GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper u prvom kvartalu gotovo udvostručila dobit

Luka Koper u prvom kvartalu gotovo udvostručila dobit
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2022 / 09:03
Autor: SEEbiz
KOPER - Grupa Luka Koper je u prvom tromjesečju ove godine povećala obujam pretovarene robe za 18 posto na nešto manje od 5,9 milijuna tona. Ostvario je rast u svim grupama roba, posebice u tekućim i rasutim teretima. Neto dobit porasla je 18 posto na 16,45 milijuna eura.

Poslovanje Grupe Luka Koper u prvom tromjesečju bilo je bolje od prošlogodišnjeg i iznad očekivanja, pokazalo je danas objavljeno nerevidirano izvješće o poslovanju u prvom tromjesečju. Oporavak svjetskog gospodarstva nakon dvogodišnje epidemije primjetan je i u području prekrcaja u luci Koper, no s druge strane, posljedice rata u Ukrajini nisu se osjetile početkom godine.

Izravna izloženost Luke Koper Rusiji i Ukrajini relativno je mala, jer je obujam prekrcaja za ove dvije zemlje zanemariv. Ipak, pomno prate situaciju, posebice utjecaj rata na cijene energenata i moguće posljedice na globalni gospodarski rast, navode iz Luke Koper.

“U Luci Koper vjerujemo da ćemo iz krize koju svi predviđaju izaći kao pobjednici, jer smo za nju dobro pripremljeni i planiramo na nju odgovoriti. Prije svega, kladimo se na diverzifikaciju naših terminala, što nam je omogućilo dovoljan stupanj stabilnosti u svim prošlim krizama”, rekao je Boštjan Napast, predsjednik Uprave Luke Koper, u priopćenju.

Povećani obujam prometa, veći obujam dodatnih usluga, rast cijena i prije svega veći prihodi od skladištenja robe utjecali su na veće neto prihode od prodaje za 23 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Iznosili su 70,85 milijuna eura. Operativna dobit se udvostručila na 19,75 milijuna eura.

Početkom godine Luka Koper nastavila je s ulaganjima u područje kontejnerskog terminala. Između ostalog, završili su izgradnju skladišnih prostora u zaleđu novog pristaništa s južne strane prvog mola i pripremili teren za izgradnju novog vanjskog kamionskog terminala na ulazu u Sermin. Počeli su graditi i novo višenamjensko skladište.

U nadolazećim mjesecima fokusirat će se na pripremu dokumentacije za pokretanje novog razvojnog ciklusa usredotočenog na rukovanje kontejnerima. Riječ je o proširenju kontejnerskog terminala ili proširenju sjevernog dijela prvog gata, pojašnjavaju iz Luke Kopar. Napast je dodao da se Luka Koper, koja je nedavno proslavila 65. godišnjicu, razvila u prvu kontejnersku luku na Jadranu i petu luku za prekrcaj automobila u Europi.

Tagovi: Luka Koper, Boštjan Napast
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE