GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mes: Slovenske železnice, prema prvoj procjeni, prošle godine s rekordnim rezultatima

Mes: Slovenske železnice, prema prvoj procjeni, prošle godine s rekordnim rezultatima
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2023 / 21:28
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Slovenske željeznice (SŽ) lani su, prema prvim procjenama, ostvarile nešto više od 40 milijuna eura dobiti iz poslovanja, uz prihode od 620 milijuna eura, što je najviše dosad, rekao je u četvrtak generalni direktor te tvrtke Dušan Mes. intervju za online portal 24ur.com. Među planovima za budućnost istaknuo je preuzimanje preostalog udjela u Nomagu.

Prema Mesovim riječima, bruto operativna dobit (EBITDA) lani je prvi put dosegnula oko sto milijuna eura. Čista dobit iz poslovanja procjenjuje se na oko 41 do 42 milijuna eura, što je znatno više od planiranog i najviše dosad, naglasio je. Izvješće o poslovanju obvezno razmatra nadzorni odbor.

“Na rezultat utječe nekoliko stvari, posebno ono što smo radili tijekom korone. Planovi za budućnost su naravno puno bolji s obzirom na to da ćemo 2024. godine biti stopostotni vlasnici Nomaga”, rekao je Mes koji je 11 godina na čelu SŽ-a.

Od lanjskog travnja SŽ je polovični vlasnik Nomago grupe koja nudi autobusni prijevoz po zemlji i druge oblike mobilnosti. Ujedno im je ugovorom zajamčeno ekskluzivno pravo na stjecanje stopostotnog udjela do kraja 2024. godine, što namjeravaju i iskoristiti. Istodobno, ne isključuju kupnju još jednog manjeg autobusnog prijevoznika, tvrtke ili aplikacije koja se bavi prijevozom, rekao je Mes.

Prema njegovim riječima, financijsku sanaciju željeznice sada je zamijenilo zadovoljstvo putnika kao glavni cilj. „Naredne godine bit će podređene zadovoljstvu putnika u putničkom prometu. Ovo je ključno. Naša usluga se mora poboljšati i biti ono što imaju putnici u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, zemljama s kojima se toliko volimo uspoređivati u putničkom prometu", istaknuo je.

Tvrtka je završila prvu fazu obnove voznog parka čime je, prema riječima Mesa, povećan komfor. Drugi dio, koji je malo složeniji, je vrijeme putovanja koje je jako ovisno o samoj infrastrukturi, istaknuo je. Pritom računa na pozornost Vlade, posebice po pitanju obnove regionalnih pravaca.

U cargo segmentu planiraju proširiti poslovanje izvan Slovenije. „Upravljati teretom koji ide iz Trsta, sjevernojadranskih luka, od Ploča do Trsta ili dalje u Italiji, prema srednjoj Europi, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i sa strane Balkana prema Italiji. Zato ćemo preuzimati i poduzeća u ovoj regiji, osnivati vlastite tvrtke, s vlastitom proizvodnjom”, najavio je.

Mes je istaknuo i pozitivne učinke programa smanjenja broja zaposlenih koji je započet prije pandemije covida-19. Prema njegovim riječima, broj zaposlenih smanjen je za više od tisuću. No, kako danas piše Dnevnik, zbog novih radnih mjesta ukupan broj zaposlenih vrlo je sličan onom prije pet godina, kada je tvrtka odlučila krenuti u kadrovske reze. Samo prošle godine zaposlili su gotovo 500 novih ljudi.

Tagovi: Slovenske železnice, Dušan Mes
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE