GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Rijeka: Rok za iskazivanje interesa za koncesiju produljen do 17. svibnja

Luka Rijeka: Rok za iskazivanje interesa za koncesiju produljen do 17. svibnja
ROKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2019 / 17:21
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
RIJEKA - Rok za iskazivanje interesa za 50-godišnju koncesiju na novom kontejnerskom terminalu u riječkoj luci produljen je za dva tjedna, do 17. svibnja, a ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa kaže da su to učinili na zahtjev jednog od potencijalnih koncesionara kojem je trebalo još malo vremena za prevođenje dijela dokumentacije na hrvatski jezik.

Tvrdi da "postoji zadovoljavajući interes operatera za Zagreb Deep Sea terminal", čija je karakteristika sposobnost prihvaćanja ultravelikih kontejnerskih brodova (dubina mora je 20 metara), a natječajnu su dokumentaciju podigle tvrtke iz Europe te s Bliskog i Dalekog istoka. Kako smo već pisali, očekuje se da se među njima pojave i kineske kompanije, ali Vukorepa to nije želio komentirati. Napominje da će u obzir doći samo kvalificirani operateri lučkih terminala, dakle oni koji imaju potrebni know-how za razvoj.

Namjera je da se taj kontejnerski terminal sagradi u fazama do ukupne dužine od 680 metara, a od koncesionara se očekuje, kaže Vukorepa, ulaganje od oko 100 milijuna eura. Ne odluči li se ipak na drugu fazu (to mu nije obveza), što podrazumijeva proširenje i opremanje terminala u dužini 280 metara, koncesija će biti smanjena na 30 godina. Budućem koncesionaru Lučka uprava nudi ekskluzivitet na deset godina, odnosno obećanje da u tom roku neće graditi nove kapacitete za prekrcaj kontejnera. U informaciji o pojektu Lučka uprava Rijeka navodi kako se očekuje da će do iduće godine luke sjevernog Jadrana dostići svoje maksimalne kapacitete. Zagreb Deep Sea terminal moći će godišnje prekrcati više od 400.000 TEU (jedinica kapaciteta robe) u prvoj fazi te najmanje 800.000 do milijun TEU godišnje u punom kapacitetu, koliko se predviđa za 2030. godinu.

Početak rada na novom terminalu očekuje se 2023. na 13,6 hektara, uz intermodalni terminal na 2,5 hektara koji će direktno biti povezan na željezničku mrežu. Kad se sagradi spojna cesta, za što se uskoro očekuje natječaj, bit će povezan i s autocestom.

Priključenje na željezničku mrežu, međutim, neće značiti mnogo ako se ona ne modernizira.To je, pak, proglašeno državnim prioritetom i najavljena su ulaganja od nekoliko milijardi eura, iz europskih fondova ili po modelu koncesije.

Koliko je operatera iskazalo interes za Zagreb Deep Sea terminal, objavit će se 17. svibnja, a potom će povjerenstvo odrediti one koji ulaze u uži izbor i moći će se natjecati. Predviđa se da će se ugovor o koncesiji za izvođenje radova i pružanje usluga potpisati do kraja rujna ove godine.

Tagovi: Luka Rijeka, Zagrebačka obala, Denis Vukorepa, Lučka uprava Rijeka
PROČITAJ I OVO
Dalekovod: Gubitak, ali i snažan rast EBITDA u devet mjeseci
SOLIDNO
Dalekovod: Gubitak, ali i snažan rast EBITDA u devet mjeseci
ZAGREB - Poslovni prihodi Grupe iznose 944,2 milijuna kuna i veći su za 11 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Berlinski aerodrom otvoren devet godina kasnije od planiranog
OTVORENJE
Berlinski aerodrom otvoren devet godina kasnije od planiranog
BERLIN - U subotu je s devet godina zakašnjenja i nakon mnogobrojnih skandala otvoren središnji berlinski aerodrom koji nosi ime bivšeg berlinskog gradonačelnika i njemačkog kancelara Willyja Brandta.
Imperial Riviera Grupa s gubitkom od 22,2 milijuna kuna
GUBITAK
Imperial Riviera Grupa s gubitkom od 22,2 milijuna kuna
RAB - Zbog negativnih utjecaja pandemije, hotelska grupacija Imperial Riviera u prvih devet mjeseci ove godine bilježila je gubitak od 22,2 milijuna kuna, nasuprot neto dobiti od gotovo 64 milijuna kuna u istom lanjskom razdoblju, pokazuje financijsko izvješće te kompanije.
Ingra: Znatno bolji rezultat nego lani
POBOLJŠANJE
Ingra: Znatno bolji rezultat nego lani
ZAGREB - Prihodi od prodaje Ingre u prvih devet mjeseci iznose 13 milijuna kuna, što je za milijun kuna manje u odnosu na prvih devet mjeseci 2019. godine.
Oštar pad neto dobiti Dukata
POTONUĆE
Oštar pad neto dobiti Dukata
ZAGREB - Dukat je u prvih devet mjeseci ostvario neto dobit od 9,1 milijun kuna, što je pad za 30,6 milijuna kuna ili 77,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje financijsko izvješće te kompanije objavljeno u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE