GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađarska vlada platila Wizz Airu 14 milijuna eura za dopremu zaštitne opreme iz Kine

Mađarska vlada platila Wizz Airu 14 milijuna eura za dopremu zaštitne opreme iz Kine
USLUGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2020 / 08:45
Autor: SEEbiz / indikator.ba
BUDIMPEŠTA - Vlada je uplatila mađarskoj niskocjenovnoj aviokompaniji Wizz Air oko 14 milijuna eura za 65 letova koji su u proljeće isporučili zaštitnu opremu u zemlju kao dio zračnog mosta između Mađarske i Kine, izvijestili su lokalni mediji.

Brojka bi mogla biti puno veća jer je Wizz Air od sredine ožujka obavio više od 100 letova iz Kine dovozeći maske, ventilatore i drugu zaštitnu opremu.

Vlada je mađarskoj aviokompaniji dodijelila logističke zadatke uspostavljanja zračnog mosta između Kine i Mađarske. Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine odbilo je da odgovori na pitanje ljevičarskog dnevnika Nepszava zašto je Wizz Air odabran umjesto specijaliziranih teretnih kompanija.

Dnevnik je zatražio javne podatke 23. travnja, ali je odgovor dobio više od dva mjeseca kasnije 3. srpnja. Prema zakonima o hitnim situacijama koji daju vanredne ovlasti premijeru Viktoru Orbanu, vlada je ograničila pristup informacijama produživši rok u kojem javne institucije treba da dostave tražene podatke sa 15 na 45 dana.

Nakon pritiska da se objave brojke o nabavci zaštitne opreme, Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine obznanilo je službene podatke o broju ventilatora koje je Mađarska stekla tokom krize.

Vlada je nabavila 10.000 uređaja, ali napravljeni su aranžmani da se 16.000 naruči za pripremu za najgori scenarij, rekao je državni tajnik Tamas Menczer. U jeku krize, nekoliko desetaka ventilatora istovremeno se koristilo za liječenje pacijenata iz kategorije COVID-19 u Mađarskoj. Prvi val COVID-19 odnio je 589 života, a potvrđeni slučajevi su 5. srpnjadostigli brojku od 4.183.

Tagovi: Wizz Air, Mađarska, Viktor Orban, zaštitna oprema iz Kine
PROČITAJ I OVO
Damir Zorić novi glavni direktor HUP-a
KARIJERE
Damir Zorić novi glavni direktor HUP-a
ZAGREB - Izvršni odbor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u četvrtak je za novog glavnog direktora te udruge izabrao Damira Zorića, dosadašnjeg vršitelja dužnosti glavnog direktora HUP-a.
Lufthansa s manjim neto gubitkom u drugom tromjesečju
POBOLJŠANJE
Lufthansa s manjim neto gubitkom u drugom tromjesečju
FRANKFURT - Njemački zrakoplovni prijevoznik Lufthansa objavio je u četvrtak da je zbog pandemije koronavirusa i drugo tromjesečje zaključio s gubitkom.
Kodak postaje farmaceutska kompanija, dionice katapultirane
NOVI POČETAK
Kodak postaje farmaceutska kompanija, dionice katapultirane
NEW YORK - Američka kompanija Kodak, nekada pionir na tržištu fotografije, ponovo se budi. Sada kao farmacuetski proizvođač, koji će Amerikancima pomagati u boju protiv korona krize.
Rast proizvodnje i izvoza cigareta u vreme pandemije
CIGARETE
Rast proizvodnje i izvoza cigareta u vreme pandemije
BEOGRAD - Duvanska industrija u Srbiji je među retkim privrednim granama koje su za prvih pet meseci i u vreme trajanja pandemije povećale proizvodnju i izvoz, rekao je danas sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju u Privrednoj komori Srbije (PKS) Aleksandar Bogunović.
Institut IGH kasni s objavom poslovnih rezultata
KAŠNJENJE
Institut IGH kasni s objavom poslovnih rezultata
ZAGREB - Institut IGH izvijestio je kako uslijed otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom COVID-19 i mjerama koje se poduzimaju radi sprečavanja širenja zaraze sa tom bolešću, Društvo nije bilo u mogućnosti ispuniti propisane obveze u vezi objave tromjesečnog izvještaja za drugo tromjesečje 2020. godine, a u rokovima i na način propisan Zakonom o tržištu kapitala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE