GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mjere za krizom ugrožene poslodavce kreću od ponedjeljka

Mjere za krizom ugrožene poslodavce kreću od ponedjeljka
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2020 / 17:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) rekli su da se od ponedjeljka mogu početi primjenjivati mjere za očuvanje radnih mjesta ugroženih krizom.

"Od ponedjeljka HZZ može zaprimati zahtjeve za konzumaciju te mjere", rekao je Aladrović u petak i apelirao na poslodavce da imaju razumijevanja za sve tehničke situacije koje će se događati u provedbi.

Zajamčio je da će do sljedećeg perioda isplate plaće, dakle od kraja ožujka, početi isplaćivati ta novčana sredstva na račune ugroženih poslodavaca, koji će ispunjavati kriterije tih mjera.


Vlada je zbog pandemije koronavirusa donijela paket od 63 mjere koje trebaju pomoći u suzbijanju ekonomske krize u dijelovima gospodarstva koji su pogođeni novim mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Stožer je zabranio rad mnogim ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima i sličnim poslovanjima koji su, prema nekim navodima, već počeli otpuštati radnike.

Ministar je naglasio kako problema ne bi trebalo biti u provedbi te kako zaprimanje zahtjeva kreće od ponedjeljaka i pozvao je da se zahtjevi prilažu preko interneta. Tijekom vikenda će se osposobiti i call centar za dodatna pitanja poslodavaca.

Sve informacije za poslodavce i korisnike mjera mogu se pronaći na poveznici.

Aladrović: Mjere nisu savršene

"Mjere su izglasane na tri mjeseca, još jednom napominjem da smo svjesni da one trenutno nisu savršene. Učinit ćemo sve da spriječimo bilo kakav veći odlazak zaposlenika s tržišta radne snage", kazao je Aladrović.

Dodao je kako će cijeli proces biti maksimalno pojednostavljen, a uspostavit će se i internetska aplikacija preko koje će se moći prijavljivati.

"Od dokumentacije smo naveli nekoliko parametara koje u ovom trenutku vidimo kao najznačajnije - ili pad prihoda, dokaz o otkazivanju narudžbe, da se nije moglo doći do nekih sirovina. Tu smo ostavili vrlo širok element za dokazivanje problema u poslovanju, tu ćemo biti maksimalno fleksibilni, dokazi će biti i izjave i opisi toga što je dovelo do problema u poslovanju, službene potvrde će biti smanjene na minimum", naglasio je Aladrović.

Aladrović je istaknuo da su već s određenim institucijama uspostavili razmjenu podataka koje će provjeravati u uredima HZZ-a.

Nove mjere neće moći koristiti oni koji već konzumiraju potpore HZZ-a ili drugih institucija kako ne bi došlo do dvostrukih potpora.

Lončar: Ako vrate zaposlenika na posao, poslodavci mogu koristiti mjere

Ravnatelj HZZ-a Ante Lončar objasnio je da će mjere moći koristiti i oni poslodavci koji su već otpustili dio radnika, a koje bi vratili na posao te imali mogućnost korištenja mjera. "Cilj mjere je da poslodavci ne otpuštaju", dodao je.

"Naši savjetnici će u roku od 10 dana sve odraditi i onda ćemo sukladno tome isplatiti sredstva na račun poslodavca", naglasio je Lončar.

Objavio je i brojke nezaposlenih, kojih je danas na Zavodu 135.500. Na Zavodu je 3000 novih nezaposlenih, ali je i otišlo 2500 osoba, od kojih se 1900 zaposlilo.

Iz HZZ-a su također priopćili da privremeno obustavljaju dio programa mjera aktivne politike zapošljavanja koje su u njihovoj nadležnosti, a to se odnosi na potpore za zapošljavanje, za usavršavanje, za samozapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje i javni rad.

Nastavlja se provedba mjera Potpore za očuvanje radnih mjesta, a to su potpora za skraćivanje radnog vremena, za obrazovanje radnika i za očuvanje radnih mjesta u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, obuće, kože i drva.

Tagovi: Mjere za krizom ugrožene poslodavce, Ante Lončar, Josip Aladrović, Hrvatski zavod za zapošljavanje,
PROČITAJ I OVO
Potonuli prihodi Budvanske rivijere, plata smanjene 15%
TEŠKA GODINA
Potonuli prihodi Budvanske rivijere, plata smanjene 15%
BUDVA - Prihodi većinski državne hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera od januara do kraja septembra ove godine manji su za 17,5 miliona eura, odnosno 87 odsto, dok je broj ostvarenih noćenja za 86 odsto manji nego u istom periodu lani.
Vuković: Maraš raspoređena na poslove savjetnika
PLANTAŽE
Vuković: Maraš raspoređena na poslove savjetnika
PODGORICA - Odbor direktora je na jučerašnjoj sjednici razriješio Maraš sa funkcije izvršnog direktora Plantaža na lični zahtjev, a odlučio da na njeno mjesto bude imenovan Miroslav Vuković, dosadašnji direktor Sektora pravnih i opštih poslova.
Lidl ulazi na tržište BiH kroz dvije godine
NESLUŽBENO
Lidl ulazi na tržište BiH kroz dvije godine

SARAJEVO - Poznati njemački maloprodajni lanac "Lidl" razmatra mogućnost da narednih godina uđe na tržište BiH, navode njemačke ekonomske novine Lebensmittel zeitung.net

Plenković: Veledrogerijama uplaćeno 300 milijuna kuna
OTKRIĆA
Plenković: Veledrogerijama uplaćeno 300 milijuna kuna
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković izvijestio je u subotu da je Ministarstvo financija veledrogerijama u petak uplatilo 300 milijuna kuna te da će u ponedjeljak ujutro biti održan sastanak s predstavnicima veledrogerija.
Slovenija uvodi elektronske vinjete
VINJETE
Slovenija uvodi elektronske vinjete
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna slovenski parlament usvojila izmjenu i dopunu Zakona o cestarini sa 74 glasa za i nijednim protiv, koji pruža pravni temelj za uvođenje elektroničkih vinjeta za osobne automobile.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE