GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Miletić: Hrvatska brodogradnja ovisi isključivo o vladi

Miletić: Hrvatska brodogradnja ovisi isključivo o vladi
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2018 / 14:54
Autor: SEEbiz / H
PULA - Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Puli kako je IDS siguran da Uljanik, 3. maj i brodogradnja u Hrvatskoj imaju budućnost i da ona danas ovisi o Vladi, od koje očekuje da "odmah promijeni svoj odnos prema Uljaniku, a ne da se ponaša kao da Uljanik, Pula i Istra nisu dio Hrvatske".

Rješenje ove mučne situacije oko neisplate plaća radnicima Uljanika isključivo je u rukama Vlade, rekao je Miletić i dodao da od Vlade ne traži nikakav specijalni tretman, već samo da za Uljanik napravi ono što je napravila za ostale hrvatske tvrtke.

"Prioritet Vlade treba biti isplata plaće, a ne stečaj. Vlada je naprasno počela kalkulirati svojim obećanjima i počela spominjati najgoru moguću opciju odnosno stečaj, čime je izigrala Uljanik, radnike i Istru," rekao je Miletić. Nepojmljivo mu je da Vlada, "za razliku od ostalih hrvatskih tvrtki koje je spašavala, ne želi spasiti Uljanik i prijeti stečajem".

Poručio je da IDS ne želi ugasiti brodogradnju kako bi se na toj lokaciji gradili hoteli i smatra to "najbesmislenijim podmetanjem koje kruži ovim prostorima".

"Nama je Pula bez Uljanika nezamisliva, Uljanik je sastavni dio identiteta Pule i Istre. Vlada treba samo omogućiti radnicima, koji ne traže milostinju, da i dalje rade i grade gospodarstvo i budućnost Istre i Hrvatske," kazao je Boris Miletić.

Naglasio je da članovi Uprave, Nadzornog odbora i direktori Uljanika nisu, niti su ikad bili kadrovi IDS-a odnosno članovi te stranke i potvrdio je da je IDS angažirao odvjetnika i da će protiv svih koji su, kako je rekao, "plasirali takve lako provjerljive i utužive laži" pokrenut sudski postupak.

"Pokušaj nekih pojedinaca da tešku muku radnika Uljanika iskoriste za svoje niske interese jadni su i degutantni. To su jednostavno besmislice kojima se ova ružna situacija pokušava politizirati i odmaknuti od onih koji situaciju mogu riješiti, a to je država odnosno Vlada," poručio je Miletić dodavši kako se IDS nikada nije miješao u rad Uprave odnosno u poslovanje Uljanik grupe.

Potpredsjednik IDS-a Valter Flego kazao je kako isplata plaća, a ne stečaj trebaju i moraju biti prioritet Vlade jer, kako je rekao "160 godina rada, tradicije, znanja i ponosa ne mogu se tek tako baciti u vjetar".

"Sve su se hrvatske vlade do sada hvalile izvozom brodova koji su gradili radnici Uljanika, a danas, kada treba pomoći tim istim radnicima, Vlada ne reagira i skriva se. Stečaj za nas nije opcija, tražimo da se radnicima riješi isplata plaća koju su zaradili i da Uljanik nastavi graditi brodove," poručio je Flego podsjetivši kako je Uljanik jedino brodogradilište u Hrvatskoj koje nikad nije sanirano državnim novcem.

Odgovarajući na pitanje novinara treba li po njemu Uprava odstupiti, predsjednik IDS-a Boris Miletić kazao je kako je sama uprava nedvosmisleno poručila da će "čim se nađe novi kapetan, rado kormilarenje tim brodom prepustiti novoj upravi" i time jasno istaknula kako prihvaća dio odgovornosti.

"Postoje tri ključna dionika u ovome procesu. Jedan je Uprava, drugi je Vlada a treći strateški partner. Jedino oni mogu sačuvati brodogradnju i omogućiti joj održivost," ustvrdio je Miletić.

Odgovarajući na pitanje novinara, rekao je kako se politika nije miješala prilikom odabira strateškog partnera.

"Dok sam ja na čelu ove stranke Uljanik je za IDS isključivo brodogradilište, nikakva hotelska tvrtka. Uljanik grupa nije poslala nikakav zahtjev Gradu Puli za izmjenom prostornog plana, a važećim prostornim planom i važećim generalnim urbanističkim planom područje Uljanika je brodograđevna luka," zaključio je Miletić dodavši kako "ne može predvidjeti što će sutra Uljanik tražiti od grada Pule".

Tagovi: Boris Miletić, Uljanik, brodogradnja, Valter Flego, Istarski demokratski sabor
PROČITAJ I OVO
Vozači Ubera nastavljaju štrajku iako im je novac sjeo
ŠTRAJK
Vozači Ubera nastavljaju štrajku iako im je novac sjeo
ZAGREB - U tijeku je prosvjed vozača Ubera. Prosvjed je počeo u sedam sati, a trebao bi trajati tri sata.
Mlinar i dalje na vrhu hrvatskog pekarskog sektora
SEKTORI
Mlinar i dalje na vrhu hrvatskog pekarskog sektora
ZAGREB - U Hrvatskoj je lani u djelatnosti proizvodnje kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača poslovalo 914 poduzetnika, koji su zapošljavali više od 15.000 djelatnika, a ostvarili su prihode od 4,5 milijardi kuna i konsolidiranu dobit od 96 milijuna kuna.
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
NOVI ISKORAK
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
ZAGREB - Milijan Brkić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, nakon potpune političke marginalizacije i gubitka svih pozicija u stranci i izvršnoj vlasti, krenuo je u novi biznis te je u rujnu osnovao tvrtku pod nazivom Alfa Strategy d.o.o. za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.
Vozači Ubera idu u štrajk
NEZADOVOLJSTVO
Vozači Ubera idu u štrajk
ZAGREB - Oko 2.000 vozača Ubera u Zagrebu i okolici od nedjelje kreće u štrajk i odjavljuje se do daljnjega s popularne mobilne aplikacije.
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
PREPORUKE
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
NEW BRUNSWICK - Savjetodavno povjerenstvo američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) izglasalo je jednoglasno preporuku za davanje druge doze cjepiva Johnson & Johnson protiv koronavirusa najmanje dva mjeseca nakon što su ljudi primili prvu dozu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE