GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL Grupa: EBITDA od 1,15 milijardi dolara u prvih šest mjeseci

MOL Grupa: EBITDA od 1,15 milijardi dolara u prvih šest mjeseci
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2019 / 12:06
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - MOL Grupa objavila je u petak financijske rezultate za prvo polugodište 2019. U prvih šest mjeseci, MOL Grupa ostvarila je EBITDA u iznosu od 1,15 milijardi dolara, što predstavlja točno polovicu očekivanog rezultata za cijelu 2019. godinu.

Upstream je ostvario 10 posto nižu EBITDA u prvoj polovici 2019., u iznosu od 553 milijuna dolara, pri čemu je veća proizvodnja bila više nego neutralizirana nižim cijenama nafte i plina. Ova djelatnost i dalje je najveći generator slobodnog novčanog toka Grupe.

Prosječna dnevna proizvodnja ugljikovodika iznosila je 111,8 barela ekvivalenta nafte dnevno (boepd), što predstavlja povećanje od 2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Čista CCS EBITDA segmenta Downstream iznosila je 403 milijuna dolara u prvoj polovici 2019., što predstavlja pad od 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

EBITDA je bila pod pritiskom znatno slabijeg rafinerijskog makro okruženja. Djelatnost Usluge kupcima nastavila je bilježiti dvoznamenkasti rast EBITDA u mađarskim forintama, potaknut nastavkom dinamičnog povećanja marži na gorivo i robu široke potrošnje, no izražen u američkim dolarima taj je rast usporio na 6 posto, dosegnuvši 207 milijuna dolara u prvih šest mjeseci.

Djelatnost i dalje ima podršku snažnog gospodarskog rasta regije SIE, što uključuje i nastavak rasta tržišta goriva od oko 3 posto. U pllinskom poslovanju ostvarena je EBITDA u iznosu od 89 milijuna dolara u prvoj polovici godine, što predstavlja smanjenje od 24 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Slijedom nedavne akvizicije slovačko-mađarskog plinskog interkonektora, FGSZ (plinski segment MOL-a) postao je jedini operator plinskog distribucijskog sustava u Mađarskoj.

Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor, komentirao je rezultate.

"Naš otporni, integrirani poslovni model omogućio nam je da ostvarimo EBITDA u iznosu od 1,15 mlrd. dolara u prvoj polovici 2019., što je tek neznatno niže od prošlogodišnjeg fenomenalnog rezultata, unatoč nižim cijenama nafte i mnogo slabijim rafinerijskim maržama. Stoga ostajemo na dobrom putu da dosegnemo ili premašimo našu očekivanu čistu CCS EBITDA u iznosu od 2,3 milijardi dolara za cijelu godinu. Nastavili smo generirati pozitivni pojednostavljeni novčani tok čak i u razdoblju u kojem smo potrošili gotovo 300 milijuna dolara na projekte strateške transformacije, uključujući novo postrojenje za proizvodnju poliola, što je u skladu s planovima i rasporedom".

Tagovi: MOL Grupa, kompanija MOL, nafta, Zsolt Hernadi
PROČITAJ I OVO
Veliki trgovci i logističari osnovali novu udrugu, na čelu Denis Čupić
UDRUŽIVANJE
Veliki trgovci i logističari osnovali novu udrugu, na čelu Denis Čupić
ZAGREB - U prostorijama trgovačkog centra Westgate održana je u ponedjeljak Osnivačka skupština Udruge trgovine i logistike (UTIL), nove interesne udruge koja okuplja tvrtke prehrambene i neprehrambene trgovine te logistike, sektora koji prirodno čine objedinjeni lanac.
Zagreb za posao oporabe biootpada izabrao Pripuzovu tvrtku
POTEZI
Zagreb za posao oporabe biootpada izabrao Pripuzovu tvrtku
ZAGREB - Za preuzimanje i oporabu biootpada, Grad Zagreb je nakon javnog natječaja odabrao zajednicu ponuditelja oko tvrtke Ce-za-r, koja je dio C.I.O.S. grupe Petra Pripuza, dok je druga ponuda odbijena je jer nije bila valjana.
Vozači Ubera nastavljaju štrajku iako im je novac sjeo
ŠTRAJK
Vozači Ubera nastavljaju štrajku iako im je novac sjeo
ZAGREB - U tijeku je prosvjed vozača Ubera. Prosvjed je počeo u sedam sati, a trebao bi trajati tri sata.
Mlinar i dalje na vrhu hrvatskog pekarskog sektora
SEKTORI
Mlinar i dalje na vrhu hrvatskog pekarskog sektora
ZAGREB - U Hrvatskoj je lani u djelatnosti proizvodnje kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača poslovalo 914 poduzetnika, koji su zapošljavali više od 15.000 djelatnika, a ostvarili su prihode od 4,5 milijardi kuna i konsolidiranu dobit od 96 milijuna kuna.
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
NOVI ISKORAK
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
ZAGREB - Milijan Brkić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, nakon potpune političke marginalizacije i gubitka svih pozicija u stranci i izvršnoj vlasti, krenuo je u novi biznis te je u rujnu osnovao tvrtku pod nazivom Alfa Strategy d.o.o. za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE