GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mala i srednja poduzeća u EU najveće su žrtve koronakrize

Mala i srednja poduzeća u EU najveće su žrtve koronakrize
ŽRTVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2021 / 08:19
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Mnoge europske tvrtke i kućanstva pod financijskim su stresom kao posljedicom pandemije.

Tijekom kriza povećava se broj nepovratnih zajmova. Iako je usvojena prethodna razina novčane, fiskalne i regulatorne potpore, očekuje se porast obujma loših zajmova u EU. Prema nedavnom europskom istraživanju, broj bankrota u mnogim europskim zemljama čak je prošle godine pao u odnosu na godišnji prosjek za 2017.-2019. (U Njemačkoj za 15 posto, u Italiji i Francuskoj za više od 40 posto), iako su mnoge tvrtke prisilno zatvorene zbog vladinih ograničenja.

Tvrtke su imale koristi od državne potpore i premošćivanja, a u Švedskoj, gdje su se provodila blaža ograničenja javnog života, broj bankrota lani je porastao za 6,5 posto, piše ljubljanski Dnevnik.

Moramo znati da mala i srednja poduzeća imaju relativno veću potrebu za financijskim restrukturiranjem od velikih, čije obveznice kupuje ECB. Mala i srednja poduzeća pogođena su potrebom za likvidnošću kako bi preživjela razdoblja zatvaranja. Istodobno, tijekom "nove normale" pate i od niže profitabilnosti.

Europska investicijska banka (EIB) procjenjuje da neto gubitak prihoda, uključujući razne državne potpore, iznosi 6 do 11 posto za mala i srednja poduzeća, u usporedbi s 2 do 3 posto za velike tvrtke. Nažalost, to nije dobar znak za europski bankarski sustav.

Ovdje će biti presudno odabrati pravi mehanizam rješavanja problema malih i srednjih poduzeća kako bi se izbjeglo pogoršanje bilanci banaka do te mjere da bi to dovelo do ponovne kreditne krize u Europi, posebno u nekim europskim zemljama. Nije sve tako kritično, kao što smo već vidjeli primjer dobre prakse u Americi s Main Street Lending Programom, gdje je Fed, kako bi potaknuo komercijalne banke na kreditiranje, pokrio čak 95 posto novih ili postojećih zajmova kvalificirani poslodavci, tj. tvrtke su na početku koronakrize imale dobru financijsku situaciju. Program je vrijedio 600 milijardi dolara.

Tagovi: mala i srednja poduzeća, Main Street Lending Program, Europska središnja banka, koronakriza, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
To Montenegro dobio dozvolu za rad
DOZVOLA
To Montenegro dobio dozvolu za rad
PODGORICA – Crnogorska Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) izdala je, prema saznanjima „Vijesti“, dozvolu AOC novoj nacionalnoj avio-kompaniji “To Montenegro”, odnosno „sertifikat operatera vazduhoplova“.
Burger King dolazi u Srbiju
ŠIRENJE
Burger King dolazi u Srbiju
BEOGRAD – Americki lanac restorana Burger King planira dolazak na srpsko tržište, nezvanično saznaje Retail Serbia.
HT donirao još 16 domova za starije u sklopu nacionalnog programa Generacije zajedno
DONACIJE
HT donirao još 16 domova za starije u sklopu nacionalnog programa Generacije zajedno
ZAGREB - Nacionalni program digitalne edukacije starijih osoba Generacije zajedno, koga Hrvatski Telekom provodi u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb, dobio je svoj nastavak. Počela je druga faza programa u sklopu koje je Hrvatski Telekom donirao tablet uređaje i besplatan internet za novih 16 domova za starije diljem Hrvatske.
Robne zalihe žurno kupile 986 kontejnera i kućica
KUPNJA
Robne zalihe žurno kupile 986 kontejnera i kućica
ZAGREB - U potresima koji su lani pogodili prvo Zagreb u ožujku, a zatim i krajem godine Baniju mnogi su ostali bez krova nad glavom i bilo im je potrebno hitno osigurati što kvalitetniji privremeni zamjenski smještaj.
Europski jamstveni fond ubrzava pristup sredstvima za financiranje oporavka poduzeća iz EU-a
FINANCIRANJE
Europski jamstveni fond ubrzava pristup sredstvima za financiranje oporavka poduzeća iz EU-a
BRUXELLES - Europski jamstveni fond (EJF), dio 540 milijarda eura vrijednog paketa mjera za oporavak koji je EU dogovorio 2020. godine, odobrio je sredstva u iznosu koji gotovo da doseže polovinu cilja postavljenog za 2021.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE