GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Bar: Radnici pristali na niže plate zbog krize

Luka Bar: Radnici pristali na niže plate zbog krize
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2020 / 09:01
Autor: SEEbiz / Vijesti
BAR - Zarade zaposlenih u Luci Bar za april, maj i jun biće manje za 10 do 20 odsto da bi se ova državna kompanija izborila sa krizom u poslovanju izazvanog pandemijom koronavirusa.

Menadžment državne Luke Bar postigao je dogovor sa dvije reprezentativne sindikalne organizacije u kompaniji i potpisao Sporazum o racionalizaciji troškova zarada zaposlenih u periodu od 1. aprila do 30. juna ove godine, u iznosima od 10 do 20 odsto.

Prema potpisanom sporazumu, zarade za april svim zaposlenima, menadžmentu, izvršnom direktoru i sekretaru društva biće smanjene 10 odsto, a majske za 15 odsto. U slučaju da ne dođe do poboljšanja poslovanja do juna, za taj mjesec zarade će biti umanjene 20 odsto i data mogućnost poslodavcu da određeni broj radnika pošalje na prinudni odmor, uz umanjenje zarade od 30 odsto.

“Vijestima” iz kompanije saopšteno da se procenti umanjenja odnose i na naknade koje se isplaćuju članovima Odbora direktora Luke Bar. Jedini izuzetak je napravljen za varijabilni dio zarade radnika iz lučko-transpornog sektora koji rade na najtežim poslovima pretovara u ovoj kompaniji.

“Sporazum je bio nužna stvar. Ovog mjeseca imamo četiri broda. Ništa nam ne znači, da jedan mjesec primimo platu, a da potom ne radimo kako treba. Tek počinje kriza i ko zna šta će sve biti narednih mjeseci”, kazao je “Vijestima” predsjednik Sindikata lučkih radnika Luke Bar Vladimir Obradović.

Prema njegovim riječima, u Luci Bar je zaposleno oko 420 ljudi. Prosječna neto plata u barskoj kompaniji je oko 600 eura.

Sporazum o racionalizaciji troškova zarada zaposlenih tokom tri mjeseca sa direktorom Luke Bar Vladanom Vučelićem potpisao je i predsjednik Sindikalne organizacije Luke Bar Milenko Nikočević.

Članom 3. Sporazuma o racionalizaciji troškova zarada predviđeno je da tokom njegovog trajanja potpisnici periodično analiziraju efekte dogovorenih mjera.

Prema informacijama “Vijesti”, u još nekoliko velikih državnih kompanija u toku su pregovori poslovodstva i sindikata o sporazumu o smanjenju zarada uz garancije da neće biti otpuštanja radnika.

Ova pravna mogućnost je i za poslodavca i zaposlene najbezbolniji način za smanjenje troškova uz očuvanje radnih mjesta kada je u kompaniji došlo do velikog pada prihoda u kratkom periodu.

Tagovi: Luka Bar, koronakriza, koronavirus u Crnoj Gori, Vladan Vučelić, Vladimir Obradović
PROČITAJ I OVO
Trump zabranjuje kineskim avioprijevoznicima letove do SAD-a
SAD-KINA
Trump zabranjuje kineskim avioprijevoznicima letove do SAD-a
WASHINGTON - Trumpova administracija zabranjuje kineskim putničkim avioprijevoznicima let za redovite letove prema SAD-u počevši kasnije ovog mjeseca, što povećava pritisak na Kinu, koja američkim prijevoznicima nije omogućila nastavak letova prema Kini.
Messer Tehnogas: Dividenda 425 dinara
DIVIDENDA
Messer Tehnogas: Dividenda 425 dinara
BEOGRAD - Skupština akcionara beogradskog Messer Tehnogasa (TGAS), održana 29. maja, usvojila je sve predložene odluke, uključujući i onu o raspodeli dobiti
Carnex ponovo izvozi u Rusiju
IZVOZ
Carnex ponovo izvozi u Rusiju
VRBAS - Industriji mesa Carnex ponovo je dozvoljen izvoz na tržište Rusije i ta odluka odnosi se na izvoz termički obrađenih proizvoda od svinjskog i goveđeg mesa, koje je Carnex i ranije izvozio na tržišta Carinske unije - Rusiju, Belorusiju i Kazahstan, saopštila je danas ta kompanija.
U HT-u novi potpisan novi kolektivni ugovor
RADNIČKA PRAVA
U HT-u novi potpisan novi kolektivni ugovor
ZAGREB - Uprava Hrvatskog Telekoma (HT), Hrvatski sindikat telekomunikacija i Republički sindikat radnika potpisali su novi kolektivni ugovor koji stupa na snagu 1. srpnja 2020. i vrijedi iduće dvije godine te donosi više pogodnosti za zaposlene, izvijestili su u srijedu iz HT-a.
Letom Wizz Aira ponovo otvoren sarajevski aerodrom
AERODROM
Letom Wizz Aira ponovo otvoren sarajevski aerodrom

SARAJEVO - Niskobudžetni zračni prijevoznik WizzAir obnovio je u srijedu svoje letove iz Sarajeva, a dan ranije učinio je to i iz Tuzle, čime je nakon ukidanja restrikcija uvedenih zbog pandemije ponovo uspostavljen civilni zračni promet iz Bosne i Hercegovine.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE