GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper u prvom kvartalu gotovo udvostručila dobit

Luka Koper u prvom kvartalu gotovo udvostručila dobit
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2022 / 09:03
Autor: SEEbiz
KOPER - Grupa Luka Koper je u prvom tromjesečju ove godine povećala obujam pretovarene robe za 18 posto na nešto manje od 5,9 milijuna tona. Ostvario je rast u svim grupama roba, posebice u tekućim i rasutim teretima. Neto dobit porasla je 18 posto na 16,45 milijuna eura.

Poslovanje Grupe Luka Koper u prvom tromjesečju bilo je bolje od prošlogodišnjeg i iznad očekivanja, pokazalo je danas objavljeno nerevidirano izvješće o poslovanju u prvom tromjesečju. Oporavak svjetskog gospodarstva nakon dvogodišnje epidemije primjetan je i u području prekrcaja u luci Koper, no s druge strane, posljedice rata u Ukrajini nisu se osjetile početkom godine.

Izravna izloženost Luke Koper Rusiji i Ukrajini relativno je mala, jer je obujam prekrcaja za ove dvije zemlje zanemariv. Ipak, pomno prate situaciju, posebice utjecaj rata na cijene energenata i moguće posljedice na globalni gospodarski rast, navode iz Luke Koper.

“U Luci Koper vjerujemo da ćemo iz krize koju svi predviđaju izaći kao pobjednici, jer smo za nju dobro pripremljeni i planiramo na nju odgovoriti. Prije svega, kladimo se na diverzifikaciju naših terminala, što nam je omogućilo dovoljan stupanj stabilnosti u svim prošlim krizama”, rekao je Boštjan Napast, predsjednik Uprave Luke Koper, u priopćenju.

Povećani obujam prometa, veći obujam dodatnih usluga, rast cijena i prije svega veći prihodi od skladištenja robe utjecali su na veće neto prihode od prodaje za 23 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Iznosili su 70,85 milijuna eura. Operativna dobit se udvostručila na 19,75 milijuna eura.

Početkom godine Luka Koper nastavila je s ulaganjima u područje kontejnerskog terminala. Između ostalog, završili su izgradnju skladišnih prostora u zaleđu novog pristaništa s južne strane prvog mola i pripremili teren za izgradnju novog vanjskog kamionskog terminala na ulazu u Sermin. Počeli su graditi i novo višenamjensko skladište.

U nadolazećim mjesecima fokusirat će se na pripremu dokumentacije za pokretanje novog razvojnog ciklusa usredotočenog na rukovanje kontejnerima. Riječ je o proširenju kontejnerskog terminala ili proširenju sjevernog dijela prvog gata, pojašnjavaju iz Luke Kopar. Napast je dodao da se Luka Koper, koja je nedavno proslavila 65. godišnjicu, razvila u prvu kontejnersku luku na Jadranu i petu luku za prekrcaj automobila u Europi.

Tagovi: Luka Koper, Boštjan Napast
PROČITAJ I OVO
Atlantic prodao Palanački kiseljak
PRODAJA
Atlantic prodao Palanački kiseljak
ZAGREB - Atlantic Grupa potpisala je s kompanijom Vik Pro Univerzal kupoprodajni ugovor za prodaju Palanačkog kiseljaka u Smederevskoj Palanci u Srbiji, izvijestio je Atlantic u utorak, ne navodeći pojedinosti kupoprodaje.
Glavna skupština Ericsson Nikole Tesle potvrdila dividendu
POTVRDA
Glavna skupština Ericsson Nikole Tesle potvrdila dividendu
ZAGREB - Dividenda će se isplatiti 22.07.2022. godine (payment date) svim dioničarima Društva koji 01.07 2022. godine (record date) imaju na računu vrijednosnih papira u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu upisane dionice Društva.
Eurowings, Lufthansa i Austrian otkazali 55 letova prema Hrvatskoj
LETOVI
Eurowings, Lufthansa i Austrian otkazali 55 letova prema Hrvatskoj
ZAGREB - Prijevoznici iz Lufthansa grupacije, Eurowings, Lufthansa i Austrian Airlines, otkazali su ukupno 55 povratnih letova prema hrvatskim zračnim lukama najavljenih za srpanj ove godine, sve kako bi osigurali redovno odvijanje operacija zbog nedostatka radne snage kod samih prijevoznika ali i u zračnim lukama prema kojima prometuju.
Đuro Đaković smanjio temeljni kapital kako bi pokrio gubitke
POTEZI
Đuro Đaković smanjio temeljni kapital kako bi pokrio gubitke
SLAVONSKI BROD - Glavna skupština Đure Đakovića donijela je odluku o smanjenju temeljnog kapitala zbog pokrića gubitaka s početnih 203 milijuna kuna na 2,03 milijuna kuna.
U Srbiji dnevno nikne deset kompanija čiji su vlasnici Rusi
TREND
U Srbiji dnevno nikne deset kompanija čiji su vlasnici Rusi
BEOGRAD - Od početka rata u Ukrajini, oko 10.000 državljana Rusije doselilo se u Srbiju. Najčešće rade u IT sektoru i žive u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu. U tim mestima osnovano je gotovo 1.300 firmi, a procenjuje se da će ih u našoj zemlji biti sve više.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE