GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper: Neto dobit u pola godine potonula 40 posto

Luka Koper: Neto dobit u pola godine potonula 40 posto
TEŽAK PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2020 / 20:48
Autor: Siniša Malus
KOPER - Grupa Luka Koper u prvoj polovici godine ostvarila je 107 milijuna eura čistih prihoda, što je 11 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, dok je neto dobit potonula 40 posto, na 15 milijuna eura.

Poslovanje je uglavnom obilježeno pandemijom covida-19, koja je snažno utjecala na trgovinske tokove širom svijeta, a zahlađenje gospodarstva smanjilo je količinu pretovara brodova.

Ostvareni neto prihodi bili su 12 posto ispod planiranih, a neto dobit za jedan posto manja od planirane. Dobit iz poslovanja bila je 17 milijuna eura ili 42% manja u odnosu na prošlu godinu, dok je premašila plan za 3%, navodi se u nerevidiranom izvješću o poslovanju u prvoj polovici godine, objavljenom na internetskim stranicama Ljubljanske burze.

Luka je u prvoj polovici godine pretovarila 10,13 milijuna tona robe, što je 15 posto manje nego lani, a također 15 posto ispod planiranih. Propusnost je bila manja u svim skupinama, s najvećim smanjenjem propusnosti za generalni teret (-32 posto) i rasuti teret i rasuti teret (-26 posto), dok je pad propusnosti automobila bio 18 posto, tečnog tereta 14 posto i kontejnera četiri posto.

Prema tvrtki, manji prihodi uglavnom su posljedica manjeg obujma pretovara broda zbog hlađenja gospodarstva i izbijanja pandemije covida-19. Iako je pandemija prešla na robne tokove širom svijeta, usporedba s odabranim lukama u Europi pokazuje da su posljedice pandemije u sjevernom Jadranu bile blaže nego drugdje.

Na primjer, prema Luci Koper, Ravenna se suočila s padom ukupnog pretovara od 19,7%, Trst s padom od 14,5%, Venecija 12,4%, Hamburgom 12%, dok je luka u Rotterdamu zabilježila pad ukupnog pretovara od 9,1%.

Tagovi: Luka Koper, Luka Trst, Ravenna, poslovni rezultati, Venecija
PROČITAJ I OVO
United Grupa preuzima najveću bugarsku novinsku kompaniju Vestnik Telegraf
ŠIRENJE
United Grupa preuzima najveću bugarsku novinsku kompaniju Vestnik Telegraf
ZAGREB - United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operater u jugoistočnoj Europi, objavila je danas da je postigla dogovor o preuzimanju najveće bugarske novinske kompanije Vestnik Telegraf EOOD od kompanije Intrust EAD.
Boeing 737 MAX ponovo smije letjeti po Europi
LETOVI
Boeing 737 MAX ponovo smije letjeti po Europi
BRUXELLES - Europska agencija za zrakoplovnu sigurnost (EASA) objavila je u srijedu da je dala službeno zeleno svjetlo za povratak na europsko nebo Boeingu 737 MAX-u, prikovanom za tlo 22 mjeseca nakon dviju nesreća.
Tvornica koja proizvodi AstraZenecino cjepivo evakuirana zbog sumnjivog paketa
SUMNJIVO
Tvornica koja proizvodi AstraZenecino cjepivo evakuirana zbog sumnjivog paketa

CARDIFF - Tvornica u Walesu koja proizvodi cjepivo AstraZenece protiv covida-19 evakuirana je nakon što je primila sumnjivi paket, objavila je u srijedu kompanija koja upravlja tvornicom.

EU traži od AstraZenece da objavi ugovor o cjepivu
UGOVOR
EU traži od AstraZenece da objavi ugovor o cjepivu
BRUXELLES - Europska unija zatražila je od AstraZenece da objavi ugovor o opskrbi Unije cjepivom protiv covida-19 nakon što je glavni izvršni direktor kompanije otkrio povjerljive odredbe ugovora, rekao je u srijedu europski dužnosnik.
Prodaja šampanjca u 2020. pala 18 posto
ŠAMPANJA
Prodaja šampanjca u 2020. pala 18 posto
PARIZ - Pandemija koronavirusa nije ljudima ostavila puno prostora za slavlje u 2020., što se očitovalo i u padu prodaje šampanjca za 18 posto, pokazuju podaci francuske udruge proizvođača Comite Interprofessional du Vin de Champagne (CIVC).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE