GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper iznad planova u prvom polugodištu

Luka Koper iznad planova u prvom polugodištu
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2021 / 09:02
Autor: SEEbiz
KOPER - U prvoj polovici 2021. godine Grupa Luka Koper postigla je dobre poslovne rezultate. Gotovo svi financijski pokazatelji pokazuju bolje rezultate od planiranih i ostvarenih u usporedivom razdoblju prošle godine.

Rast ukupnog pretovara uglavnom su potaknule obje strateške robne grupe, kontejneri i automobili, koji su također postigli među najvećim postocima rasta u industriji u usporedbi s odabranim europskim lukama.

U usporedbi s prethodnom godinom, smanjio se samo prekrcaj tekućeg tereta, uglavnom zbog prestanka zračnog prometa i posljedično manjeg opsega pretovara naftnih derivata kao posljedice epidemije covid-19. Također je došlo do manjeg pretovara toplinskog ugljena, što je posljedica europskog zakonodavstva koje predviđa potpunu dekarbonizaciju u narednim godinama.

Srazmjerno povećanju protoka, povećali su se i neto prihodi od prodaje od marketinških aktivnosti koji su dosegli 111,1 milijun eura ili osam posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Operativna dobit (EBIT) iznosila je 17,7 milijuna eura, što je za 3% više, uglavnom zbog većih neto prihoda od prodaje. To je također imalo pozitivan učinak na neto dobit Grupe koja je u razdoblju od siječnja do lipnja iznosila 15,4 milijuna eura, što je 2% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U prvoj polovici godine Luka Koper dovršila je i predala neke velike i strateški važne investicije, kao što su nova garažna kuća, novi ulaz za kamione, proširenje operativne obale kontejnerskog terminala i kupnja terminalna oprema. U tom je razdoblju za sve investicije izdvojilo više od 30 milijuna eura, što je 84 posto više nego u usporedivom razdoblju 2020. godine.

Tvrtka procjenjuje da će ostvarene planirane pokazatelje poslovanja postići 2021. godine. Procjena se temelji na prognozama gospodarskog rasta na ključnim tržištima i činjenici da će s većim cijepljenjem protiv Covid-19 u svijetu imati sve manji utjecaj na gospodarstvo i robne tokove. Povremeno postoje i dalje smetnje, osobito u kontejnerskom prometu, no s druge strane, raspored dolazaka brodova stabilizirao se, što je bio veliki izazov u pružanju lučkih usluga u prvoj polovici godine. Također se očekuje nastavak pozitivnog trenda rasta u rukovanju vozilima i rasutom teretu.

Tagovi: Luka Koper, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Vindija ususret sezoni osnažila vozni park novim distributivnim vozilima
VOZNI PARK
Vindija ususret sezoni osnažila vozni park novim distributivnim vozilima
VARAŽDIN – Vodeća prehrambena kompanija u zemlji, varaždinska Vindija, nedavnom je investicijom obnovila vozni park s ukupno 25 distributivnih vozila renomiranih proizvođača.
Ivan Ostojić novi član Uprave Podravke
KARIJERE
Ivan Ostojić novi član Uprave Podravke
KOPRIVNICA - S 1. srpnja Uprava Podravke dobila je petog člana - Ivana Ostojića koji se tako pridružio trenutnoj Upravi koju čine Martina Dalić kao predsjednica te Davor Doko, Ljiljana Šapina i Milan Tadić kao članovi Uprave.
Dionice Mitsuija i Mitsubishija potonule nakon izjave Medvedeva
PAD
Dionice Mitsuija i Mitsubishija potonule nakon izjave Medvedeva
MOSKVA - Dionice japanskih kompanija Mitsui i Mitsubishi, koje su dioničari projekta ukapljenog prirodnog plina (TPG) Sahalin-2, pale su danas nakon što je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zaprijetio Japanu da neće imati rusku naftu i plin.
Vjesnik d.d. ide u likvidaciju
LIKVIDACIJA
Vjesnik d.d. ide u likvidaciju
ZAGREB - Glavna skupština Vjesnika d.d., tiskare u većinskom državnom vlasništvu, u utorak je donijela odluku o prestanku tog društva nad kojim se pokreće postupak redovne likvidacije, te da se cjelokupni gubitak prošle godine od 7,76 milijuna kuna ‘’prenese u sljedeće razdoblje’’.
DUTB zaustavio prodaju dionica Cinkarne Celje
POTEZI
DUTB zaustavio prodaju dionica Cinkarne Celje
LJUBLJANA - DUTB je nakon sjednice Upravnog odbora u ponedjeljak priopćio da prodaja postojećeg paketa dionica Cinkarne Celje u sadašnjim uvjetima i okolnostima smatra neprikladnom. Stoga su odlučili obustaviti postupak prodaje i zaključiti ga bez odabira ponuditelja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE