GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maersk otpušta 10.000 ljudi, potražnja za prijevozom opada

Maersk otpušta 10.000 ljudi, potražnja za prijevozom opada
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2023 / 09:01
Autor: SEEbiz
KOPENHAGEN - Brodarska grupacija A.P. Moller-Maersk u petak je izvijestila o velikom padu dobiti i prihoda u trećem tromjesečju i rekla da će ukinuti 10.000 radnih mjesta dok se bori s nižim vozarinama i smanjenom potražnjom za kontejnerskim prijevozom.

Danska tvrtka također je zadržala svoje godišnje smjernice za prihode i operativnu dobit, ali sada očekuje da će oboje stati na donju granicu raspona.

"Naša se industrija suočava s novom normalom s prigušenom potražnjom, cijenama koje su ponovno u skladu s povijesnim razinama i inflacijskim pritiskom na našu bazu troškova", rekao je izvršni direktor Vincent Clerc u izjavi.

"Od ljeta smo vidjeli prekomjerni kapacitet u većini regija koji je doveo do pada cijena i bez zamjetnog porasta u recikliranju brodova ili u praznom hodu", rekao je.

Grupa je već u kolovozu upozorila na strmiji pad globalne potražnje za brodskim kontejnerima morem ove godine, zbog sporog gospodarskog rasta i smanjenja zaliha nakon pandemije COVID-19.

Maersk je rekao da namjerava smanjiti broj zaposlenih sa 110.000 u siječnju ove godine na ispod 100.000, što će rezultirati uštedom od 600 milijuna dolara sljedeće godine u usporedbi s ovom godinom.

Jednokratni trošak od 350 milijuna dolara povezan s restrukturiranjem najviše bi utjecao na njegovu financijsku izvedbu za 2023., rečeno je.

Tvrtka je rekla da očekuje temeljnu zaradu prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) za godinu između 9,5 i 11 milijardi USD, dok se temeljnu zaradu prije kamata i poreza očekuje između 3,5 i 5 milijardi USD.

EBITDA je pala na 1,9 milijardi dolara u trećem tromjesečju sa 10,9 milijardi dolara godinu ranije, malo iznad očekivanja analitičara od 1,81 milijarde dolara u anketi Refinitiva. Prihodi su pali 47% na 12,1 milijardu dolara.

Tagovi: Maersk, brodari, vozarine, otpuštanje
PROČITAJ I OVO
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
ZAGREB - Nerevidirani konsolidirani rezultati za prvi kvartal 2024. godine pokazuju da je Kraš grupa održala stabilnost poslovanja te ostvarila neto dobit u iznosu od 1,45 milijuna eura, odnosno 0,88 milijuna eura više od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine.
Lufthansa značajno povećala gubitak
SVE GORE
Lufthansa značajno povećala gubitak
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa izvijestila je u utorak da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
GUBITAK
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
ROVINJ - Adris grupa je u prvom tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom od sedam milijuna eura, uz ukupni prihod od 191 milijun eura ili 15 posto većim nego u istom razdoblju 2023., pokazuje u utorak objavljeno financijsko zvješće te kompanije.
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
SKOK
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
KOPRIVNICA - Neto dobit Grupe Podravka u prvom kvartalu ove godine iznosila je 23,5 milijuna eura, što je za 7,8 milijuna eura odnosno 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je Podravka.
Valamar bilježi dobar booking za sezonu i nastavlja sa značajnim investicijama
SOLIDNO
Valamar bilježi dobar booking za sezonu i nastavlja sa značajnim investicijama
POREČ – Valamar grupa objavila je rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine koji zbog izrazite sezonalnosti u turizmu nisu indikativni za cijelu godinu iako pokazuju pozitivan trend za nadolazeću sezonu i dobar booking.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE