GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marica Vidaković dala otkaz na poziciju prokuristice u Krašu

Marica Vidaković dala otkaz na poziciju prokuristice u Krašu
KRAŠ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2021 / 15:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Uprava Kraša u petak je od Marice Vidaković zaprimila otkaz na funkciju prokuristice Društva.

Takvo što Vidaković je najavila još početkom prošle godine.

- Svoju sam prokuru dala na raspolaganje većinskom vlasniku već u prvim danima te sam spremna njegovu odluku prihvatiti bez obzira na to hoće li prokura biti opozvana ili ostavljena, rekla je Vidaković.

Marica Vidaković cijeli je svoj radni vijek provela u Krašu. Za nju je prvi put javnost čula još početkom 90-ih godina kad je organizirala radnike da kupe dionice i tako spriječe tajkunsku privatizaciju.

Tadašnji radnici i uprava Kraša su „optimalno vrednovali“ svoju kompaniju kako je ne bi učinili dostupnim „ulagačima“ bez novca. U Krašu su sami procijenili da njihova firma vrijedi 137 milijuna maraka, bez imovine u Srbiji, BiH, Sloveniji i Makedoniji. Imovina na području ex Jugoslavije procijenjena je na 202 milijuna maraka. Nakon procjene vrijednosti, Branimir Zekan, prvi direktor Agencije za procjenu državne imovine, u srpnju 1991. izdao je rješenje kojim se pokreće proces pretvorbe, pisao je svojedobno Večernji list.

Osnivačka skupština društva, sudeći po napisima na požutjelim novinskim stranicama, održana 23. 12. 1992. Nakon toga radnici i uprava Kraša imali su okršaj s Fondom za privatizaciju i republičkim fondovima mirovinskog i invalidskog osiguranja u čijem sastavu je bilo i osiguranje poljoprivrednika. Fondovi u ime države držali 50 posto dionica Kraša. Te dionice nisu išle na prodaju. Međutim, kad su zaposlenici Kraša kupili 50 posto dionica s popustom, Marica Vidaković uspjela je nagovoriti radnike da kupe dio dionica bez popusta kako bi dobili upravljačka prava.

I kad se činilo da radničko dioničarstvo u Krašu nitko ne može srušiti, pojavila su se braća Pivac, koji su godinama strpljivo kupovali dionice Kraša. Igrali su na duge staze, sa željom da ga preuzmu. Braću Pivac je tko zna u čije ime htio preduhitriti srbijanski tajkun Nebojša Šaranović. Cijena dionica je „odletjela u nebo“, a radnici i umirovljenici Kraša počeli su ih prodavati. A onda je Marica Vidaković odigrala svoju posljednju važnu rolu. Dioničari okupljeni u Kraš ESOP-u prodali su dionice braći Pivac.

Tagovi: Marica Vidaković, Kraš, Mesna industrija braća Pivac, privatizacija, Nebojša Šaranović
PROČITAJ I OVO
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE