GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

LVMH postaje prva europska tvrtka vrijedna 500 milijardi dolara

LVMH postaje prva europska tvrtka vrijedna 500 milijardi dolara
VRIJEDNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2023 / 09:23
Autor: SEEbiz
PARIZ - Vlasnik Louisa Vuittona, Christiana Diora i Tiffanyja postao je prva europska tvrtka čija je vrijednost procijenjena na više od 500 milijardi dolara (402 milijarde funti), nakon što je obnovljena potražnja kineskih kupaca potaknula prodaju.

LVMH, koji vodi najbogatiji čovjek na svijetu Bernard Arnault, premašio je granicu od 500 milijardi dolara nakon što su dionice porasle za 0,3 posto u Parizu. Kasnije su ponovno zaronili. Međutim, to znači da je LVMH postao prva europska tvrtka koja je procijenjena na tako visoku tržišnu kapitalizaciju.

Slijedi višemjesečni rast cijena dionica, pri čemu LVMH vrijedi oko 30 posto više nego što je bio na početku 2023. U posljednja dva tjedna LVMH se pridružio rangu 10 najvećih svjetskih kompanija.

Konglomerat, koji također posjeduje Tag Heuer i Moët & Chandon, potaknut je potrošnjom kineskih kupaca nakon ukidanja strogih pravila vezanih uz Covid-19 u prosincu. Kina je jedno od najvećih tržišta luksuza na svijetu.

U najnovijem ažuriranju LVMH-a ranije ovog mjeseca, tvrtka je rekla da je prodaja porasla za 17% u prva tri mjeseca godine usred onoga što je označilo kao "značajan oporavak" u Aziji. Kina čini oko 80 posto LVMH-ovog azijskog poslovanja, a Louis Vuitton ima trgovinu u Pekingu od 1992.

LVMH nije jedini koji je uživao u velikom porastu od povratka kineskih kupaca u trgovine, s konkurentskom luksuznom kompanijom Burberry koja je u siječnju izvijestila o "nekim vrlo obećavajućim znakovima i promjenama u prometu" u svojim kineskim trgovinama. Analitičari predviđaju da bi ponovno otvaranje Kine moglo potaknuti potražnju za vrhunskom odjećom i dodacima za čak 20 posto više ove godine.

Edouard Aubin iz Morgan Stanleya rekao je: "Kina bi od ove godine trebala postati pokretač rasta industrije, a očekujemo da će brendovi na vrhu piramide luksuznih dobara imati najviše koristi."

Morgan Stanley je rekao da i kineski i korejski kupci "sve više daju prednost robnim markama s najvišom cijenom, koje smatraju statusnim simbolima, dok smanjuju potrošnju na jeftinije, više modno orijentirane ili 'aspirativne' marke koje favoriziraju zapadni kupci".

Tagovi: LVMH, Kouis Vuitton, Gucci, Tiffany, Bernard Arnault, Tag Heuer
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE