GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar

Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2024 / 16:04
Autor: SEEbiz / STA
KOPER - Luka Koper planira izgradnju međunarodnog logističkog centra u Beltincima.

Pomurski gradonačelnici prošlog su tjedna na sjednici regionalnog vijeća jednoglasno podržali tu namjeru. Vrijednost investicije procjenjuje se na više od 500 milijuna eura, a posao bi ovdje trebalo dobiti oko 300 ljudi, rekao je za STA gradonačelnik Beltinaca Marko Virag.

Centar bi trebao narasti između željezničke postaje Lipovci u općini Beltinci, gdje se nalazi industrijska zona, i autoceste Maribor-Pince. “Ovu geostratešku točku treba iskoristiti u logističke svrhe”, uvjeren je Virag.

Prema njegovim riječima, Luka Koper već je kupila i suvlasnik je 65 hektara zemljišta, koja su trenutno još uvijek poljoprivredna. Na ovom području ponegdje postoje i "sive točke", gdje tvrtka kći Luke Koper Logis Nova još nije vlasnik, a Virag je najavio da će općina "u najvećoj mogućoj mjeri" pomoći oko procedura potrebnih za smještaj u svemir.

Tijekom dogovora s Lukom Koper i Ministarstvom gospodarstva, turizma i sporta došli smo do spoznaje da je potrebno ubrzati ovaj projekt, rekao je. Nakon posljednjeg sastanka Općine Beltina, Luke Koper i Ministarstva, Virag predviđa da će logistički centar zaživjeti u sljedećih pet godina.

Prema njegovim riječima, to nije samo projekt općine Beltinci i ne samo Pomurja.

“Ovdje prolazi peti paneuropski koridor Barcelona-Kijev, kao i željeznička pruga Slovenija-Mađarska. Zato je ovo državni projekt i poanta je omogućiti zapošljavanje u djelatnostima s bitno većom dodanom vrijednošću od one na koju smo navikli, za stotine domaćih ljudi koji sada parkiraju uz autocestu i idu raditi u Austriju", rekao je. .

Prema njegovom uvjerenju, novi logistički centar ponudit će radna mjesta s većom i visokom dodanom vrijednošću, koja će također biti održiva i zelena.

Luci Kopar za sada je potrebno 20 do 30 hektara zemljišta za skladišta, što, kaže Virago, ne znači da će se graditi samo hale. Očekuju brojne usluge podrške i višestruke učinke za okoliš. Za ostalih 30, 40 ili više hektara, koji bi mogli postati slobodni u budućnosti, biraju strateškog partnera koji će Luku Koper i logističku industriju u Sloveniji i Europi podići na još višu razinu, rekao je.

Tagovi: Luka Koper, Beltinci, logistički centar, logistika, Marko Virag
PROČITAJ I OVO
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
IN MEMORIAM
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
LJUBLJANA - Preminuo je poduzetnik Miran Goslar, objavila je Općina Ljubljana (Mol), čiji je on bio počasni građanin. Između ostalog, bio je generalni direktor Mercatora, a nadgledao je i privatizaciju ove tvrtke.
Carrefour dolazi u Srbiju
TRGOVINA
Carrefour dolazi u Srbiju
PARIZ - Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu francuski Carrefour dolazi u Srbiju.
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
DOBRE BROJKE
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
NEW YORK - Američki pružatelj usluga plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario 6,35 milijardi dolara (5,92 milijarde eura) prihoda, što je za desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
PRITISCI
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
LONDON - Britanski farmaceutski koncern GlaxoSmithKline (GSK) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario manju neto dobit, unatoč rastu prihoda.
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
SLABAŠNO
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
NEW YORK - Američki lanac kafića Starbucks pretrpio je pad prihoda i dobiti u prvom kvartalu ove godine, razočaravši analitičare. Istovremeno, tvrtka je snizila prognozu poslovanja za cijelu godinu, javljaju strane novinske agencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE