GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper: Otvoren produženi kontejnerski mol

Luka Koper: Otvoren produženi kontejnerski mol
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2021 / 09:08
Autor: SEEbiz
KOPER - U luci Koper svečano je otvorena nova investicija. Prvi mol kontejnerskog terminala produžen je za 100 metara.

To je jedno od najvažnijih ulaganja u luku Koper u ovom desetljeću i ključni strateški projekt koji će im, prema riječima Lukinog prvog supruga Dimitrija Zadela, omogućiti da zadrže primat na polju rukovanja kontejnerima na sjevernom Jadranu.

Prvih 150 metara obale prvog mola izgrađeno je 1979. godine, a trenutni produžetak operativne obale četvrti je po redu. U četiri desetljeća na prvom je molu pretovareno gotovo 12 milijuna kontejnerskih jedinica, od čega dvije trećine u posljednjih deset godina.

Predsjednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel naglasio je važnost nove trake nove operativne obale duge 100 metara i široke 35 metara na kontejnerskom terminalu, koja je postala najstrateškiji dio luke i u koji se ulaže najviše sredstava. Kako je naglasio, prilagođavaju se globalnim trendovima kontejnerizacije robe i dolaska većih brodova, kako ne bi ispali iz najvažnijih robnih tokova.

Zadel je dodao da je produženje prvog mola tek početak. Na njemu već raste gotovo 25 000 četvornih metara skladišnog prostora. Kada se očekuje da će se oni graditi početkom 2022. godine, kapacitet terminala skočit će na milijun i pol kontejnerskih jedinica. Sljedeće će godine stići i novi liftovi superpostpanamax, a očekuje se i početak uređenja sjevernog dijela pristaništa, koji će također služiti za kontejnere.

Istodobno je prvi čovjek Luke Koper naglasio potrebu nadogradnje drugog kolosijeka, jer polovica svih kontejnera pretovarenih u Kopru putuje željeznicom.

"Bez drugog kolosijeka neće biti moguće u potpunosti iskoristiti potencijal povećanog terminala za kontejnere", dodao je Zadel.

Predsjednik nadzornog odbora Uroš Ilić podsjetio je da je najnovijom investicijom dovršeno mnoštvo drugih poduzetih u posljednje četiri godine, uključujući dva nova ulaza u luku, proširenje željezničkih pruga u dužini od gotovo tri kilometra, izgradnju treće garaže i novu vez., koja je prošle godine predana na auto-terminal.

Ilić je naglasio i ambicioznu strategiju Luke prema kojoj će do izgradnje drugog kolosijeka za investicije izdvojiti pola milijarde eura, što će joj omogućiti da iskoristi povećanje kapaciteta željezničkog prometa.

"Luci Koper potrebna je lokalna, regionalna i nacionalna podrška kako bi u budućnosti bila još uspješnija. Regija i država trebaju modernu luku koja osigurava dobrobit svih stanovnika. Ako je luka Koper jaka, svi smo jaki ", zaključio je Ilić.

Fotografija: Žiga Intihar

Tagovi: Luka Kope, Uroš Ilić, konterjnerski mol, kontejneri, Dimitrij Zadel
PROČITAJ I OVO
Đ.Đ. Specijalna vozila ugovorila posao vrijedan 83 milijuna kuna
POSLOVI
Đ.Đ. Specijalna vozila ugovorila posao vrijedan 83 milijuna kuna
ZAGREB - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa.
Triglav isplaćuje odličnu dividendu
VISOK PRINOS
Triglav isplaćuje odličnu dividendu
LJUBLJANA - Dioničari Triglava odobrili su inicijalni prijedlog Uprave o isplati dividende za 2021. godinu.
Končar D&ST isplaćuje dividendu
DIVIDENDA
Končar D&ST isplaćuje dividendu
ZAGREB - Glavna skupština Končar D&ST-a 24. svibnja 2022. odobrila je isplatu dividende za 2022.
Porezni harač ili uvođenje reda? Evo što stoji iza Marićeva pohoda na najbolje restorane
LOV U MUTNOM?
Porezni harač ili uvođenje reda? Evo što stoji iza Marićeva pohoda na najbolje restorane
ZADAR - Marićev “porezni masakr ugostitelja” ili ubiranje nezakonito stečenih prihoda od utajenog poreza? Je li ministar financija Zdravko Marić pretjerao ili samo provodi zakon?
Pjanić preuzeo poznati kafić i restoran u centru Sarajeva
ULAGANJA
Pjanić preuzeo poznati kafić i restoran u centru Sarajeva

SARAJEVO - Reprezentativac Bosne i Hercegovine Miralem Pjanić (32) ima još dosta da ponudi u svojoj nogometnoj karijeri, a odlučio je i da određeni dio zarađenog novca investira u ugostiteljstvo.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE