GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maersk počinje preusmjeravati brodove zbog tenzija u Crvenom moru

Maersk počinje preusmjeravati brodove zbog tenzija u Crvenom moru
BRODARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2023 / 21:04
Autor: SEEbiz
KOPENHAGEN - Danski brodarski div Maersk potvrdio je u utorak da će njegovi brodovi zbog tranzita Crvenim morem i Adenskim zaljevom ići rutom Rta dobre nade oko juga Afrike nakon niza napada Huti militanata iz Jemena.

Zajedno s nizom drugih tvrtki, tvrtka je prethodno najavila privremenu pauzu na svim putovanjima kroz prolaze. Adenski zaljev prolazi duž južne obale Jemena, dok Crveno more predstavlja ključnu vezu između Azije i Europe preko egipatskog Sueskog kanala.

Njemački Hapag-Lloyd u ponedjeljak je najavio da će njezini brodovi ići dužom rutom Rta dobre nade između kontinenata, navodeći "neprihvatljiv" sigurnosni rizik nakon napada na njihov brod, Al Jasrah, u Crvenom moru.

Oko 30% globalne kontejnerske trgovine prolazi kroz Sueski kanal.

“Napadi koje smo vidjeli na komercijalna plovila u tom području alarmantni su i predstavljaju značajnu prijetnju sigurnosti i sigurnosti pomoraca”, rekao je Maersk u izjavi dostavljenoj CNBC-u.

Najmanje dva broda gađana su projektilima u ponedjeljak, prema službenim izvješćima. Čelnici Hutija kažu da progone Izrael i sva plovila koja idu u Izrael zbog rata u Pojasu Gaze.

Maersk je priopćio da je, nakon praćenja situacije od obustave ruta u petak, odlučio da će svi brodovi koji su trenutno na čekanju i koji su prethodno trebali putovati preko Crvenog mora krenuti prema Rtu dobre nade.

Plovila će nastaviti skrenutim rutama "čim to bude operativno izvedivo", dodala je tvrtka. Od ponedjeljka, Maersk je rekao da ima oko 20 brodova zaustavljenih na putu, od kojih je oko polovica istočno od Adenskog zaljeva. Ostatak se nalazi južno od Sueskog kanala u Crvenom moru ili sjeverno od njega u Sredozemnom moru.

Odluke o budućim putovanjima donosit će se od slučaja do slučaja, rekao je Maersk, i mogle bi uključivati skretanja ili "daljnje nepredviđene mjere".

Ruta Rta dobre nade smanjuje efektivni kapacitet putovanja Azija-Europa za 25%, prema analitičarima UBS-a.

Promatrači tržišta kažu da će situacija vjerojatno stvoriti pritisak na globalne opskrbne lance i povećati vozarine, budući da dodatno vrijeme potrebno brodovima da stignu do odredišta oduzima kapacitete s tržišta.

No pomorska industrija trenutačno je u stanju prevelike ponude nakon pandemije, što potencijalno može ublažiti sveukupni poremećaj opskrbnog lanca.

Tagovi: Maersk, brodari
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE