GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađarski logistički div započeo godinu solidnim rastom prihoda

Mađarski logistički div započeo godinu solidnim rastom prihoda
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2024 / 13:15
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Waberer's Grupa (Waberer's Group), vodeći pružalac usluga složene logistike u Mađarskoj i jedna od vodećih kompanija na mađarskoj berzi, sa ponosom je objavila značajno povećanje prihoda u prvom kvartalu 2024.

Grupa je ostvarila impresivnih 196,7 miliona evra prihoda, što predstavlja bolji rezultat od 11 odsto u odnosu na prethodnu godinu - čime je ostvaren jedan od najvećih kvartalnih prihoda u istoriji kompanije. EBIT u prvom kvartalu iznosio je 8,5 miliona evra, podržan zapaženim rezultatima u segmentima ugovorne logistike i osiguranja.

Početkom tekuće godine, Waberer’s je kompletirao stratešku akviziciju kupovinom 55 odsto udela u MD International, vodećoj kompaniji tržišta distributivnih usluga Srbije. Ova akvizicija predstavlja ključni korak u strategiji Grupe za ostvarenje još zapaženijeg prisustva u regionalnoj logistici. Žolt Barna, predsednik i izvršni direktor Waberer's-a, izjavio je sledeće ovim povodom: „Obezbeđivanje većinskog udela u MDI predstavlja ključni korak ka tome da Waberer’s postane vodeći pružalac usluga složene logistike u regionu. Nadovezujući se na naš uspeh u Mađarskoj, cilj nam je da proširimo naš regionalni uticaj kroz dalje strateške akvizicije.”

Uprkos relativno nepovoljnoj ekonomskoj situaciji na najvažnijim tržištima, Waberer’s Grupa je prvi kvartal zaključila uz stabilne poslovne rezultate i učinak. Ovaj rezultat takođe dokazuje da se realizacija strategije objavljene krajem prošle godine odvija u skladu sa prvobitnim planovima, što pruža čvrstu osnovu za dalji rast u budućnosti.

Prihod Waberer’s Grupe sa pozicije vodećeg mađarskog pružaoca usluga složene logistike u prvom kvartalu 2024. iznosio je 196,7 miliona evra, što predstavlja dvocifren porast od 11,3 odsto u odnosu na isti period lane. Ovi pokazatelji predstavljaju rekordni rezultat za kompaniju, jer kvartalni prihodi nikada pre nisu bili na tako visokom nivou. Rezultat EBIT-a (zarade pre kamata i poreza) iznosio 8,5 miliona evra - u poređenju sa vrednošću od preko 11 miliona evra godinu dana ranije – što je u skladu sa očekivanjima menadžmenta . Pad EBIT-a delimično predstavlja posledicu smanjenja obima industrijske proizvodnje u Nemačkoj, Italiji i Mađarskoj, koje su među najvažnijim tržištima za Waberer’s Grupu. Pored toga, sektor maloprodaje je takođe imao slabe rezultate u Mađarskoj kao i na međunarodnom nivou. Značajno povećanje putarina u nekoliko zemalja relevantnih za usluge transporta takođe je doprinelo padu EBIT-a. I pored toga, Grupa očekuje značajna poboljšanja u segmentu međunarodnog transporta i logistike u drugoj polovini godine, što bi moglo pozitivno uticati na sveukupne rezultate grupe.

U segmentu ugovorne logistike (RCL) zabeleženo je povećanje kvartalnog EBIT-a za 14,8 odsto na 4,6 miliona evra usled uspešnih akvizicija kupaca u poslednjem periodu. Profitabilnost je održana u okviru osnovne delatnosti Grupe uprkos stagnirajućoj potražnji domaćih klijenata.
Akvizicija lidera na srpskom tržištu distributivnih usluga MD International završena je krajem kvartala, gde se očekuje da će se učinak preuzete kompanije odraziti na rezultate u ovom segment poslovanja od sledećeg kvartala.

U segmentu međunarodnog transporta i logistike (ITS), grupa je početkom prvog kvartala 2024. godine uspešno okončala akviziciju PSP Grupe iz domena železničke logistike, dok je konsolidacija vlasničkog udela (51%) poboljšala EBIT ovog segmenta za 0,3 miliona EUR, doprinoseći ukupnom rezultatu u ovom segmentu sa učinkom iz dvomesečnog poslovanja. Međutim, EBIT ovog segmenta ušao je u negativnu zonu poslovanja u obimu od -2 miliona evra, što je za 3,8 miliona evra lošije od prethodne godine. U podizvođačkim uslugama transporta došlo je do blagog poboljšanja profitabilnosti, dok su transportne aktivnosti sopstvene transportne flote ostvarile nižu profitabilnost zbog lošije ekonomske situacije u Evropi i značajnog povećanja putarina početkom godine. Sve u svemu, Waberer’s Grupa očekuje značajno poboljšanje rezultata u okviru ITS segmenta od druge polovine godine.

Segment osiguranja je ostvario najveći EBIT rezultat u svojoj istoriji - 5,9 miliona evra EBIT-a, što predstavlja povećanje od 9,5 odsto u odnosu na prvi kvartal 2023. Ovaj rezultat je prvenstveno posledica zabeleženih izuzetnih rezultata iz oblasti investicija, čemu ide u prilog i porast portfolija klijenata osiguranja takođe za 15 odsto tokom prethodne godine. Očekivanja su da će se ovi rezultati još više poboljšati usled nedavno sklopljenih strateških prodajnih ugovora.

„Waberer’s Grupa je ostvarila uspešno poslovanje tokom za nas veoma značajnog kvartala smislu sprovođenja naše strategije. Važne akvizicije koje će pomoći daljem rastu grupe - kao što su PSP grupa i MDI iz Srbije - ostvarene su u prvom kvartalu 2024. Godine. Uz to smo započeli i rad na razvoju novog logističkog centra u Debrecinu, došavši do završne faze izgradnje našeg skladišta u Ekseru. Očekujemo da će ove investicije i logistička operacija u Ekseru dati značajan doprinos u daljem razvoju profitabilnost grupe u drugoj polovini godine. Pored toga, povećali smo našu aktivnost na tržištu kapitala, a istakao bih i to da na osnovu odobrenja generalne skupštine isplaćujemo 20 odsto veću dividendu od 120 forinti po akciji u odnosu na prošlu godinu“, naglasio je Žolt Barna, predsednik i izvršni direktor Waberer’s International-a.
............

Tagovi: waberers, MD International, logistika
PROČITAJ I OVO
Mađarski Media Moment preuzeo Otvoreni radio
AKVIZICIJE
Mađarski Media Moment preuzeo Otvoreni radio
ZAGREB - Otvoreni radio objavio je novu vlasničku strukturu u kojoj je novi većinski vlasnik mađarska tvrtka Media Moment Korlatolt s 51 posto udjela a preostalih 49 posto zadržala je tvrtka Avix donedavnog stopostotnog vlasnika radija Ivana Miličevića.
Slovenija: U 2022. godini rekordan broj novih tvrtki
REKORDI
Slovenija: U 2022. godini rekordan broj novih tvrtki
LJUBLJANA - U 2022. godini u Sloveniji su novoosnovana 21.833 poduzeća, što je oko devet posto više nego godinu prije. To je najveći broj novih tvrtki od 2004. odn budući da Državni ured za statistiku prati te podatke.
Cinkarna odobrila dividendu
DIVIDENDA
Cinkarna odobrila dividendu
CELJE - Cinkarna Celje u srijedu je održala glavnu skupštinu na kojoj su dioničari odobrili isplatu dividende od 0,9 eura po dionici, što podrazumijeva dividendni prinos od 4,2 posto.
Studenac uskoro najavljuje dvije nove akvizicije
AKVIZICIJE
Studenac uskoro najavljuje dvije nove akvizicije
ZAGREB - Studenac će u narednih mjesec dana objaviti dvije nove akvizicije, otkrio je Michał Kędzia, partner u Enterprise Investorsu, jednom od najvećih private equity fondova u srednjoj i jugoistočnoj Europi koji trenutno upravlja nad Studencem i Pan-Pekom.
Taksisti Bolta i Ubera za ponedjeljak najavili štrajk
NEZADOVOLJSTVO
Taksisti Bolta i Ubera za ponedjeljak najavili štrajk
ZAGREB - Među taksistima koji rade za Bolt i Uber posljednjih dana širi se poziv na štrajk planiran za ponedjeljak, 24. lipnja 2024. godine u 12 sati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE