GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milatić odbacio tvrdnje o zastoju projekata OIE

Milatić odbacio tvrdnje o zastoju projekata OIE
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2023 / 21:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić najavio je u ponedjeljak da će ministarstvo uskoro pripremiti uredbu o poticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i uredba o izdavanju energetskih odobrenja.

Udruženje obnovljivih izvora energije Hrvatske gospodarske komore (OIE HGK) ranije je ocijenilo da je ključni razlog dodatnog usporavanja razvoja tog sektora nedonošenje većeg broja podzakonskih akata, no državni tajnik Milatić smatra da nisu istinite tvrdnje o zastoju projekata obnovljivih izvora energije.

“Kategorički odbijam tezu da je riješeno tek 16 projekata. Riješeno je zasada čak 114 projekata, a kada bi se govorilo o snazi iskaza interesa u tim projektima, u tih 114 projekata je jedan projekt koji je bio snage 900 megavata”, rekao je Milatić na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, do kraja 2021. godine izdano 700 megavata energetskih odobrenja, a nakon donošenja novog zakona izdano je još 417 megavata, odnosno ukupno 1117 megavata energetskih odobrenja. Kaže da su u tijeku dva natječaja ukupne snage 240 mgw te da su danas ministru na potpis pripremljena nova 22 projekta od 709 megavata.

Državni tajnik smatra da dosadašnje brojke dovoljne da se do 2024. godine dostigne cilj od 1500 mgw.

Rekao je i da je uredba o natječaju za energetska odobrenja spreman da se pošalje u proceduru.
Kazao je da može razumjeti da je developerima “sve nekako sporo”, ali i da oni moraju razumjeti da “ministarstvo ne može mimo zakonske procedure nikomu ništa dati koliko god netko htio da se to dogodi sada odmah”.

Rekao je i da su u ministarstvu svjesni činjenice “da smo u solarima zaostali”, ali i da su upravo zato napravili zakonski okvir da to zaostajanje nadoknade.

Dosao je da je uredba o priključenju u visokoj fazi donošenja.

Tagovi: Ivo Milatić, obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
Gubitak Telekomove firme Arena Channels čak 106,9 miliona evra
ENORMNO
Gubitak Telekomove firme Arena Channels čak 106,9 miliona evra
BEOGRAD - Kompanija Arena Channels group DOO, u stoprocentnom vlasništvu Telekoma Srbija, prošlu godinu završila je sa gubitkom od 12,5 milijadi dinara, što je 106,9 miliona evra, pokazuju podaci iz zvaničnih završnih računa.
Magna će Sloveniji vratiti 22,1 milijuna eura subvencije za lakirnicu u Hočama
POVRAT
Magna će Sloveniji vratiti 22,1 milijuna eura subvencije za lakirnicu u Hočama
LJUBLJANA - Država je s kanadsko-austrijskim proizvođačem automobila Magna dogovorila povrat državne subvencije za lakirnicu u Hočama. Tvrtka će vratiti svih 18,5 milijuna eura subvencije i još 3,6 milijuna eura kamata, rekao je danas u Ljubljani ministar gospodarstva Matjaž Han.
Boeing i Saudijska Arabija u pregovorima za isporuku 150 zrakoplova 737 MAX
AVIONI
Boeing i Saudijska Arabija u pregovorima za isporuku 150 zrakoplova 737 MAX
SEATTLE - Očekuje se da će američki proizvođač zrakoplova Boeing svojim zrakoplovima 737 max opremiti flotu zrakoplova saudijskog nacionalnog prijevoznika Riyadh Air.
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u travnju je pao za 0,4 posto u usporedbi s ožujkom te za 0,9 posto prema travnju lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Agram u BiH isplaćuje dividende
DIVIDENDA
Agram u BiH isplaćuje dividende
LJUBUŠKI - Ljubuški Agram d.d. isplatit će dividende dioničarima, odlučno je na Skupštini društva održanoj 26.juna 2023. godine..
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE