GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Kotor prošle godine ostvarila najbolje rezultate

Luka Kotor prošle godine ostvarila najbolje rezultate
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2023 / 07:58
Autor: SEEbiz
KOTOR – Luka Kotor završila je prošlu godinu sa prihodom od 4,16 miliona EUR i bruto profitom od 1,45 miliona EUR, najvećim u dosadašnjem poslovanju kompanije, saopštili su njeni predstavnici.

„Luka Kotor je, prema svim pokazateljima izvještaja o poslovanju i o radu Odbora direktora, prošlu godinu završila najboljim ikad ostvarenim poslovnim rezultatima kompanije u većinskom vlasništvu Opštine“, navodi se u saopštenju.

Iz kompanije su kazali da je zahvaljujući dobrom upravljanju ostvarena bruto dobit u poslovanju od 1,45 miliona EUR, koja je u odnosu na 2018. godinu uvećana 62 odsto, a u poređenju s 2019. godinom 20 odsto.

„Ostvareni poslovni rezultat značajno je doprinio da se saniraju gubici u poslovanju izazvani dvogodišnjom koronakrizom, te da se u ovu godinu uđe bez opterećujućih gubitaka“, rekli su iz kompanije.

Oni su dodali da je zahvaljujući dobrom upravljanju ostvaren prihod od 4,16 miliona EUR, bez obzira na to što je u luku uplovilo manje kruzera i što je broj putnika bio manji nego 2018. i 2019. godine.

Ostvareni prihod je, kako su objasnili, bio 39 odsto veći nego 2018. godine, a osam odsto veći nego 2019. godine.

„Na prihodnoj strani uvedeno je niz mjera, koje su dugi niz godina zanemarivane, kao što su promjena tarifnika za pojedine lučke usluge, naročito u marinskom dijelu, čija se cijena nije mijenjala od 2013. godine. Formirana je cjenovna politika koja omogućava veći prihod uz zadržavanje konkurentske pozicije. Pored toga, poslovodstvo je preduzimalo sve radnje u sprečavanju protivzakonitog pokušaja oduzimanja poslova pilotaže“, kazali su iz Luke Kotor.

Oni su naveli da je na rashodnoj strani vođena stroga kontrola trošenja sredstava, a jedna od mjera bila je i racionalan odnos prema zapošljavanju, čime je Luka Kotor bila jedino javno preduzeće koje nije imalo nijednog novozaposlenog u posljednje dvije godine.

Iz kompanije su podsjetili da je u prvih šest mjeseci prošle godine na snazi bila odluka o smanjenju zarada zaposlenih od 40 odsto , donesena još 2021. godine, a od jula i stabilizacije poslovnih prilika zarade su vraćene na nivo iz važećeg Kolektivnog ugovora.

Oni su saopštili da je kreiranjem i usvajanjem procedure vezane za naplatu potraživanja uvedena kontrola i u tom važnom segmentu poslovanja, tako da je prošla godina završena sa 550,08 hiljada EUR potraživanja, što je 50 odsto manje nego 2019. godine,

Kada su ui pitanju investicione aktivnosti, donesena je odluka o 1,3 miliona vrijednoj investiciji u izgradnju marine Kotor, ne samo kao ugovorna obaveza iz koncesionog ugovora, već i kao poslovna odluka kojom se pravi disperzija rizika u poslovanju.

„Ova investicija je vrijedna pažnje i kao doprinos uređenju ovog dijela zaliva i obezbjedjenju 173 privezna mjesta za plovila, što je za 188 odsto ili gotovo tri puta više od dosadašnjeg kapaciteta. Navedena investicija je obuhvatila i uređenje prvog komunalnog veza sa 40 priveznih mjesta za građane Kotora“, navodi se u saopštenju.

Iz kompanije su kazali da je odgovornom poslovnom politikom, u jednom od najtežih perioda poslovanja, sačuvan postojeći broj zaposlenih, povećana imovina kompanije i njena vrijednost akcionarima.

Tagovi: LUKA kOTOR
PROČITAJ I OVO
Potpisan ugovor s CRBC-om za izgradnju tunela Kozjak
POSLOVI
Potpisan ugovor s CRBC-om za izgradnju tunela Kozjak
ZAGREB - Predstavnici Hrvatskih cesta i kineske tvrtke China Road and Bridge Corporation potpisali su u srijedu u Splitu ugovor za projekt spojne ceste čvor Vučevica na autocesti A1 - čvor na državnoj cesti DC8, koji uključuje i izgradnju tunela Kozjak, a ugovor je vrijedan je vrijedan 74,6 milijuna eura (bez PDV-a).
U turizmu i ugostiteljstvu u 2022. rast prihoda i dobiti, ali plaće manje od prosjeka
TRENDOVI
U turizmu i ugostiteljstvu u 2022. rast prihoda i dobiti, ali plaće manje od prosjeka

AGREB - U ugostiteljstvu i turizmu u 2022. godine poslovalo je 13.675 poduzetnika sa 79.349 zaposlenih, koji su ostvarili ukupno 41,1 milijardu kuna prihoda te neto dobit od 4,2 milijarde kuna što je znatno više od 1,8 milijardi kuna u 2021., ali su plaće bile ispodprosječne, podaci su Fine.

26. Susret ribara HOK-a za mjesec dana u Šibeniku
DOGAĐAJI
26. Susret ribara HOK-a za mjesec dana u Šibeniku
ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora će za točno mjesec dana, u razdoblju od 26. do 28. listopada 2023., u šibenskom Solarisu okupiti hrvatske ribare, zakonodavce i predstavnike tijela nadležnih za sektor ribarstva u raspravama o aktualnostima u ovoj za Hrvatsku strateški važnoj grani.
Plava Laguna povećala plaće i dala radnicima 2.200 eura nagrada godišnje
ZARADE
Plava Laguna povećala plaće i dala radnicima 2.200 eura nagrada godišnje
POREČ - Plava Laguna odlučila je svojim zaposlenicima dati sezonsku stimulaciju i za mjesec listopad, povrh već ranije isplaćenih bonusa.
Flutter preuzeo MaxBet za 141 milijun eura
AKVIZICIJE
Flutter preuzeo MaxBet za 141 milijun eura
BEOGRAD - Najveća svjetska internetska kladionica Flutter preuzela je MaxBet, jednu od vodećih kompanija za klađenje i igre na sreću u Srbiji,.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE