GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađari kupili ogromno zemljište u blizini Luke Koper: Što smjeraju?

Mađari kupili ogromno zemljište u blizini Luke Koper: Što smjeraju?
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2020 / 07:45
Autor: Siniša Malus
KOPER - Mađarska tvrtka stekla je nedavno 32 hektara zemlje i koncesiju za upravljanje 300 metara obale u blizini Žavlja, samo sedam kilometara udaljena od Luke Koper.

Mađarska tvrtka Adriaport kupila je tršćanska poduzeća Aquila i Seastock, a s njima i 32 hektara zemljišta uz more, na kojem Mađari planiraju izgraditi novi lučki terminal. Zanimljivo je da mađarska tvrtka nosi isto ime kao i projekt kojim su Česi još 1967. planirali sagraditi 410 kilometara dug tunel i željezničku prugu do Jadrana, kao i otok na Jadranu.

Zemljište na kojem će niknuti novi terminal nalazi se u industrijskoj zoni Žavlje u općini Milje kod Trsta. Riječ je o terenu na kojem se još nalaze rafinerijska postrojenja i naftni tankovi, a Mađari će samo za saniranje tog područja morati odvojiti oko 100 milijuna eura dok u ovom trenutku još nije jasno koliko će ih stajati gradnja cijelog terminala. Mađari su ovom transakcijom dobili 300 metara dugu obalu i državnu koncesiju za upravljanje na 60 godina.

Planirana izgradnja višenamjenskog logističkog terminala u blizini Žavlje ugrožava konkurentski položaj luke Koper, udaljene samo sedam kilometara, piše ljubljanski Dnevnik.

Podsjetimo, Mađari su se okrenuli Trstu nakon što je Orbán prije dvije godine, u vrijeme vlade Marjana Šareca koja nije bila naklonjena Orbánovu režimu kao aktualna vlada Janeza Janše, morao odustati od sudjelovanja u najvećem slovenskom infrastrukturnom projektu gradnje drugog kolosijeka između Kopra i Divače, koji bi trebao povećati konkurentnost koparske luke.

Očito ćemo na djelu imati tri kombinacije koje će srednju Europu vezati s jadranskim lukama. Jedna je spomenuta pruga Divača-Koper koja vodi u Luku Koper, drugi je mađarska najavljena kombinacija s Trstom, a treći je nizinska pruga od Zagreba prema Rijeci koju u svojim planovima imaju kineski investitori. Nažalost, ova potonja varijanta daleko je najsporija u realizaciji pa je Rijeka zapravo najugroženija mađarskim strateškim potezima.

Tagovi: Viktor Orban, Mađarska, Luka Koper, Luka Rijeka, Adriaport, Luka Trst, Aquila, Seastock
PROČITAJ I OVO
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE