GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper ima pet novih nadzornika

Luka Koper ima pet novih nadzornika
NADZORNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2023 / 13:46
Autor: SEEbiz

KOPER - Dioničari Luke Koper na današnjoj su izvanrednoj skupštini opozvali četiri člana nadzornog odbora, koji su imenovani u vrijeme vlade Janeza Janše, a to su Francije Matoz, Nevenko Črešnar Pergar, Andrej Koprivec i Božidar Godnjavec. Nadzornicima su imenovani Borut Škabar, Barbara Nose, Jožef Petrovič, Boštjan Rader i Mirko Bandlje.

Slovenski državni holding (SDH) predložio je opoziv četiriju nadzornika koji zastupaju kapital. Posjeduje 11,13 posto dionica. Sazivanje izvanredne skupštine zatražio je i u ime države, koja je izravna vlasnica 51-postotnog udjela Luke Koper. Pritom je 4,98 posto u vlasništvu Kapitalske družbe, a 3,14 posto u vlasništvu Općine Koper.

Dioničari su se danas i službeno upoznali s ostavkom Tamare Kozlovič, koja je u nadzorni odbor imenovana na prijedlog lokalne zajednice, ali je ostavku podnijela u svibnju prošle godine jer je izabrana za članicu DZ-a.

Peti predstavnik kapitala u nadzornom odboru ostaje Tomaž Benčina, čiji je mandat započeo 7. lipnja 2022. godine.

S promjenom nadzornika postavlja se i pitanje mogućih promjena u upravi tvrtke. Predsjednik uprave Boštjan Napast nije želio komentirati promjene u nadzornom odboru niti nagađati o svojoj budućnosti na tom mjestu. Inače, rekao je samo kako je “iz premijerovih izjava sve jasno”.

Zastupnica SDH na skupštini bila je Simona Razvornik Škofič. Prijedlog zamjene obrazložila je promijenjenim okolnostima na tržištu pomorskog prometa. Kako je rekla, zbog svjetske ekonomske krize situacija se značajno promijenila. U tim uvjetima Luka mora ubrzati investicije kako bi iskoristila potencijale drugog kolosijeka, naglasila je. Prema njezinim riječima, stoga su razumno uskladili kompetentni sastav nadzornog odbora sa stručnjacima iz područja logistike, financijske revizije i menadžmenta.

Borut Škabar diplomirani je povjesničar, a kroz karijeru se bavio pomorskim prometom i pomorskom logistikom. Trenutno je vlasnik i direktor tvrtke Bluemarine d.o.o. Koper te direktor tvrtke Blueship STI doo. Istanbul i Conbulk d.o.o. Koper, napisali su u obrazloženju. Njegov izbor predložile su općine Kopar i Ankaran, u čijem se sklopu nalazi luka.

Barbara Nose je specijalist računovodstvene revizije, direktorica i ovlaštena revizorica tvrtke Constantia d.o.o. Ljubljana. Kako je pojasnio predstavnik SDH-a, on ima više od 25 godina iskustva u operativnom vođenju revizijskih projekata.

Jožef Petrovič je pomoćnik generalnog direktora Slovenskih željeznica. Prema uvjeravanjima predlagatelja, osim iskustva u prometu, posjeduje i bogato menadžersko iskustvo u trgovini.

Boštjan Rader zaposlen je u SDH kao samostalni upravitelj i ima iskustva u upravljanju državnom imovinom, pojasnili su.

Mirko Bandelj bivši je ministar unutarnjih poslova i dugogodišnji glavni tajnik Vlade u vrijeme kada je LDS imao veliku ulogu. Sada je zaposlen u vlastitom odvjetničkom uredu. Ima i veliko iskustvo u nadzornim odborima državnih tvrtki.

Na skupštini je uz predstavnika SDH-a govorio samo Viktor Udovič, mali dioničar i dugogodišnji zaposlenik Luke. Između ostalog, ukazao je na nezadovoljstvo zaposlenika, što je potvrdilo i nedavno provedeno interno istraživanje. Među glavnim razlozima naveo je gužve zbog velikog rasta prometa.

Tagovi: Luka Koper, Borut Škabar, Barbara Nose, Jožef Petrovič, Boštjan Rader, Mirko Bandlje
PROČITAJ I OVO
Ryanair obustavlja letove iz Tuzle
POTEZI
Ryanair obustavlja letove iz Tuzle
TUZLA - Između aviokompanije Ryanair i Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) nastao je problem, koji se odražava na saradnju sa Međunarodnim aerodromom Tuzla.
Triglav zbog neizvjesnosti ove godine očekuje manju dobit
OČEKIVANJA
Triglav zbog neizvjesnosti ove godine očekuje manju dobit
LJUBLJANA - Izgledi za 2023. godinu obilježeni su velikom neizvjesnošću, što će utjecati i na poslovanje Grupe Triglav.
Postignut dogovor oko Petrokemije
DOGOVOR
Postignut dogovor oko Petrokemije
KUTINA - Ministarstvo gospodarstva i turski investitor Yilidrim su postigli dogovor oko Petrokemije nakon što je zadnjih mjesec dana bilo napeto oko uvjeta preuzimanja.
Hrvatska pošta: Stiglo 27 novih kamiona
KAMIONI
Hrvatska pošta: Stiglo 27 novih kamiona
ZAGREB – U vozni park Hrvatske pošte stiglo je 27 novih kamiona za prijevoz pošiljaka marke Iveco. Nabavljena su 24 kamiona nosivosti 10 tona i tri srednje teška kamiona nosivosti pet tona.
Klas podržao porodice iz SOS Dječijih sela u BiH donacijom u iznosu od 10.000 KM
DONACIJE
Klas podržao porodice iz SOS Dječijih sela u BiH donacijom u iznosu od 10.000 KM
SARAJEVO - Kompanija Klas donirala je 10.000 KM, izdvojenih od prodaje Skockanih hljebova, za podršku porodicama iz SOS Dječijih sela u BiH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE