GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Makovičić Mujić: BIPA kontinuirano ulaže u razne oblike obrazovanja zaposlenika

Makovičić Mujić: BIPA kontinuirano ulaže u razne oblike obrazovanja zaposlenika
INTERVJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2020 / 11:11
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
INTERVJU - Iz godine u godinu BIPA se, osim obogaćivanja portfelja proizvoda i usluga, neprekidno posvećuje i educiranju svojih zaposlenika.

Popularni lanac drogerija, koji je u Hrvatskoj kao dio međunarodne REWE grupe prisutan od 2007. godine, danas diljem države ima više od 100 poslovnica i zapošljava preko 770 ljudi kojima iznova donosi mogućnosti za usavršavanje i napredovanje unutar kompanije. Trenutno je u tijeku program koji je BIPA razvila u suradnji s Callegari Talijanskom Školom Mode i Dizajna. 

O ovoj temi i mnogočemu drugome razgovaramo s Mirelom Makovičić Mujić, voditeljicom ljudskih potencijala tvrtke BIPA Hrvatska.

SEEbiz: BIPA je u Hrvatskoj prisutna gotovo desetljeće i pol, kako je rastao broj zaposlenika i kakav profil zaposlenika ste tražili?

Makovičić Mujić: Od ulaska BIPE na hrvatsko tržište broj članova BIPA tima kontinuirano raste. U posljednjih pet godina prosječno  smo rasli za 80  zaposlenika  godišnje, dok smo u 2019. zaposlili čak 115 osoba.  Komunikativni, srdačni i proaktivni zaposlenici, koji pokazuju interes za kozmetičke proizvode te volju za učenjem i razvojem, uvijek su dobrodošli u naš tim, jer uz kvalitetne zaposlenike rastemo svi zajedno. 

SEEbiz: Obzirom na sve poteškoće na tržištu rada u Hrvatskoj posljednjih godina, imate li problema s pronalaženjem radne snage?

Makovičić Mujić: Na ovo pitanje nažalost moram odgovoriti potvrdno, s novim kretanjima na tržištu sve je izazovnije pronaći (i zadržati) kvalitetne članove tima.  Ipak, BIPA se i dalje uspješno nosi s tim izazovima, što pokazuju i brojke o porastu broja zaposlenika. 

SEEbiz: Koje osobine očekujete od svojih zaposlenika, na što se fokusirate prilikom procesa zapošljavanja?

Makovičić Mujić: Prilikom selekcije kandidata najvažniji su nam njihov pozitivan stav, otvorenost za rad u dinamičnom timu i spremnost na učenje. Što se tiče  razvoja stručnih kompetencija i specifičnosti pojedinih radnih mjesta, naši kolege rado pomažu u njihovom što bržem savladavanju i učenju. 

SEEbiz: Koje su mogućnosti za osobni rast i napredovanje unutar BIPE, kako motivirate zaposlenike?

Makovičić Mujić: Ukoliko govorimo o radu u poslovnici, tada su mogućnosti vertikalnog razvoja sve do razine voditelja poslovnice vrlo izvjesne s obzirom na ekspanziju i na našu intenciju da podupiremo interni razvoj kolega. Slično je i u službama podrške ili u administraciji, ponajviše u segmentu obogaćivanja posla, jer smo mali i složan tim te se svima pružaju mogućnosti obavljanja šireg spektra poslovnih aktivnosti. 
Ono što svakako njegujemo su otvorena komunikacija, poštivanje i prepoznavanje interesa i potencijala svakog zaposlenika. Mogućnosti sudjelovanja u edukacijama, uljučivanje u donošenje odluka te kreiranje poslovnih procesa također doprinose motiviranosti naših kolega. 

SEEbiz: Kako je došlo do suradnje između BIPE i Callegari škole na programu BIPA "Specijalist za ljepotu"?

Makovičić Mujić: Spomenula sam kako kolege u poslovnici imaju mogućnost vertikalnog napredovanja,  a kako kontinuirano našim kupcima želimo pružiti što kvalitetniju uslugu odlučili smo se za program dodatnog usavršavanja u segmentu dekorativne i preparativne kozmetike.  Za partnera smo odabrali Callegari, jednu od najstarijih  škola za visažiste u Hrvatskoj i prvu koja je ponudila globalnu viziju profesije vizažista  kroz kompletnu edukaciju. Pozitivan pristup i suradnja  prilikom kreiranja i održavanja edukacije, potvđuju nam da smo odabrali izvrsnog partnera!
Ovim školovanjem, uz unapređenje usluge našim kupcima, ujedno dajemo priliku kolegicama za napredak i specijalizaciju u specifičnom segmentu, što interno nazivamo horizontalnim napredovanjem.  

SEEbiz: Što sve ovaj program donosi zaposlenicama BIPE?

Makovičić Mujić: Kroz nekoliko modula polaznice stiču znanja o make up-u, dekorativnoj kozmetici, pravilnoj svrsi i pravilnom apliciranju proizvoda. Osim škole CALLEGARI, u projektu je od velike važnosti i tim BIPA Backstagea, u kojem će polaznice 'brusiti vještine' praktičnog dijela školovanja. 

SEEbiz: Koji su daljnji planovi za educiranje zaposlenika, neki novi programi obrazovanja?

Makovičić Mujić: BIPA kontinuirano ulaže u razne oblike obrazovanja,  a naša Akademija za voditelje poslovnica već je dobro poznata i vrlo tražena među kolegicama. Bit će i novih programa edukacija,  sve što je ovako dobro primljeno kod zaposlenika vrlo rado nastavljamo i nadograđujemo kao bismo zajedno rasli i razvijali se.  

SEEbiz: Jeste li zadovoljni trenutnom tržišnom pozicijom BIPE i vidite li priliku za rast?

Makovičić Mujić: BIPA iz godine u godinu bilježi rast na tržištu jer želimo biti dostupniji našim  kupcima. Osim rasta u broju poslovnica postajemo sve snažniji igrači u pojedinim segmentima, a u nekima smo u ovoj godini dosegli i primat na tržištu. 

SEEbiz: Zadovoljstvo zaposlenika sve više postaje jedan od glavnih faktora prepoznatljivosti svake kompanije. Na što bi sve poslodavci trebali obratiti pozornost?

Makovičić Mujić: Ovo je tvrdnja s kojom se u potpunosti slažemo. Upravo iz tog razloga u BIPI kontinuirano provodimo istraživanja zadovoljstava zaposlenika te smo, osim rezultata, izuzetno ponosni na gotovo stopostotan odaziv kolega na anketu! Ovakav odaziv na sudjelovanje u anketi pokazuje nam kako zaposlenici BIPE podržavaju otvorenu komunikaciju i želju kompanije da čuje i njihov glas. Upravo to bi bila i poruka poslodavcima – da slušaju svoje zaposlenike i motiviraju ih na otvorenost u komunikaciji. 

SEEbiz: Koliki je prosječan radni staž zaposlenika BIPE unutar kompanije? 

Makovičić Mujić: S obzirom na izraženu ekspanziju posljednjih godina, vrlo smo mlada kompanija s prosječnim stažem od 4 godine staža i  33 godina života zaposlenika. 

Tagovi: Mirela Makovičić Mujić, BIPA, Callegari talijanska škola mode i dizajna, tržište rada, hrvatsko tržište rada, edukacija zaposlenika
PROČITAJ I OVO
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE