GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mala i srednja poduzeća u EU najveće su žrtve koronakrize

Mala i srednja poduzeća u EU najveće su žrtve koronakrize
ŽRTVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2021 / 08:19
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Mnoge europske tvrtke i kućanstva pod financijskim su stresom kao posljedicom pandemije.

Tijekom kriza povećava se broj nepovratnih zajmova. Iako je usvojena prethodna razina novčane, fiskalne i regulatorne potpore, očekuje se porast obujma loših zajmova u EU. Prema nedavnom europskom istraživanju, broj bankrota u mnogim europskim zemljama čak je prošle godine pao u odnosu na godišnji prosjek za 2017.-2019. (U Njemačkoj za 15 posto, u Italiji i Francuskoj za više od 40 posto), iako su mnoge tvrtke prisilno zatvorene zbog vladinih ograničenja.

Tvrtke su imale koristi od državne potpore i premošćivanja, a u Švedskoj, gdje su se provodila blaža ograničenja javnog života, broj bankrota lani je porastao za 6,5 posto, piše ljubljanski Dnevnik.

Moramo znati da mala i srednja poduzeća imaju relativno veću potrebu za financijskim restrukturiranjem od velikih, čije obveznice kupuje ECB. Mala i srednja poduzeća pogođena su potrebom za likvidnošću kako bi preživjela razdoblja zatvaranja. Istodobno, tijekom "nove normale" pate i od niže profitabilnosti.

Europska investicijska banka (EIB) procjenjuje da neto gubitak prihoda, uključujući razne državne potpore, iznosi 6 do 11 posto za mala i srednja poduzeća, u usporedbi s 2 do 3 posto za velike tvrtke. Nažalost, to nije dobar znak za europski bankarski sustav.

Ovdje će biti presudno odabrati pravi mehanizam rješavanja problema malih i srednjih poduzeća kako bi se izbjeglo pogoršanje bilanci banaka do te mjere da bi to dovelo do ponovne kreditne krize u Europi, posebno u nekim europskim zemljama. Nije sve tako kritično, kao što smo već vidjeli primjer dobre prakse u Americi s Main Street Lending Programom, gdje je Fed, kako bi potaknuo komercijalne banke na kreditiranje, pokrio čak 95 posto novih ili postojećih zajmova kvalificirani poslodavci, tj. tvrtke su na početku koronakrize imale dobru financijsku situaciju. Program je vrijedio 600 milijardi dolara.

Tagovi: mala i srednja poduzeća, Main Street Lending Program, Europska središnja banka, koronakriza, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE