GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Bar: Radnici pristali na niže plate zbog krize

Luka Bar: Radnici pristali na niže plate zbog krize
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2020 / 09:01
Autor: SEEbiz / Vijesti
BAR - Zarade zaposlenih u Luci Bar za april, maj i jun biće manje za 10 do 20 odsto da bi se ova državna kompanija izborila sa krizom u poslovanju izazvanog pandemijom koronavirusa.

Menadžment državne Luke Bar postigao je dogovor sa dvije reprezentativne sindikalne organizacije u kompaniji i potpisao Sporazum o racionalizaciji troškova zarada zaposlenih u periodu od 1. aprila do 30. juna ove godine, u iznosima od 10 do 20 odsto.

Prema potpisanom sporazumu, zarade za april svim zaposlenima, menadžmentu, izvršnom direktoru i sekretaru društva biće smanjene 10 odsto, a majske za 15 odsto. U slučaju da ne dođe do poboljšanja poslovanja do juna, za taj mjesec zarade će biti umanjene 20 odsto i data mogućnost poslodavcu da određeni broj radnika pošalje na prinudni odmor, uz umanjenje zarade od 30 odsto.

“Vijestima” iz kompanije saopšteno da se procenti umanjenja odnose i na naknade koje se isplaćuju članovima Odbora direktora Luke Bar. Jedini izuzetak je napravljen za varijabilni dio zarade radnika iz lučko-transpornog sektora koji rade na najtežim poslovima pretovara u ovoj kompaniji.

“Sporazum je bio nužna stvar. Ovog mjeseca imamo četiri broda. Ništa nam ne znači, da jedan mjesec primimo platu, a da potom ne radimo kako treba. Tek počinje kriza i ko zna šta će sve biti narednih mjeseci”, kazao je “Vijestima” predsjednik Sindikata lučkih radnika Luke Bar Vladimir Obradović.

Prema njegovim riječima, u Luci Bar je zaposleno oko 420 ljudi. Prosječna neto plata u barskoj kompaniji je oko 600 eura.

Sporazum o racionalizaciji troškova zarada zaposlenih tokom tri mjeseca sa direktorom Luke Bar Vladanom Vučelićem potpisao je i predsjednik Sindikalne organizacije Luke Bar Milenko Nikočević.

Članom 3. Sporazuma o racionalizaciji troškova zarada predviđeno je da tokom njegovog trajanja potpisnici periodično analiziraju efekte dogovorenih mjera.

Prema informacijama “Vijesti”, u još nekoliko velikih državnih kompanija u toku su pregovori poslovodstva i sindikata o sporazumu o smanjenju zarada uz garancije da neće biti otpuštanja radnika.

Ova pravna mogućnost je i za poslodavca i zaposlene najbezbolniji način za smanjenje troškova uz očuvanje radnih mjesta kada je u kompaniji došlo do velikog pada prihoda u kratkom periodu.

Tagovi: Luka Bar, koronakriza, koronavirus u Crnoj Gori, Vladan Vučelić, Vladimir Obradović
PROČITAJ I OVO
I Head zainteresiran za Alpinu
INTERES
I Head zainteresiran za Alpinu
LJUBLJANA - Osim begunjskog Elana, za kupnju slovenskog proizvođača obuće Alpina Žiri zainteresirana je i multinacionalna kompanija Head u vlasništvu Johana Eliascha, od prošle godine novog predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS), piše ljubljanski Dnevnik.
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ŠIRENJE
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ZAGREB - Nakon pet godina poslovanja poznati beogradski gastro koncept Ferdinand knedle ušao je u drugu fazu razvoja koja podrazumijeva širenje na nova tržišta putem franšize.
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE