GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Medak: Kafići i restorani mogli bi biti zatvoreni do kraja siječnja

Medak: Kafići i restorani mogli bi biti zatvoreni do kraja siječnja
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2020 / 16:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak u ponedjeljak su razgovarali o izazovima u ugostiteljskom sektoru, posljedicama pandemije, zakonskim rješenjima, prilagodbi digitalizaciji i drugim temama, doznaje se iz Ministarstva i Medaka.

"Dijalogom smo i do sada došli do niza rješenja kojima nastojimo očuvati radna mjesta u sektoru turizma i povezanim djelatnostima, a i današnji sastanak bio je konstruktivan", poručila je kratko nakon sastanka održanog u Ministarstvu turizma i sporta ministrica Nikolina Brnjac.

Dodaje i kako se tijekom prošlog tjedna sretala s predstavnicima ugostitelja iz različitih dijelova Hrvatske, među kojima je bio i predsjednik Udruženja ugostitelja Istre i Kvarnera Vedran Jakominić, ujedno i potpredsjednik Nacionalne udruge.

Medak je razgovor ocijenio vrlo kvalitetnim, uz napomenu kako su više razgovarali o budućnosti, a manje o ''vatrogasnim" mjerama i sadašnjosti, koja je "takva kakva jest".

"Osim problema koji bi nas ubuduće mogli dočekati, ministrici smo odmah izložili i rješenja za neke od tih problema, poput primjerice nužnosti digitalizacije u ugostiteljstvu, kao i tome da se ugostitelje i našu udrugu aktivnije uključi i u izradu i donošenje nekih dokumenata pa tako i buduće strategije održivog razvoja turizma", rekao je.

Marin Medak je uvjeren da će zajednički uspjeti stvoriti digitalnu platformu za ugostiteljstvo, koja će integrirati sve ugostitelje i njihove potrebe - nabavu, prodaju, zakonska rješenja, institucije i dr. te im biti krovni alat koji će omogućiti i jednostavnije i lakše poslovanje i komuniciranje.

Ministricu su upoznali i s inicijativom Nacionalne udruge ugostitelja o modelu kategorizaciji restorana i drugih ugostiteljskih objekata pod nazivom "kravata".

Ključnim smatra da to do kraja definiraju u idućih par mjeseci i slože u strategiju te da se donesu određene promjene u zakonu o pružanju ugostiteljskih usluga odnosno da se osuvremeni i više približi postupanjima u kriznim situacijama i 21. stoljeću. U to bi bila uključena i drugačija metodologija opremanja objekata, odnosno umjesto sadašnjih 28 tipova objekata da bude pet kategorija opremanja i uz to prateće sanitarne ocjene te druge promjene u tom zakonu.

Na sastanku su naznačili i da je važno da se na vrijeme definira i nastavak kratkoročnih mjera za ugostiteljstvo i kako dalje pomoći ugostiteljstvu.

Upitan vjeruje li u mogućnost otvaranja ugostiteljskih objekata poslije 21. prosinca odnosno prije Božića, Medak kaže kako ne vjeruje u to, već da bi ta zatvorenost mogla potrajati i do kraja siječnja.

"Ono o čemu još pokušavamo pregovarati sa stožerom je da se omogući onima koji mogu i žele, kafićima posebice, da rade kave za van, jer na žalost ni to sada ne smiju, za razliku od trgovina, benzinskih stanica i drugih koji imaju takvu ponudu. Ali vidjet ćemo hoćemo li uspjeti", iznosi Medak.

Pritom je napomenuo da su zbog zatvaranja ugostiteljstva propali i svi njihovi planovi oko sudjelovanja na adventskim manifestacijama u Zagrebu i drugi gradovima i mjestima po Hrvatskoj.

Ugostitelji koji to mogu tj. restorani radit će dostavu, iako takvih, po gruboj procjeni, nema puno, možda ni 30 posto njihova ukupnog broja, a vjeruje i da će neki ugostitelji koji imaju prostorne i druge mogućnosti i pakirati hranu odnosno namirnice za pripremu po njihovim receptima a što se može prodavati ili slično.

Podsjeća da je proteklog vikenda izjavio da će ugostitelji, koliko mogu, pomoći i bolnice tj., dostavljati im hranu, kolače i slično, neki će donirati i grijalice za šatore. Najavio je i kako će u ponedjeljak predložiti voditelju KB Dubrava da ugostitelji organiziraju Advent ispred te zagrebačke sada tzv. covid bolnice, i to za djelatnike bolnice.

Medak također drži i da postoji mogućnost da određeni lokalni i županijski stožeri pred Božić odnosno iza 21. prosinca, do kada su na snazi trenutne mjere zatvaranja, budu za otvaranje ugostiteljskih objekata na svom području, jer i sada već ima takvih razmišljanja, ali i to će, kao i do sada, ovisiti o epidemiološkoj slici.

Tagovi: Marin Medak, zatvaranje kafića, Nacionalna udruga ugostitelja, koronavirus u Hrvatskoj, Nacionalni stožer, nošenje maski
PROČITAJ I OVO
Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija
REAKCIJE
Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je kako je u tijeku dodatna revizija javnog poziva koji se odnosi na prijavu Požgaj grupe vezano uz nepotpisivanje ugovora s Hrvatskim šumama za nabavu drvne sirovine za ovu godinu, a rezultati revizije se očekuju sutra.
Fortenova pokrenula prinudni otkup akcija u Dijamantu
OTKUP
Fortenova pokrenula prinudni otkup akcija u Dijamantu
ZRENJANIN – Fortenova Grupa je pokrenula prinudni otkup akcija „Dijamanta“, a za svaku od 10.265 akcija biće plaćeno po 34,3 hiljade dinara, objavljeno je danas.
Hanfa kod osam leasing društava utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u postupanju
LEASING
Hanfa kod osam leasing društava utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u postupanju

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u izvanrednom nadzoru 9 leasing društava, koja pokrivaju više od 90 posto ukupne imovine tog tržišta u Hrvatskoj, utvrdila je nezakonitosti i nepravilnosti pri izračunu kamatnih stopa kod njih osam, procijenivši da je nepravilnostima obuhvaćeno više od 50 tisuća ugovora o leasingu.

Airbus najavljuje reorganizaciju proizvodnje zrakoplova
NAJAVE
Airbus najavljuje reorganizaciju proizvodnje zrakoplova
TOULOUSE - Europski zrakoplovni koncern Airbus najavio je veliku reorganizaciju proizvodnje zrakoplova u Njemačkoj i Francuskoj, izdvajajući proizvodnju dijelova trupa kao osnovni dio poslovanja grupe.
Kineski Guangzhou Baiyun je najprometniji aerodrom na svijetu u 2020.
PROMJENE
Kineski Guangzhou Baiyun je najprometniji aerodrom na svijetu u 2020.
NEW YORK - Međunarodni aerodrom Hartsfield-Jackson u Atlanti izgubio je titulu najprometnijeg u svijetu nakon 23 godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE