smo stavili na raspolaganje zemljama regiona, a na dobrom smo putu da ostvarimo planirani obim pretovara. Odbor direktora u novom sazivu radi od 17. marta, a već 18- tog je formiran Krizni štab koji je u stalnom zasjedanju. Donijeli smo plan rada uz obavezno korišćenje zaštitne opreme da bi sačuvali svakog radnika, sa predstavnicima Sindikata potpisali sporazum o zaradama (oročen do 1. jula) a donijeli smo i neophodne investicione odluke- istakao je Branković.

Neki pregovori o poslovima u Slobodnoj carinskoj zoni su zamrznuti, ali ne i važne investicije, započete u 2019. godini.

- Sa zadovoljstvom mogu reći da će zajedno sa ulaganjima u prošloj godini, 2020. predstavljati značajan iskorak u sva tri segmenta neophodna za povećanje operativnosti rada i da će ona na kraju rezultirati ulaganjima više od deset miliona eura tokom ove dvije godine, jer znamo da dugi niz godina nije investirano u osavremenjavanje kontejnerskog terminala, kao i da je bila zapostavljena kako osnovna lučka infrastruktura, tako i suprastruktura, a naročito lučka mehanizacija-podsjetio je kazao je izvršni direkor Luke Bar Vladan Vučelić.

U tom smislu veoma je značajna i podrška Vlade Crne Gore, koja je potpisivanjem Aneksa 4 ugovora o korišćenju morskog dobra, stvorila uslove da Luka može razmišljati o razvoju. Partnerstvo Vlade neće izostati ni u budućem periodu.

-U Ministarstvu saobraćaja smo veoma zadovoljni organizacijom posla u Luci i radom menadžmenta, a Vlada je uvijek, prepoznavajući značaj ove privredne kompanije, spremna da je podrži- kazao je državni sekretar resornog Ministarstva Muamer Hajdarpašić.

-Bez jake Luke, nema ni jake privrede u Baru, ali i u Crnoj Gori i regionu. Zato je i opština Bar pouzdan partner ovoj važnoj kompaniji”, kazao je predsjednik opštine Dušan Raičević, koji je naglasio da će lokalna uprava pružiti maksimalnu podršku svim aktivnostima koje će Luka spovoditi u narednom periodu. On je podsjetio da je Opština intenzivno radila na pripremanju Odluke o naknadama za komunalije, posebno tretirajuću Slobodnu carinsku zonu, što je bio dodatni stimulans lokalne uprave da se investicije zaista i pokrenu.

Poslovnu 2019. godinu Luka Bar AD završila je sa ostvarenom dobiti od preko 930.000 eura, zavšenom procjenom imovine, raščišćenim bilansima, potpisanim Kolektivnim ugovorom i stvorenim preduslovima za razvoj u svim segmentima poslovanja.

Tagovi: Luka Bar, Montecargo, Uniprom, Branko Branković, Vladan Vučelić
PROČITAJ I OVO
Dva Valamarova hotela dobitnici prestižnih nagrada HolidayCheck Special Award 2022
NAGRADE
Dva Valamarova hotela dobitnici prestižnih nagrada HolidayCheck Special Award 2022
POREČ – Valamar Padova Hotel 4* i Valamar Parentino Hotel 4* odabrani su među sedam najboljih hotela u Hrvatskoj prema ocjenama gostiju poznatog portala za rezervaciju smještaja i ostavljanje recenzija, HolidayCheck.
AZTN odobrio koncentraciju Studenac/Pemo
ZELENO SVJETLO
AZTN odobrio koncentraciju Studenac/Pemo
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je na prvoj razini namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi Studenca nad Pemom, objavila je u ponedjeljak ta regulatorna agencija na svojim internetskim stranicama.
Deutsche Bahn planira zaposliti 21 tisuću radnika
PLANOVI
Deutsche Bahn planira zaposliti 21 tisuću radnika
BERLIN - Njemački željeznički operater Deutsche Bahn priopćio je da u ovoj godini namjerava zaposliti najmanje 21 tisuću radnika, uključujući 5.200 pripravnika.
Umro talijanski modni dizajner Nino Cerruti
IN MEMORIAM
Umro talijanski modni dizajner Nino Cerruti
RIM - Talijanski modni dizajner Nino Cerruti umro je u 91. godini, doznao je u subotu navečer AFP od izvora u modnoj industriji, potvrdivši vijest objavljenu u talijanskim glasilima.
Slovenska vlada prodaje udjele u Telekomu Slovenije i Savi
PRODAJA
Slovenska vlada prodaje udjele u Telekomu Slovenije i Savi

LJUBLJANA - Vlada Slovenije je odobrila godišnji plan upravljanja kapitalnim ulaganjima za 2022. u čijem se javno nedostupnom dijelu navodi kako će se ispitati mogućnost prodaje Telekoma Slovenije i prodaje državnog udjela u Savi.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE