GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper: Neto dobit u pola godine potonula 40 posto

Luka Koper: Neto dobit u pola godine potonula 40 posto
TEŽAK PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2020 / 20:48
Autor: Siniša Malus
KOPER - Grupa Luka Koper u prvoj polovici godine ostvarila je 107 milijuna eura čistih prihoda, što je 11 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, dok je neto dobit potonula 40 posto, na 15 milijuna eura.

Poslovanje je uglavnom obilježeno pandemijom covida-19, koja je snažno utjecala na trgovinske tokove širom svijeta, a zahlađenje gospodarstva smanjilo je količinu pretovara brodova.

Ostvareni neto prihodi bili su 12 posto ispod planiranih, a neto dobit za jedan posto manja od planirane. Dobit iz poslovanja bila je 17 milijuna eura ili 42% manja u odnosu na prošlu godinu, dok je premašila plan za 3%, navodi se u nerevidiranom izvješću o poslovanju u prvoj polovici godine, objavljenom na internetskim stranicama Ljubljanske burze.

Luka je u prvoj polovici godine pretovarila 10,13 milijuna tona robe, što je 15 posto manje nego lani, a također 15 posto ispod planiranih. Propusnost je bila manja u svim skupinama, s najvećim smanjenjem propusnosti za generalni teret (-32 posto) i rasuti teret i rasuti teret (-26 posto), dok je pad propusnosti automobila bio 18 posto, tečnog tereta 14 posto i kontejnera četiri posto.

Prema tvrtki, manji prihodi uglavnom su posljedica manjeg obujma pretovara broda zbog hlađenja gospodarstva i izbijanja pandemije covida-19. Iako je pandemija prešla na robne tokove širom svijeta, usporedba s odabranim lukama u Europi pokazuje da su posljedice pandemije u sjevernom Jadranu bile blaže nego drugdje.

Na primjer, prema Luci Koper, Ravenna se suočila s padom ukupnog pretovara od 19,7%, Trst s padom od 14,5%, Venecija 12,4%, Hamburgom 12%, dok je luka u Rotterdamu zabilježila pad ukupnog pretovara od 9,1%.

Tagovi: Luka Koper, Luka Trst, Ravenna, poslovni rezultati, Venecija
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE