GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper: Rezultati u prvom kvartalu iznad planiranih

Luka Koper: Rezultati u prvom kvartalu iznad planiranih
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2021 / 19:55
Autor: SEEbiz
KOPER - Grupa Luka Koper u prvom je tromjesečju zabilježila 57,5 milijuna eura neto prihoda od prodaje, što je 4% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Neto dobit porasla je 15 posto, na 8,6 milijuna eura i bila je 80 posto veća od planirane, navodi se u Lukinom nerevidiranom tromjesečnom izvješću o poslovanju.

Operativna dobit (EBIT) na razini Grupe iznosila je 9,8 milijuna eura, što je 15% više nego u prvom lanjskom razdoblju. U odnosu na prošlu godinu, na veću operativnu dobit utjecali su veći neto prihodi od prodaje, uglavnom zbog veće propusnosti kontejnera.

Operativna dobit Grupe prije amortizacije (EBITDA) iznosila je 17,1 milijuna eura, što je 10 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Prema Luci Koper, kada je nerevidirano izvješće o poslovanju za prvo tromjesečje objavljeno na mrežnim stranicama Ljubljanske burze, rezultati su premašili planirane vrijednosti u gotovo svim pokazateljima. Neto prihodi od prodaje bili su za 7% veći od planiranih, dok su prihodi od prodaje od marketinških aktivnosti, koji su iznosili 55,5 milijuna EUR, za 9% veći od planiranih.

Pokazatelj dobrih poslovnih rezultata u prvom tromjesečju bio je mjesečni rekord u protoku kontejnera u ožujku, istaknuli su. Iako su posljedice pandemije i dalje poznate u određenim segmentima poslovanja, financijski rezultati grupe vrlo su dobri ili su u porastu u odnosu na prošlu godinu i ovogodišnji plan, dodali su.

Tvrtka je izuzetno zadovoljna rezultatima prekrcaja na kontejnerskom terminalu, jer su jedinice TEU-a zabilježile rast od 12% u odnosu na prošlu godinu, unatoč "kaotičnoj" situaciji na globalnoj razini, jer se industrija još uvijek suočava s neredovitim prijevozom kontejnera., nedostatak praznih kontejnera i posljedice jednotjednog zatvaranja Sueskog kanala u ožujku zbog brodoloma.

Kontejneri su također imali najveći utjecaj na ukupni protok u luci, koji je u prva tri mjeseca iznosio dobrih pet milijuna tona, što je četiri posto manje nego lani. Najveći pad u Luci bilježi tekući teret, posebno u području zrakoplovnog goriva, jer je pandemija najviše pogodila zračni promet, a zbog trenda dekarbonizacije u rasutom stanju, dodali su.

Prošlogodišnji pad propusnosti vozila, koji se u drugoj polovici godine postupno vraćao u normalu, u prva tri mjeseca ove godine bio je četiri posto veći nego u istom lanjskom razdoblju ili u istoj mjeri kao i u prvom tromjesečju iz 2019.

Tagovi: Luka Koper, pposlovni rezultati, pretovar tereta
PROČITAJ I OVO
Moda za ured - što odjenuti na posao ljeti?
ODJEĆA
Moda za ured - što odjenuti na posao ljeti?
Što odjenuti u ured ljeti zagonetka je stara koliko i vrijeme. Ovisno o vašem kodeksu odijevanja na radnom mjestu, to može biti jednostavan slučaj kombinacije haljine za van radnog vremena s cool blejzerom ili ćete ipak morati kupiti sasvim novu odjeću kako bi odgovarali strožoj i sofisticiranijoj uredskoj atmosferi.
Qantas smanjuje broj letova zbog visokih cijena goriva
POTEZI
Qantas smanjuje broj letova zbog visokih cijena goriva
MELBOURNE - Australski zračni prijevoznik Qantas najavio je da će smanjiti broj domaćih letova do ožujka 2023. zbog visokih cijena goriva u Australiji.
Air Serbia otkazala let za London zbog nedostatka radne snage u zračnoj luci Heathrow
LETOVI
Air Serbia otkazala let za London zbog nedostatka radne snage u zračnoj luci Heathrow
BEOGRAD - Zbog smanjenog kapaciteta zemaljskog opsluživanja u zračnoj luci Heathrow u Londonu zbog nedostatka radne snage, Air Serbia je bila primorana otkazati današnji drugi let između Beograda i Londona JU 386, a posljedično i povratni let JU 387, priopćeno je iz tvrtke.
Porinut polarni kruzer Scenic Eclipse 2 u 3. maju
BRODOGRADNJA
Porinut polarni kruzer Scenic Eclipse 2 u 3. maju
RIJEKA - U riječkom brodogradilištu 3. maj u subotu je, nakon četiri godine, porinut brod - luksuzni putnički brod za krstanenja polarnaim područjima "Scenic Eclipse 2" za naručitelja MKM Yachts, članicu grupacije Scenic.
Splitska trajektna i zračna luka ovog vikenda očekuju rekordan promet
OČEKIVANJA
Splitska trajektna i zračna luka ovog vikenda očekuju rekordan promet
SPLIT - Splitska trajektna i zračna luka očekuju ovog vikenda rekordni promet pa tako u Trajektnoj luci očekuju više od 65.000 putnika i oko 14.000 vozila, a u Zračnoj luci 180 letova s 42.000 putnika u oba smjera.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE