GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maersk naručio osam ugljično neutralnih kontejnerskih brodova

Maersk naručio osam ugljično neutralnih kontejnerskih brodova
BRODARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2021 / 15:59
Autor: SEEbiz / H
KOPENHAGEN - Danski logistički div Moller-Maersk objavio je u utorak da je ubrzao provedbu plana o formiranju ekološki prihvatljive flote narudžbom osam ugljično neutralnih brodova za kontejnerski prijevoz tereta.

Maersk planira u prvom tromjesečju 2024. predstaviti "revolucionarne" oceanske brodove koji će kao pogonsko gorivo moći koristiti ugljično neutralni metanol.

Brodove će izgraditi južnokorejski Hyundai Heavy Industries (HHI), bit će opremljeni motorima s pogonom na klasično gorivo i na metanol, moći će prevoziti po 16.000 kontejnera i činit će oko tri posto Maerskove flote.

Sporazum s južnokorejskim brodograditeljem uključuje i opciju kupnje još četiri broda do 2025. godine.

Prema Maersku, novi brodovi omogućit će im da smanje godišnju emisiju ugljičnog dioksida za oko milijun tona.

„Moramo odmah nešto poduzeti ako želimo riješiti klimatske izazove u logistici", rekao je izvršni direktor Moller-Maerska Soren Skou.

"Ova narudžba dokazuje da su ugljično neutralna rješenja danas dostupna u svim segmentima kontejnerskih brodova i da Maersk želi udovoljiti sve većem broju klijenata koji žele dekarbonizirati svoje opskrbne lance“, naglasio je čelnik danskog diva.

„Ovo je također snažan signal proizvođačima goriva da se na tržištu ubrzano formira značajna potražnja za zelenim gorivima", dodao je.

Grupa je u veljači najavila da će prvi ugljično neutralni brod pustiti u promet 2023. godine, sedam godina ranije no što su bili planirali. Brod će kao pogonsko gorivo koristiti biometanol i plovit će rutama unutar regije.

Maersk je 2017. prodao odjel za proizvodnju nafte TotalEnergiesu i namjerava biti ugljično neutralan do 2050. Prošle godine objavili su da su smanjili emisiju ugljika za 42 posto.

Pomorski promet veći je zagađivač od zračnoga, pokazuju podaci Višeg instituta za ekonomiku pomorstva (Isemar), s udjelom u globalnim emisijama stakleničkih plinova od 2,98 posto u 2018. godini, prema Međunarodnoj organizaciji za pomorstvo (IMO).

Tagovi: Maersk, Moeller Maersk, Hyundai Heavy Industries, brodari, brodarsko tržište
PROČITAJ I OVO
Fortenova i EIHP: Suradnja na studiji izračuna ugljikova otiska Fortenove grupe
SURADNJA
Fortenova i EIHP: Suradnja na studiji izračuna ugljikova otiska Fortenove grupe

ZAGREB - Fortenova grupa i Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) potpisali su ugovor o suradnji na izradi studije izračuna ugljikovog otiska Fortenova grupe i njezinih operativnih kompanija, izvijestili su u četvrtak Fortenova i EIHP u zajedničkom priopćenju.

Kaufland Hrvatska k.d. dobitnik nagrade HRIO u kategoriji Upravljanje okolišem
PRIZNANJA
Kaufland Hrvatska k.d. dobitnik nagrade HRIO u kategoriji Upravljanje okolišem
ZAGREB - Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) i Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), petnaestu godinu za redom ocjenjivali su dobrovoljne održive prakse hrvatskih poduzeća – Hrvatski indeks održivosti (HRIO).
Njemački Ireks kupio udjel u Glaziru
UDJEL
Njemački Ireks kupio udjel u Glaziru
ZAGREB - Privatna tvrtka Glazir d.o.o. iz Rugvice, Hrvatska, i međunarodni koncern u obiteljskom vlasništvu Ireks GmbH iz Kulmbacha, Njemačka, jedan od vodećih svjetskih proizvođača u pekarskoj industriji, potpisali su ugovor o kupoprodaji poslovnog udjela Glazira d.o.o.
EU odobrio njemačku državnu pomoć kemijskom divu BASF-u
POMOĆ
EU odobrio njemačku državnu pomoć kemijskom divu BASF-u
BRUXELLES - Europska komisija odobrila je plan njemačke vlade da kemijskom divu BASF-u osigura 134 milijuna eura pomoći za proizvodnju zelenog vodika.
Vindija povećala primanja svim svojim zaposlenicima u Hrvatskoj
PLAĆE
Vindija povećala primanja svim svojim zaposlenicima u Hrvatskoj
VARAŽDIN – Nakon što je od rujna prošle godine varaždinska Grupa Vindija dva puta povećavala primanja svojih zaposlenika, s prvim danom listopada bit će još jednom povećane plaće svih zaposlenika kompanija u sastavu Grupe, koje posluju u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE