GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Dubrovnik s najvećim rastom putničkog prometa u 2021.

Luka Dubrovnik s najvećim rastom putničkog prometa u 2021.
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2022 / 08:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U hrvatske morske luke tijekom 2021. godine uplovilo je više od 310 tisuća brodova ili 25 posto više nego 2020. a putnika je bilo 27,3 milijuna odnosno 45,4 posto više, no i dalje 23 posto manje nego 2019. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U blagom porastu s 21,6 milijuna tone je i promet tereta/robe. To je 1,1 posto više u odnosu na 2020. godinu, pri čemu DZS ne navodi usporedbu s 2019., dok za promet putnika njegovi grafikoni pokazuju da je većina njih u hrvatskim morskim lukama bila od travnja do kraja rujna. Najviše putnika bilo je u kolovozu i rujnu, što je uobičajeno s obzirom na špicu turističke sezone.

Osim na godišnjoj, i na razini četvrtog tromjesečja 2021. morske luke su ostvarile rast broja brodova i putnika u odnosu na isto razdoblje 2020. - brodova je prispjelo 60 tisuća ili 9,5 posto više, a putnika je bilo 3,6 milijuna ili 37 posto više.

Tereta je pak bilo 8,7 posto manje nego u četvrtom tromjesečju 2020. odnosno 5,4 milijuna tona.

Taj je pad po DZS-u rezultat 24,2 posto manjeg prometa tekućeg tereta, a koji u ukupnom prometu roba u tim lukama ima udjel od 42 posto, kao i 1,6 posto manjeg prometa suhe rasute robe, koja ima 30 postotni udjel u ukupnom prometu.

Po lukama, pad prometa tereta u četvrtom tromjesečju u odnosu na isto 2020. imale su luke Omišalj, od 37,8 posto, sa 1,3 milijuna tona tereta, čime je i prva među svim lukama, a pad tog prometa su još imale i luke Bakar od 17 posto, sa oko 716 tisuća tona tereta, te Split od 8,3 posto, sa 558,3 tisuće tona.

Putnički promet u morskim lukama u četvrtom tromjesečju 2021. bio je najveći u Splitu, sa 580,6 tisuća putnika ili 42 posto više nego u istom vremenu 2020., a druga je luka Zadar sa 366 tisuća putnika ili 21 posto više, te treća luka Preko (na otoku Ugljanu) sa 326 tisuća putnika ili 18 posto više.

I sve ostale luke na Jadranu su u lanjskom četvrtom tromjesečju imale dosta velike poraste broja putnika u odnosu na isto vrijeme 2020., kada su na snazi bila stroža ograničenja putovanja zbog pandemije, a nije još bilo ni cijepljenja.

Najveći porast broja putnika koji su putovali morskim putevima u zadnjim lanjskim mjesecima ostvarila je pak luka Dubrovnik, od čak 122,6 posto, sa nešto malo više od 147 tisuća putnika, a veće poraste od ostalih, od oko 90 posto, imale su još samo luke Rabac i Hvar.

Morske luke su u četvrtom tromjesečju zabilježile i porast broja osobnih vozila i autobusa koji su se ukrcavali i iskrcavali s brodova, i to od 33 posto, sa 731 tisućom osobnih vozila (automobili, motocikli, prikolice) te od 78,6 posto, sa više od 4.600 autobusa.

Tagovi: Luka Split, Luka Zadar, Luka Bakar, Luka Dubrovnik
PROČITAJ I OVO
Ivan Ostojić novi član Uprave Podravke
KARIJERE
Ivan Ostojić novi član Uprave Podravke
KOPRIVNICA - S 1. srpnja Uprava Podravke dobila je petog člana - Ivana Ostojića koji se tako pridružio trenutnoj Upravi koju čine Martina Dalić kao predsjednica te Davor Doko, Ljiljana Šapina i Milan Tadić kao članovi Uprave.
Dionice Mitsuija i Mitsubishija potonule nakon izjave Medvedeva
PAD
Dionice Mitsuija i Mitsubishija potonule nakon izjave Medvedeva
MOSKVA - Dionice japanskih kompanija Mitsui i Mitsubishi, koje su dioničari projekta ukapljenog prirodnog plina (TPG) Sahalin-2, pale su danas nakon što je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zaprijetio Japanu da neće imati rusku naftu i plin.
Vjesnik d.d. ide u likvidaciju
LIKVIDACIJA
Vjesnik d.d. ide u likvidaciju
ZAGREB - Glavna skupština Vjesnika d.d., tiskare u većinskom državnom vlasništvu, u utorak je donijela odluku o prestanku tog društva nad kojim se pokreće postupak redovne likvidacije, te da se cjelokupni gubitak prošle godine od 7,76 milijuna kuna ‘’prenese u sljedeće razdoblje’’.
DUTB zaustavio prodaju dionica Cinkarne Celje
POTEZI
DUTB zaustavio prodaju dionica Cinkarne Celje
LJUBLJANA - DUTB je nakon sjednice Upravnog odbora u ponedjeljak priopćio da prodaja postojećeg paketa dionica Cinkarne Celje u sadašnjim uvjetima i okolnostima smatra neprikladnom. Stoga su odlučili obustaviti postupak prodaje i zaključiti ga bez odabira ponuditelja.
Američka mornarica osigurala još jedan veliki posao za Lenac
POSLOVI
Američka mornarica osigurala još jedan veliki posao za Lenac
RIJEKA – U Brodogradilište »Viktor Lenac« jučer je uplovio još jedan brod Američke ratne mornarice. Ovog puta riječ je o 208 metara dugačkom desantno-transportnom brodu »USS Arlington« (LPD-24) koji je u Martinšćicu stigao s više od 1.100 članova posade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE