GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper ima pet novih nadzornika

Luka Koper ima pet novih nadzornika
NADZORNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2023 / 13:46
Autor: SEEbiz

KOPER - Dioničari Luke Koper na današnjoj su izvanrednoj skupštini opozvali četiri člana nadzornog odbora, koji su imenovani u vrijeme vlade Janeza Janše, a to su Francije Matoz, Nevenko Črešnar Pergar, Andrej Koprivec i Božidar Godnjavec. Nadzornicima su imenovani Borut Škabar, Barbara Nose, Jožef Petrovič, Boštjan Rader i Mirko Bandlje.

Slovenski državni holding (SDH) predložio je opoziv četiriju nadzornika koji zastupaju kapital. Posjeduje 11,13 posto dionica. Sazivanje izvanredne skupštine zatražio je i u ime države, koja je izravna vlasnica 51-postotnog udjela Luke Koper. Pritom je 4,98 posto u vlasništvu Kapitalske družbe, a 3,14 posto u vlasništvu Općine Koper.

Dioničari su se danas i službeno upoznali s ostavkom Tamare Kozlovič, koja je u nadzorni odbor imenovana na prijedlog lokalne zajednice, ali je ostavku podnijela u svibnju prošle godine jer je izabrana za članicu DZ-a.

Peti predstavnik kapitala u nadzornom odboru ostaje Tomaž Benčina, čiji je mandat započeo 7. lipnja 2022. godine.

S promjenom nadzornika postavlja se i pitanje mogućih promjena u upravi tvrtke. Predsjednik uprave Boštjan Napast nije želio komentirati promjene u nadzornom odboru niti nagađati o svojoj budućnosti na tom mjestu. Inače, rekao je samo kako je “iz premijerovih izjava sve jasno”.

Zastupnica SDH na skupštini bila je Simona Razvornik Škofič. Prijedlog zamjene obrazložila je promijenjenim okolnostima na tržištu pomorskog prometa. Kako je rekla, zbog svjetske ekonomske krize situacija se značajno promijenila. U tim uvjetima Luka mora ubrzati investicije kako bi iskoristila potencijale drugog kolosijeka, naglasila je. Prema njezinim riječima, stoga su razumno uskladili kompetentni sastav nadzornog odbora sa stručnjacima iz područja logistike, financijske revizije i menadžmenta.

Borut Škabar diplomirani je povjesničar, a kroz karijeru se bavio pomorskim prometom i pomorskom logistikom. Trenutno je vlasnik i direktor tvrtke Bluemarine d.o.o. Koper te direktor tvrtke Blueship STI doo. Istanbul i Conbulk d.o.o. Koper, napisali su u obrazloženju. Njegov izbor predložile su općine Kopar i Ankaran, u čijem se sklopu nalazi luka.

Barbara Nose je specijalist računovodstvene revizije, direktorica i ovlaštena revizorica tvrtke Constantia d.o.o. Ljubljana. Kako je pojasnio predstavnik SDH-a, on ima više od 25 godina iskustva u operativnom vođenju revizijskih projekata.

Jožef Petrovič je pomoćnik generalnog direktora Slovenskih željeznica. Prema uvjeravanjima predlagatelja, osim iskustva u prometu, posjeduje i bogato menadžersko iskustvo u trgovini.

Boštjan Rader zaposlen je u SDH kao samostalni upravitelj i ima iskustva u upravljanju državnom imovinom, pojasnili su.

Mirko Bandelj bivši je ministar unutarnjih poslova i dugogodišnji glavni tajnik Vlade u vrijeme kada je LDS imao veliku ulogu. Sada je zaposlen u vlastitom odvjetničkom uredu. Ima i veliko iskustvo u nadzornim odborima državnih tvrtki.

Na skupštini je uz predstavnika SDH-a govorio samo Viktor Udovič, mali dioničar i dugogodišnji zaposlenik Luke. Između ostalog, ukazao je na nezadovoljstvo zaposlenika, što je potvrdilo i nedavno provedeno interno istraživanje. Među glavnim razlozima naveo je gužve zbog velikog rasta prometa.

Tagovi: Luka Koper, Borut Škabar, Barbara Nose, Jožef Petrovič, Boštjan Rader, Mirko Bandlje
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE