GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Montenegro Airlines izgubio slot za Beč, sudbina ostalih poznata do kraja mjeseca

Montenegro Airlines izgubio slot za Beč, sudbina ostalih poznata do kraja mjeseca
SLOTOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2021 / 19:36
Autor: SEEbiz / CDM
PODGORICA - Osim slot koordinacije za aerodrom Beč, koja je otkazala 15. januara, sve preostale slot koordinacije za period zimske, kao i za predstojeću ljetnju sezonu, su odobrile rok do 31. januara za dostavljanje konačne informacije da li će kompanija nastaviti sa obavljanjem saobraćaja, ili će nova kompanija preuzeti taj saobraćaj, kažu u Montenegro Airlinesu u izjavi za CdM.

Dodaju da su neke slot koordinacije poput Švajcarske, koja upravlja sa slotovima MA na aerodromu Zurich, dostavile rok do početka ljetnje sezone, za početak korišćenja slotova, a u protivnom će biti otkazani.

U MA objašnjavaju šta je to slot.

Slot prestavlja niz od najmanje pet datuma u jednoj sezoni u kojima se obavlja saobraćaj sa slijetanjem aviona, izlaskom putnika i prtljaga, a zatim ulaskom novih i polijetanjem, u tačno definisanoj satnici.

U kompaniji kažu da je nakon obustave saobraćaja 26. decembra Montenegro Airlines započeo komunikaciju sa svim slot koordinacijama država u kojima obavlja saobraćaj, a u cilju očuvanja slotova.

“Kompanija MA ima 15 destinacija gdje ostvaruje pravo na tzv “istorijske slotove” u zimskoj i/ili ljetnjoj sezoni. To su: Beč, Zurich, Rim, Frankfurt, Diseldorf, Leipzig, Hannover, Pariz, Lyon, London, Kopenhagen, Lisabon, Prag, Istanbul i Kijev. U avijaciji je kalendarska godina podijeljena na samo dva perioda: ljetnju sezonu, koja traje sedam mjeseci, tačnije od posljednjeg vikenda u martu do poslednjeg vikenda u oktobru, i zimsku sezonu, koja traje pet mjeseci, od posljednjeg vikenda u oktobru do posljednjeg vikenda u martu, i slotovi se odnose na navedene sezone”, kažu u MA.

Napominju da slotovi kojima raspolaže kompanija MA nijesu kupljeni na berzi (postoje neki aerodromi poput aerodrome Hitrou koji licitiraju slobodne slotove), i u poslovnim knjigama nije iskazana njihova vrijednost, ali predstavljaju nematerijalni kapital kompanije. Značajan broj slotova se posjeduje u periodima tzv. dnevnih špiceva saobraćaja, posebno u jutarnjim satima, što predstavlja dodatnu vrijednost za putnike zbog mogućnosti nastavka putovanja ka drugim destinacijama. Takođe, nije rijedak slučaj da avio-kompanije međusobno mijenjaju slotove, a zauzvrat dobijaju komercijalni benefit.

U MA u izjavi za CdM poručuju da će, ukoliko se odluči, nova crnogorska avio kompanija preuzeti slotove, a uslov za njihov transfer je da ta kompanija u međuvremenu dobije AOC (Air Operator Certificate), odnosno uvjerenje o osposobljenosti prevoznika od Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, kao i da dobije tzv. “identifikacione kodove” od međunarodnih udruženja i to: od ICAO (International Civil Aviation Organization) troslovni kod, kao i od IATA (International Air Transport Association) dvoslovni kod. Postoji mogućnost da ove međunarodne kodove, pod određenim uslovima, nova kompanija preuzme od Montenegro Airlinesa. Za ICAO je oznaka “MGX”, a za IATA je oznaka “YM”.

“Većina evropskih slot koordinacija dozvoljava transfer slotova, pozivajući se na regulativu Evropske komisije, EC 93/95, koja u članu 8 omogućava prenos slotova sa matične na kćerku kompaniju, zatim preuzimanja upravljačkog kapitala, potpunog i djelimičnog”, istakli su u MA u izjavi za CdM.

Tagovi: Montenegro Airlines, zračni prijevoz, International Air Transport Association, International Civil Aviation Organization, Aerodromi Crne Gore
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE