GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper: Europske luke su pod velikim pritiskom

Luka Koper: Europske luke su pod velikim pritiskom
PRITISAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2022 / 16:16
Autor: SEEbiz / RTV Slovenija
KOPER - Luka Koper i cjelokupna slovenska logistika suočeni su s brojnim izazovima zbog kašnjenja u lancima opskrbe i rasta cijena energenata. Popunjenost skladišnih površina veliki je pritisak za Luku Koper.

Epidemija je donijela velike promjene u lancima opskrbe. Ako su nekad logistički akteri zagušenja mjerili minutama i satima, danas je riječ o višednevnim kašnjenjima, u sjevernoj Europi i do 20 dana, rekao je Andrej Cah, savjetnik Lučke uprave Koper, na okruglom stolu čiji je domaćin Pomorstvo administracija.

Prema njegovim riječima, europske luke, pa tako i Luka Kopar, pod velikim su pritiskom. Kašnjenja u eliminaciji tereta utjecala su na popunjenost skladišnih površina, što također dovodi do niže produktivnosti na kopnenoj strani, dodao je. Kupci u logističkoj industriji žele pouzdanost u isporuci pa robu naručuju i unaprijed.

Prema riječima predsjednika Sekcije lučkih špeditera Čedomila Bojanića, najgore je nepredvidljivost jer nije moguće normalno planiranje logističkih usluga. "Postoji i veliko opterećenje u pogledu cijena, koje su trenutno vrlo nestabilne", dodao je.

Predsjednik Udruge agencija za pomorski promet Slovenije Gracijan Necmeskal istaknuo je utjecaj situacije u Aziji, odakle dolazi većina kontejnera namijenjenih Kopru. Istaknuo je povećan broj brodova na sidrištu koparske luke te kazao kako će problem sa zasićenjem kapaciteta postati još veći.

Cah se složio, budući da će produljena kašnjenja u sjevernoeuropskim lukama povećati pritisak na skladišne kapacitete luke. Istaknuo je dodatne probleme s brzom otpremom robe zbog obnove željezničke infrastrukture koja se odvija u Sloveniji.

Lučki kapetan Vladimir Vladović kazao je kako se sigurnosna situacija nije promijenila zbog velikog broja brodova koji čekaju ispred koparske luke, jer se točno zna gdje se nalaze svi brodovi za Kopar.

Na sidrištu ispred Luke na raspolaganju imaju 13 sidrišta, a u slučaju dodatnog povećanja broja brodova naručeno im je dodatnih 10 sidrišta.

Tagovi: Luka Koper, opskrbni lanci, Gracijan Necmeskal, Andrej Cah
PROČITAJ I OVO
Uz Tolušića uhićen i zaposlenik tijela državne uprave
UHIĆENJA
Uz Tolušića uhićen i zaposlenik tijela državne uprave
ZAGREB - Uz bivšeg ministra Tomislava Tolušića zbog subvencijske prijevare i zlouporabe položaja vezano uz natječaje u vinskom sektoru uhićen je još jedan zaposlenik tijela državne uprave, doznaje se u policiji koja nije otkrila identitete uhićenih.
Matija Kovačević umjesto Dauba u Upravnom odboru HT-a
KARIJERE
Matija Kovačević umjesto Dauba u Upravnom odboru HT-a
ZAGREB - Matija Kovačević imenovan je članom Uprave Hrvatskog Telekoma za financije.
Holcim u Koromačnu započeo KOdeCo projekt
PROJEKTI
Holcim u Koromačnu započeo KOdeCo projekt
KOROMAČNO - U sklopu europskog zelenog plana, zakonodavnog okvira dekarbonizacije Europe do 2050. godine, Holcimova tvornica cementa u Koromačnu pokrenula je projekt rekonstrukcije postrojenja s ciljem smanjenja emisija ugljičnog dioksida kroz povećanje energetske oporabe otpada, čime postaje jedan od predvodnika zelene tranzicije u Hrvatskoj.
Kostić nije uspio postati većinski vlasnik Budvanske rivijere i Svetog Stefana
NEUSPJELA PONUDA
Kostić nije uspio postati većinski vlasnik Budvanske rivijere i Svetog Stefana
PODGORICA - Akcionarima Budvanske rivijere i Sveti Stefan hotela nije se svidjela ponuda MKG Propertisa za otkup akcija, pa se veoma mali broj akcionara prijavio da proda akcije firmi koja je dio MK grupe, čiji je vlasnik Miodrag Kostić.
C&A zatvara trgovine u Srbiji, tvrdi da je meta velike prevare
SKANDALI
C&A zatvara trgovine u Srbiji, tvrdi da je meta velike prevare
BEOGRAD - Kompanija C&A Srbija proglasila je stečaj, nakon što je, kako je saopštila, "postala meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE