GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper: Niže lučke pristojbe za čistije brodove od siječnja

Luka Koper: Niže lučke pristojbe za čistije brodove od siječnja
PRISTOJBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2022 / 14:31
Autor: SEEbiz
KOPER - Brodovi s nižim emisijama, uključeni u shemu Environmental Ship Index (ESI), od 1. siječnja plaćat će pet do 10 posto niže lučke pristojbe u Luci Kopar, priopćio je operater luke Kopar. Visina olakšice utvrđuje se na temelju bodovanja prema standardima Međunarodne pomorske organizacije.

Maksimalan broj bodova je 100, što postižu brodovi koji tijekom veza u luci ne ispuštaju ispušne plinove ili su emisije zanemarive, stoji u priopćenju Luke Koper.

Brodovi koji ostvare između 30 i 49,9 bodova od nove će godine plaćati pet posto nižu naknadu. Brodovi koji osvoje 50 ili više bodova naplatit će se 10 posto niža naknada. Maksimalni jednokratni iznos popusta je 1.000 eura.

Kako navode u Luci Kopar, nastoje se uključiti brodari u aktivnosti smanjenja opterećenja okoliša. „U sklopu navedenog, kao jedan od projekata Međunarodne udruge luka, pripremili smo uvođenje sustava Environmental Ship Index. Riječ je o dobrovoljnoj shemi koju luke koriste za poticanje i nagrađivanje ekološki čišćih i prihvatljivijih brodova", objasnili su.

U shemu je uključeno 56 luka i 6840 brodova koji na temelju bodova ostvaruju različite iznose olakšica pri plaćanju lučkih pristojbi.

Uvođenjem ESI sustava u koparsku luku žele privući što više brodova s najsuvremenijim motorima i čišćim pogonima te na taj način smanjiti emisije u atmosferu. Time su dopunili postojeći cjenik lučkih pristojbi, uzimajući u obzir modele drugih luka te broj ili vrstu brodova koji posjećuju luku Kopar, napisali su u priopćenju.

U Luci Koper prošli su tjedan prvi na Jadranu premašili granicu od milijun pretovarenih kontejnerskih jedinica u godinu dana, čime su postigli novi rekord. Ministar infrastrukture Bojan Kumer pozdravio je na rekordnom događaju u četvrtak činjenicu da Luka Koper premašuje rezultate navedene u petogodišnjoj strategiji. Prema njegovim riječima, država sada mora ukloniti glavnu prepreku razvoju, odnosno mora brže graditi drugi kolosijek Divača-Koper.

Boštjan Napast, predsjednik uprave Luke Koper, zadovoljan je potporom države. Rekao je da tvrtku čeka produljenje navoza Bertosh, izgradnja navoza Srmin, a prije svega proširenje i modernizacija teretnog i ranžirnog kolodvora ispred luke. Trenutačni kapacitet luke je oko 1,2 milijuna kontejnerskih jedinica (TEU), a uz poboljšanja željezničke mreže, mogla bi primiti 1,5 milijuna TEU u roku od pet godina, rekao je.

U međuvremenu je Luka Kopar početkom mjeseca zabilježila rekordan broj pretovarenih automobila na auto terminalu. Dana 8. prosinca broj pretovarenih automobila premašio je 754.409, čime je oboren rekord iz 2018. godine.

Istovremeno, u Luci se poduzimaju razne mjere kako bi se smanjio ekološki otisak lučkih aktivnosti, ali i popratna buka. Sljedeće godine, primjerice,

Tagovi: Luka Koper, lučke pristojbe
PROČITAJ I OVO
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE