GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper: Europske luke su pod velikim pritiskom

Luka Koper: Europske luke su pod velikim pritiskom
PRITISAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2022 / 16:16
Autor: SEEbiz / RTV Slovenija
KOPER - Luka Koper i cjelokupna slovenska logistika suočeni su s brojnim izazovima zbog kašnjenja u lancima opskrbe i rasta cijena energenata. Popunjenost skladišnih površina veliki je pritisak za Luku Koper.

Epidemija je donijela velike promjene u lancima opskrbe. Ako su nekad logistički akteri zagušenja mjerili minutama i satima, danas je riječ o višednevnim kašnjenjima, u sjevernoj Europi i do 20 dana, rekao je Andrej Cah, savjetnik Lučke uprave Koper, na okruglom stolu čiji je domaćin Pomorstvo administracija.

Prema njegovim riječima, europske luke, pa tako i Luka Kopar, pod velikim su pritiskom. Kašnjenja u eliminaciji tereta utjecala su na popunjenost skladišnih površina, što također dovodi do niže produktivnosti na kopnenoj strani, dodao je. Kupci u logističkoj industriji žele pouzdanost u isporuci pa robu naručuju i unaprijed.

Prema riječima predsjednika Sekcije lučkih špeditera Čedomila Bojanića, najgore je nepredvidljivost jer nije moguće normalno planiranje logističkih usluga. "Postoji i veliko opterećenje u pogledu cijena, koje su trenutno vrlo nestabilne", dodao je.

Predsjednik Udruge agencija za pomorski promet Slovenije Gracijan Necmeskal istaknuo je utjecaj situacije u Aziji, odakle dolazi većina kontejnera namijenjenih Kopru. Istaknuo je povećan broj brodova na sidrištu koparske luke te kazao kako će problem sa zasićenjem kapaciteta postati još veći.

Cah se složio, budući da će produljena kašnjenja u sjevernoeuropskim lukama povećati pritisak na skladišne kapacitete luke. Istaknuo je dodatne probleme s brzom otpremom robe zbog obnove željezničke infrastrukture koja se odvija u Sloveniji.

Lučki kapetan Vladimir Vladović kazao je kako se sigurnosna situacija nije promijenila zbog velikog broja brodova koji čekaju ispred koparske luke, jer se točno zna gdje se nalaze svi brodovi za Kopar.

Na sidrištu ispred Luke na raspolaganju imaju 13 sidrišta, a u slučaju dodatnog povećanja broja brodova naručeno im je dodatnih 10 sidrišta.

Tagovi: Luka Koper, opskrbni lanci, Gracijan Necmeskal, Andrej Cah
PROČITAJ I OVO
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE