GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper prošle godine s nižim prihodima i dobiti

Luka Koper prošle godine s nižim prihodima i dobiti
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2021 / 19:24
Autor: SEEbiz
KOPER - Luka Koper završila je 2020. s 209,9 milijuna eura prihoda od prodaje, što je osam posto manje nego godinu prije. Neto dobit tvrtke pala je za 21 posto na 32 milijuna eura, objavila je Luka Koper na web stranici Ljubljanske burze.

Luka Koper objasnila je da su neto prihodi od prodaje od marketinških aktivnosti u iznosu od 203,6 milijuna eura lani za osam posto manji nego u 2019. godini. Zaostali su za 10 posto od plana, "što je dobar rezultat s obzirom na strože uvjete poslovanja s kojima se suočavaju druge luke i globalno gospodarstvo u cjelini", priopćila je luka.

Prihodi od pružanja komunalnih usluga u iznosu od 6,3 milijuna eura u međuvremenu su manji za 24% na godišnjoj razini.

Operativna dobit (EBIT) Grupe Luka Koper prošle je godine dosegla 33,5 milijuna eura, što je 26 posto manje nego u 2019. godini. Niži EBIT uglavnom je rezultat nižih neto prihoda od prodaje, što je rezultat 14 posto nižeg prometa. .

EBIT je bio jedan posto veći od planiranog. Neto dobit također je bila jedan posto veća od planirane.

2020. godinu obilježila je izbijanje pandemije covida-19, koja je značajno promijenila uvjete poslovanja i otežala uvjete poslovanja, navodi se u priopćenju Luke Koper. "Pandemija je utjecala na gospodarstvo u cijelom svijetu. Također je ozbiljno poljuljala globalne trgovinske tokove i logističke rute. Sve je to utjecalo na poslovanje Grupe Luka Koper", rekli su.

Procijenili su da je skupina dobro upravljala posljedicama pandemije, kako sa zdravstvenog, tako i s poslovnog stajališta. "Luka Koper kao strateška infrastruktura cijelo vrijeme normalno radi i pruža sve usluge svojim kupcima", podvukli su.

Protok dviju strateških robnih grupa, kontejnera i automobila, ostao je stabilan. Konkretno, protok kontejnera prošle je godine zaostajao za protokom u 2019. godini za samo jedan posto i barem za planiranim količinama.

Na području vozila, Grupa Luka Koper u međuvremenu je zabilježila pad pretovara od 10%, što je manji minus od onog koji su zabilježile usporedive mediteranske luke. Jaz s 2019. postupno se smanjivao u drugoj polovici godine.

Na pad protoka rasutih i rasutih tereta dodatno je utjecalo zakonodavstvo EU-a ili tendencije ka dekarbonizaciji, zbog čega su neki korisnici počeli napuštati upotrebu ugljena za proizvodnju energije već 2020. godine, objasnila je luka.

Tagovi: Luka Koper, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
RAST
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
ZAGREB – Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2024. godine.
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
PAD
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
BLAGI RAST
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE