GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Moderna će profit od prodaje cjepiva protiv covida-19 sakriti u porezne oaze

Moderna će profit od prodaje cjepiva protiv covida-19 sakriti u porezne oaze
SUMNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2021 / 09:01
Autor: SEEbiz/Jutarnji list
AMSTERDAM - Nizozemska neprofitna organizacija Centar za istraživanja multinacionalnih tvrtki (SOMO) tvrdi da će američka farmaceutska i biotehnološka tvrtka Moderna preko svojih podružnica u Švicarskoj i američkoj saveznoj državi Delaware izbjeći plaćanje visokih poreza na prihode od prodaje cjepiva protiv covida-19.

SOMO je svoju tvrdnju potkrijepio procurenim ugovorom između Moderne i Europske komisije, koji, kako tvrde iz SOMO-a, "ukazuje na to da će tvrtkini profiti završiti u nekim od najgorih poreznih oaza u svijetu".

Europska će unija stotine milijuna doza cjepiva protiv covida-19 koje je naručila od Moderne zapravo platiti Moderninoj švicarskoj podružnici (službeno ime joj je Moderna Switzerland GmbH) koja je smještena u Baselu. Strane tvrtke koje posluju u Švicarskoj plaćaju porez na dohodak koji u najnižoj varijanti može iznositi i 13 posto.

- Skoro da će biti nemoguće utvrditi koliko će novca zaraditi Modernina švicarska podružnica te hoće li se tvrtkina stvarna porezna stopa biti blizu statutarne stope poreza na dobit za tvrtke koja vrijedi u Baselu, a koja iznosi 13 posto - kažu iz SOMO-a.

Pored poslovanja u Švicarskoj, Moderna je u američkoj saveznoj državi Delaware prijavila 780 patenata. Prema zakonima te države, prihodi od nematerijalnog vlasništva nisu podložni oporezivanju.

SOMO ovu Moderninu praksu naziva "trostrukom nevoljom". Naime, uz to što će tvrtka vjerojatno platiti malo poreza, profitirala je od priliva javnog novca koji je iskoristila za razvoj cjepiva, cjepiva koje je potom skupo naplatila.

- Postoji opipljiva ekonomska nepravda kada porezni obveznici financiraju razvoj proizvoda koji im se potom prodaje po visokim cijenama s visokim maržama. Činjenica da će profiti koji će uslijediti završiti u poreznim oazama, gdje će ih se slabašno ili nikako oporezovati, samo podebljava ovu nepravdu - tvrdi SOMO.

Moderna je u Americi do prosinca 2020. godine dobila oko 4,1 milijardu dolara, a SAD je od nje naručio doze cjepiva u vrijednosti od 7,5 milijardi dolara (SAD je jednu dozu platio 15 dolara). Europska je unija od tvrtke naručila doze cjepiva u vrijednosti većoj od 10 milijardi dolara, s tim da joj je uplatila polog od 360 milijuna dolara (EU je jednu dozu platio 22,5 dolara). Neprofitna organizacija Koalicija za inovacije na polju pripremljenosti za epidemije (CEPI) tvrtki je u ranoj fazi razvoja cjepiva protiv covida-19 dala 900 tisuća dolara. Moderna je zauzvrat pristala da će cjepivo distribuirati pravedno i prema potrebi te da će cijena doza biti pristupačna.

SOMO tvrdi da je Moderna svoje cjepivo dosad prodavala samo bogatim nacijama te da CEPI-ju nije dostavila doze koje su nastale u ranoj fazi produkcije.

Moderna se u svibnju 2021. godine obvezala da će COVAX-u, programu za pravednu distribuciju cjepiva protiv covida pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, do kraja 2021. dostaviti 34 milijuna doza cjepiva. Istom će programu u 2022. godini dostaviti još 466 milijuna doza.

SOMO procjenjuje da će Moderna na svoj račun spremiti 44 posto prihoda od prodaje cjepiva. Moderna očekuje da će u 2021. godini uprihodovati 18,1 milijardu dolara, a SOMO kaže da će osam milijardi dolara od tih 18,1 otpasti na prihode od prodaje cjepiva. Ta predviđanja nisu sigurna jer, kako kaže SOMO, tvrtka nije transparentna kada je riječ o svojoj imovini.

- Porezna politika tvrtke ne može se analizirati bez pristupa godišnjim financijskim izvještajima švicarske podružnice. Jedino što nam ostaje je snažna indikacija da će Moderna svoje profite od prodaje cjepiva sakriti u švicarskom sustavu za izbjegavanje plaćanja poreza - kaže SOMO.

SOMO drži da činjenica da Moderna aktivne tvari za cjepivo proizvodi u Švicarskoj nije dovoljna da se prihodi od prodaje cjepiva slijevaju u švicarsku podružnicu tvrtke. Samo cjepivo inače proizvodi Modernina podružnica Lonza, koja ima tvornice u švicarskom kantonu Valaisu i Nizozemskoj.

- Ako slijedimo logiku porezne pravde, Moderna bi profit trebala registrirati tamo gdje se odvijaju stvarne ekonomske aktivnosti razvoja, proizvodnje i promocije cjepiva - zaključuju iz SOMO-a.

Moderna nije bila odmah dostupna za komentar spomenutih navoda.

Tagovi: Moderna, Cjepivo Protiv Covida-19, COVID-19, pandemija, koronavirus, Europska Unija, Sjedinjene Američke Države
PROČITAJ I OVO
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE