GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mercator i Ljubljanske mlekarne traže rješenje spora

Mercator i Ljubljanske mlekarne traže rješenje spora
RAZGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2023 / 08:28
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Uprave Mercatora i Ljubljanskih mlekarni dogovorile su na jučerašnjem sastanku iznalaženje rješenja koja će kupcima osigurati nesmetanu i konkurentnu ponudu proizvoda, priopćeno je iz dviju kompanija.

Ljubljanske mlekarne prekinule su prije nekoliko dana isporuke Mercatoru jer Mercator nije pristao na poskupljenje mlijeka.

Uprava, predvođena direktorom Ljubljanskih mlekarni Tomažem Žnidaričem i predsjednikom Mercatorove uprave Tomislavom Čizmićem, potvrdila je da su za tvrtku važni poslovni partneri. Zaključak radnog sastanka bio je da će pronaći rješenja koja će osigurati neometanu i konkurentnu opskrbu proizvoda zajedničkim kupcima, napisali su u zajedničkom priopćenju za javnost.

Ljubljanske mlekarne su kao razlog nedavne obustave isporuke proizvoda Mercatoru navele neslaganje cijena.

“Partner nije prihvatio povećanje veleprodajnih cijena najavljeno početkom studenog, ali je unatoč tome podigao cijenu proizvoda na polici”, sažeo je prije nekoliko dana njihove izjave na portalu N1. Ujedno su iz tvrtke dodali kako "vjeruju da će se dogovoriti" te da će do tada njihovi proizvodi biti dostupni i kod svih ostalih trgovaca.

Iz Mercatora su u ponedjeljak za STA pojasnili da im je francuska multinacionalna kompanija Lactalis, pod čijim su okriljem Ljubljanske mlekarne, u posljednjih godinu dana poslala 20 različitih cjenika. zahtjeva za povećanje cijena svojih proizvoda, pri čemu poskupljenja dosežu i do 74 posto na godišnjoj razini.

“Uvijek su sve tvrdnje potkrijepili prijetnjom obustave isporuke robe”, istaknuli su. Za posljednju Mercator je ocijenio da je poskupljenje neutemeljeno, i to zbog usporavanja odn pada cijena osnovnih sirovina i zato što nijedan drugi proizvođač mliječnih proizvoda u Sloveniji nije najavio odn zahtijevala povećanja cijena.

Dodali su da su prihvatili 19 Lactalisovih zahtjeva, ali nisu sve izravno pretočili u povećanje maloprodajnih cijena jer su željeli osigurati dostupnost proizvoda i zadržati konkurentne cijene za kupce. "Zbog toga je Mercator prošle godine značajno smanjio maržu i čak 19,6 posto zahtjeva za poskupljenjem nije prebacio na maloprodajne cijene", ističu.

Ustvrdili su da Lactalis nakon obustave opskrbe nije želio niti pokušao postići dogovor, te da Lactalisovi nedavni postupci "bitno odstupaju od davno utvrđenih, profesionalnih i tržišnih zakonitosti koje vrijede u poslovnom okruženju".

Ujedno su uvjeravali da su proveli niz mjera kako bi svojim kupcima što prije osigurali proizvode Ljubljanskih mlekarni po konkurentnim cijenama te pitali je li ponašanje Lactalisa u skladu s činjenicom da Ljubljanske mlekarne imaju dominantan položaj na Slovensko tržište.sa slovenskim zakonodavstvom.

Tagovi: Mercator, Ljubljanske mlekarne
PROČITAJ I OVO
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
IN MEMORIAM
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
LJUBLJANA - Preminuo je poduzetnik Miran Goslar, objavila je Općina Ljubljana (Mol), čiji je on bio počasni građanin. Između ostalog, bio je generalni direktor Mercatora, a nadgledao je i privatizaciju ove tvrtke.
Carrefour dolazi u Srbiju
TRGOVINA
Carrefour dolazi u Srbiju
PARIZ - Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu francuski Carrefour dolazi u Srbiju.
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
DOBRE BROJKE
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
NEW YORK - Američki pružatelj usluga plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario 6,35 milijardi dolara (5,92 milijarde eura) prihoda, što je za desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
PRITISCI
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
LONDON - Britanski farmaceutski koncern GlaxoSmithKline (GSK) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario manju neto dobit, unatoč rastu prihoda.
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
SLABAŠNO
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
NEW YORK - Američki lanac kafića Starbucks pretrpio je pad prihoda i dobiti u prvom kvartalu ove godine, razočaravši analitičare. Istovremeno, tvrtka je snizila prognozu poslovanja za cijelu godinu, javljaju strane novinske agencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE