GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper prošle godine s nižim prihodima i dobiti

Luka Koper prošle godine s nižim prihodima i dobiti
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2021 / 19:24
Autor: SEEbiz
KOPER - Luka Koper završila je 2020. s 209,9 milijuna eura prihoda od prodaje, što je osam posto manje nego godinu prije. Neto dobit tvrtke pala je za 21 posto na 32 milijuna eura, objavila je Luka Koper na web stranici Ljubljanske burze.

Luka Koper objasnila je da su neto prihodi od prodaje od marketinških aktivnosti u iznosu od 203,6 milijuna eura lani za osam posto manji nego u 2019. godini. Zaostali su za 10 posto od plana, "što je dobar rezultat s obzirom na strože uvjete poslovanja s kojima se suočavaju druge luke i globalno gospodarstvo u cjelini", priopćila je luka.

Prihodi od pružanja komunalnih usluga u iznosu od 6,3 milijuna eura u međuvremenu su manji za 24% na godišnjoj razini.

Operativna dobit (EBIT) Grupe Luka Koper prošle je godine dosegla 33,5 milijuna eura, što je 26 posto manje nego u 2019. godini. Niži EBIT uglavnom je rezultat nižih neto prihoda od prodaje, što je rezultat 14 posto nižeg prometa. .

EBIT je bio jedan posto veći od planiranog. Neto dobit također je bila jedan posto veća od planirane.

2020. godinu obilježila je izbijanje pandemije covida-19, koja je značajno promijenila uvjete poslovanja i otežala uvjete poslovanja, navodi se u priopćenju Luke Koper. "Pandemija je utjecala na gospodarstvo u cijelom svijetu. Također je ozbiljno poljuljala globalne trgovinske tokove i logističke rute. Sve je to utjecalo na poslovanje Grupe Luka Koper", rekli su.

Procijenili su da je skupina dobro upravljala posljedicama pandemije, kako sa zdravstvenog, tako i s poslovnog stajališta. "Luka Koper kao strateška infrastruktura cijelo vrijeme normalno radi i pruža sve usluge svojim kupcima", podvukli su.

Protok dviju strateških robnih grupa, kontejnera i automobila, ostao je stabilan. Konkretno, protok kontejnera prošle je godine zaostajao za protokom u 2019. godini za samo jedan posto i barem za planiranim količinama.

Na području vozila, Grupa Luka Koper u međuvremenu je zabilježila pad pretovara od 10%, što je manji minus od onog koji su zabilježile usporedive mediteranske luke. Jaz s 2019. postupno se smanjivao u drugoj polovici godine.

Na pad protoka rasutih i rasutih tereta dodatno je utjecalo zakonodavstvo EU-a ili tendencije ka dekarbonizaciji, zbog čega su neki korisnici počeli napuštati upotrebu ugljena za proizvodnju energije već 2020. godine, objasnila je luka.

Tagovi: Luka Koper, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Dunav osiguranje sutra isplaćuje dividende za 2021.
DIVIDENDA
Dunav osiguranje sutra isplaćuje dividende za 2021.
BEOGRAD – Kompanija Dunav osiguranje obavestila je akcionare da će sutra biti isplaćena ukupna dividenda za 2021. godinu od 1,57 milijardi dinara, što je po akciji bruto iznos od 103,4 dinara.
Otvoren Grand hotel View u Postirama
HOTELI
Otvoren Grand hotel View u Postirama
POSTIRE - – Impozantni novi Grand Hotel View, smješten u pitoresknim Postirima na Braču, primio je svoje prve goste. Sjajna proslava otvorenja okupila je brojna poznata lica iz javnog, gospodarskog i političkog života Hrvatske, a za dobru atmosferu pobrinula se glazbenica i rođena Bračanka Gina.
Mađarski vlasnici prodali 45 posto udjela u NovaTV24
PRODAJA
Mađarski vlasnici prodali 45 posto udjela u NovaTV24
LJUBLJANA - Nakon što je tvrtka Nova obzorja, koja izdaje Demokraciju, dobila novog većinskog vlasnika, do vlasničkih promjena dolazi i u NovaTV24.si, koja izdaje program NovaTV24.
Metitu posao realizacije projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu
POSLOVI
Metitu posao realizacije projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu
BEOGRAD - Grad Zrenjanin će dobiti najsavremenije postrojenje za prečišćavanje vode koje će doneti trajno i održivo rešenje za građane suočene sa dugogodišnjim problemima u vodosnabdevanju.
Lučić: Telekom Srbija najspremniji za 5G mrežu
5G
Lučić: Telekom Srbija najspremniji za 5G mrežu
BEOGRAD – Telekom Srbija je najspremniji za uvođenje 5G mreže, emitovanje međunarodnih obveznica se može očekivati krajem godine, a o poverenju u poslovanje nacionalnog operatera govori i to što EIB i poslovne banke ne traže garancije za kreditne ugovore sa Telekomom, rekao je danas Tanjugu generalni direktor Vladimir Lučić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE