GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL spreman prodati udjel u Ini, problem je cijena

MOL spreman prodati udjel u Ini, problem je cijena
MOL-INA-VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2017 / 14:13
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Vlada je donijela konačnu odluku o razlazu s MOL-om u Ini. Na sjednici Vlade poduzet je prvi korak – odabrat će se investicijski savjetnik za transakciju mogućeg otkupa dionica koje drži MOL u domaćoj naftnoj kompaniji.

O toj namjeri javno se progovorilo lani, ali navodno je ta tema bila na dnevnom redu i u vrijeme Milanovićeve Vlade. Lani je bio plan da država novac za otkup 49-postotnog MOL-ova udjela nabavi kroz prodaju udjela u HEP-u. Sada se od te kombinacije odustalo. Prodaja udjela u HEP-u načelno je dogovorena, no taj bi novac bio namijenjen za druge svrhe, a ne Inu iako zbog sušne godine i očekivanih lošijih rezultata HEP-a izgleda da će se i s planom prodaje udjela u HEP-u i mogućeg IPO-a pričekati. A jasno je i da otkup MOL-ova udjela također neće biti brzinski.

Izabrani savjetnik, ukratko rečeno, trebao bi naći novac za otkup MOL-ova udjela ili istovremeno raditi na pronalasku novog strateškog partnera. Kako doznajemo, državi nikako nije u interesu da zadrži taj paket, nego naći ulagača koji će za razliku od MOL-a imati cilj ulaganja u istraživanje. No, problem je što za sada interesa za MOL-ov udjel nema, a još je veće pitanje koju će cijenu MOL tražiti za svoj udjel. Zna se samo da je MOL spreman na prodaju, što su lani i potvrdili, ali i da žele cijeli paket prodati odjednom. Prije nekoliko godina interes za otkup MOL-ova udjela pokazali su ruski ulagači, no ove godine, od kada je javno obznanjeno da se traži novi ulagač, interes nije iskazao neki veliki ulagač i onaj koji bi bio usmjeren na istraživanje, piše Večernji list.

Trenutačno zbog niske cijene nafte naftašima istraživanje i nije u fokusu, ali kada cijena poraste, a vjerojatno će to biti uskoro, taj će biznis biti bitan. A Ina za to ima dobru poziciju. Akademik Mirko Zelić podsjeća na naftna polja u Siriji, gdje je Ina dobrodošla i gdje su, štoviše, nedavno odbili Ruse i Kineze, ili u Iranu gdje čekaju Inu, što je i rečeno za nedavnog posjeta naše predsjednice toj zemlji. Zelić smatra i da bi država zbog stručnjaka i potencijala kroz istraživanje trebala zadržati Inu u vlasništvu.

A mogući izvor za otkup udjela mogao bi biti novac naših iseljenika jer navodno je i načelni interes za takvo što izrečen. No, tko god da ide u otkup MOL-ova paketa dionica, bit će spreman ponuditi samo fer cijenu. Stručnjaci bliski naftnom biznisu još su lani rekli da Ina vrijedi oko dvije milijarde dolara, a razlog je zaustavljanje modernizacije rafinerija u Sisku i Rijeci, pad rezervi i proizvodnje nafte i plina, broja benzinskih crpki...

Prema tom izračunu, država ne bi bila spremna dati MOL-u više od 900 milijuna dolara. No, kako se je još lani moglo čuti, MOL za svoje dionice traži oko 1,8 milijardi dolara, iznos koji je navodno iznio i tijekom neformalnih pregovora za vrijeme Milanovićeve Vlade.

Godinama se zamjera MOL-u što je malo ulagao u razvoj Ine, a najveći je problem već dulje vrijeme opstanak Rafinerije Sisak. Jučer su se opet oglasili sindikati jer postoje naznake da se opet priprema novi transport nafte iz RN Sisak u RN Rijeka. Sindikat je zatražio, stoji u priopćenju, da se rafinerijskoj preradi pristupi i odlučuje u cjelovitom programu koji uključuje i sisačku i riječku rafineriju, odnosno da ne mogu prihvatiti parcijalna rješenja.

Iz Ine su odgovorili da nije bilo namjere transporta iz sisačke rafinerije prema riječkoj rafineriji.

– Inina je strateška odrednica održivo rafinerijsko poslovanje – rekli su u Ini i dodali da to uključuje odluku vezanu za ulaganje u postrojenje za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, vrijedno oko tri milijarde kuna, ali i dugoročno održivo rješenje za Rafineriju nafte Sisak.

Tagovi: MOL, Ina, nafta, Mirko Zelić, Hrvatska elektroprivreda, Rafinerija Rijeka, Rafinerija Sisak
PROČITAJ I OVO
Ghetaldus se širi u Sloveniji
ŠIRENJE
Ghetaldus se širi u Sloveniji
LJUBLJANA - Hrvatska optika Ghetaldus, koja ove godine slavi 64. godišnjicu postojanja svoje poslovanje odlučila je proširiti na Sloveniju.
Potraga za nestalim članom posade Atlantske plovidbe u Japanu
BRODARI
Potraga za nestalim članom posade Atlantske plovidbe u Japanu
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je u subotu da se traga za članom posade njihovog broda u Japanskom moru, nakon što je oko 9 sati po lokalnom vremenu primijećen njegov nestanak.
Celjske mesnine otvaraju restorane u Beogradu i Novom Sadu
RESTORANI
Celjske mesnine otvaraju restorane u Beogradu i Novom Sadu
BEOGRAD - Celjske mesnine najavile su da će do kraja sledeće godine otvoriti svoje restorane u Beogradu i Novom Sadu.
Gotovo 30 posto tvrtki bez zaposlenih
STATISTIKA
Gotovo 30 posto tvrtki bez zaposlenih
ZAGREB - Gotovo 30 posto tvrtki u Hrvatskoj u prošloj godini nije imalo zaposlenih - od 139.009 poduzetnika takvih je bilo 41.595 ili 29,9 posto, objavila je Financijska agencija (Fina) na temelju podataka iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja.
Raste broj stečajeva i brisanih tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Raste broj stečajeva i brisanih tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE